Αυτή τη στιγμή το Bitcoin βρίσκεται σε ένα νέο bull run, που μοιράζει και πάλι χαμόγελα στους απανταχού «τρομαγμένους» και μη επενδυτές, στους… άπιστους που έσπευσαν να πουλήσουν στην πρόσφατη πτώση αλλά και σε όσους holders «κρατάνε γερά».

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Όσον αφορά το πόσο «μέσα» πέσαμε εδώ στο radar.gr σχετικά με την πορεία της αγοράς, δε χρειάζεται καν να περιαυτολογήσουμε. Τα δεδομένα και τα γραπτά μιλούν από μόνα τους.

Όταν η συντριπτική πλειοψηφία διεθνών και εγχώριων μέσων τρομοκρατούσαν τον κόσμο μιλώντας για νέα bear market, εμείς υπήρξαμε το μοναδικό μέσο που με ψυχραιμία, σύνεση και θάρρος ξεχωρίσαμε, μιλώντας για bear trap. Στο «Κρυπτονομίσματα: Παγίδα για… αρκούδες» εξηγήσαμε αναλυτικά το γιατί η πτώση που συνέβαινε δεν ήταν παρά μια παγίδα για ψαράκια, και πως πριν τελειώσει αυτό το καλοκαίρι θα βιώναμε μια νέα ισχυρή άνοδο. Όλα με μαθηματική ακρίβεια.

Μένει να αποδειχθεί αν θα ολοκληρωθεί και η πρόβλεψη για μια νέα βουτιά (ίσως την πραγματική bear market) από χειμώνα…

Μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα εδώ κι εδώ, αλλά και το πώς γενικότερα να ξεχωρίζετε τις παγίδες και το πότε να μπαίνετε/βγαίνετε σε μια αγορά, καθώς τα συγκεκριμένα άρθρα έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ.

Κι αφού ευλογήσαμε τα γένια μας, πάμε να δούμε τι λένε και οι «ειδικοί του χώρου». Οι παρακάτω αναλύσεις επομένως δεν αποτελούν απαραίτητα απόψεις με τις οποίες συμφωνεί και το radar.gr…

Μπορεί το Bitcoin να φτάσει ξανά τα 65.000 δολάρια;

Το τρέχον ράλι λοιπόν παρομοιάζεται με αυτό στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021, όταν το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα «άγγιξε» τα 65.000 δολάρια.

Ωστόσο, πράγματι, υπάρχουν πάρα πολλές και μεγάλες διαφορές, οι οποίες προιωνίζεται μια άλλη κανονικότητα. Σύμφωνα με τον manager of intelligence του ανταλλακτηρίου Kraken, Pete Humiston, το γ’ τρίμηνο του 2021 είναι ένα τελείως διαφορετικό «κτήνος».

Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς για το μέλλον του Bitcoin

Το Grayscale Bitcoin Trust παραμένει σε discount

Παρότι η τιμή του αυξήθηκε απότομα από τα 29.000 δολ. στα 49.000 δολ., το Bitcoin δεν ελκύει αγοραστές.

Τα υψηλότερα επίπεδα τιμής έτυχαν ισχυρής υποστήριξης, όμως υπάρχουν λιγοστά στοιχεία για το είδος της ζήτησης που χαρακτήριζε την αρχή του τρέχοντος έτους ή το τέλος του προηγούμενου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), το οποίο συνεχίζει να διαπραγματεύεται με discount περίπου 13% σε ό,τι αφορά τη spot τιμή της τρέχουσας εβδομάδας.

Παρόλο που το Bitcoin έχει αυξηθεί στην τιμή, η ζήτηση GBTC δεν έχει αυξηθεί.
Σημειώνεται ότι κατά τη ραγδαία πτώση στις τιμές του BTC, το premium GBTC ήταν περίπου -20%.

«Αν και σε σχέση με τo discount 20% τον Μάιο, το GBTC εξακολουθεί να τυγχάνει διαπραγμάτευσης με μεγάλo discount (-10%)», σημειώνει ο Humiston.

«Καθώς η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται ξανά, κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει συμβεί, πιθανότατα θα δούμε αυτό το discount να εξασθενεί» συμπληρώνει.
Δεν αποδίδει η χρηματοδότηση

Άλλοι δύο παράγοντες που πρέπει να προσεχθούν είναι το χαμηλό ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το Bitcoin, αλλά και τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο επιτόκια χρηματοδότησης.

«Την εποχή που είδαμε την ισοτιμία Bitcoin να μετακινείται από τα 30.000 δολ. στα 48.000 δολ., το ανοικτό ενδιαφέρον είχε μειωθεί. Το ποσοστό χρηματοδότησης είναι ακόμα σχετικά χαμηλό (αν και θετικό)» πρόσθεσε ο Humiston.

Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς για το μέλλον του Bitcoin

Θα συνεχιστεί το ράλι;

Σε κάθε περίπτωση, τo ράλι που παρατηρείται σε πολλά altcoins δείχνει ότι οι traders γίνονται όλο και πιο bullish.

Ωστόσο, η διατήρηση αυτής της δυναμικής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τιμή του Bitcoin (BTC).

Τα δεδομένα από τις Cointelegraph Markets Pro και TradingView δείχνουν ότι, αφού άγγιξε το επίπεδο των 49.000 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, υποχώρησε κάτω από τα 45.800 δολάρια, με τους «ταύρους» να προσπαθούν να σταματήσουν την πτώση.

Η άνοδος του Bitcoin από 29.500 δολάρια στις 20 Ιουλίου σε 48.000 δολάρια στις 14 Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα η διακύμανση της τιμής να κυμαίνεται μεταξύ 44.000 και 48.000 δολαρίων, όπως εξηγεί στο Twitter ο αναλυτής Nunya Bizniz.

Το σημείο ισορροπίας που εντοπίζει το Nunya βρίσκεται κοντά στα 46,123 δολ. και ο αναλυτής θα μπορούσε να αφήσει να εννοηθεί ότι, μετά το τεστ υποστήριξης του BTC, ο όγκος αγορών θα μπορούσε να αυξηθεί επειδή οι βραχυπρόθεσμοι traders θα θεωρούσαν την τρέχουσα ανάκαμψη ως τίποτα περισσότερο από μια επανάληψη υποστήριξης/αντίστασης.

Πάντως, με τις συνθήκες να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, μπορεί να είναι θέμα χρόνου η επόμενη ώθηση να αναδιαμορφώσει με θετικό τρόπο την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Από την άλλη, οι πωλητές, με την προοπτική να πάρουν ρεβάνς, παραμένουν με καθηλωμένο το βλέμμα στα 48.000 δολάρια, ενώ πολύ σημαντική κρίνεται η αντίσταση των 46.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με αναλυτή της Rekt Capital, σημαντική είναι η ανοδική τριγωνική δομή για το BTC/USD, με την Κυριακή 16 Αυγούστου να δοκιμάζει το ανώτατο όριο, αλλά όχι ένα «ξεμπλοκάρισμα».

Περισσότεροι οδηγοί επιβίωσης στη δύσκολη αγορά των κρυπτονομισμάτων, εδώ

Κρυπτονομίσματα: Παγίδα για… αρκούδες

Bitcoin: Μη φοβάστε την αρκούδα (να παίξει θέλει)

Το ψηφιακό δολάριο θα «σκοτώσει» τα κρύπτο, λέει η Fed…

CBDC: Το μέλλον ανήκει στα «τραπεζικά crypto»;

Η «χαρτοποίηση» του Bitcoin

Δημιουργός Dogecoin: Τα κρύπτο είναι ο καπιταλισμός στα χειρότερά του

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός