Ξεχάστε τα κρυπτονομίσματα, ειδικά τα stablecoins, λέει ο Τζέρομ Πάουελ.

“Όταν έρθει το ψηφιακό δολάριο, μόνο αυτό θα χρειάζεστε”. Τάδε έφη ο επικεφαλής της Fed, ενώ επίσης άφησε να εννοηθεί πως σύντομα θα εφαρμοσθεί αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.

Το ψηφιακό δολάριο θα "σκοτώσει" τα κρύπτο, λέει η Fed...

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Η εποχή των κρύπτο τελειώνει πριν καν αρχίσει; Μόλις που έκλεισαν δεκαετία! Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση.

Αν ρωτάτε εμάς, τα κρύπτο έχουν έρθει για να μείνουν. Πράγματι ωστόσο, όχι με τη μορφή του Bitcoin… Και πράγματι το ψηφιακό δολάριο θα είναι η νέα μορφή χρήματος, τα CBDC θα αντικαταστήσουν τα stablecoins (περισσότερα εδώ). Τα “παραδοσιακά” κρύπτο θα αναλάβουν το ρόλο των μετρητών, μεταξύ άλλων…

Το Bitcoin είναι ήδη ξεπερασμένο και στη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται δεν έχει θέση. Ούτε ως μέρος του οικονομικού συστήματος, ούτε ως διέξοδος από αυτό. Διότι δεν είναι ικανό ούτε να το βελτιώσει, αλλά ούτε να το παρακάμψει επιτυχώς. Κρύπτο όπως το XRP, το Monero κ.α. είναι πιο κατάλληλοι υποψήφιοι για αυτές τις δουλειές. Το γιατί το έχουμε εξηγήσει αναλυτικά εδώ.

Επομένως τα λόγια του Πάουελ φυσικά και περιέχουν κάποια αλήθεια. Οτιδήποτε βγαίνει από το στόμα στελεχών της Fed πρέπει να μελετάται προσεκτικά διότι πρόκειται για τους ανθρώπους που καθορίζουν την (οικονομική) μοίρα του πλανήτη…

Τα γυρνάει ο Μνούτσιν: Αγοράστε Bitcoin, αντί για χρυσό

Στο μεταξύ, ένας άλλος ισχυρός οικονομικός παράγοντας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, μας προτρέπει να αγοράσουμε Bitcoin αντί χρυσού! Κι η ειρωνεία είναι πως ο Μνούτσιν υπήρξε ο στενότερος κοματικός σύντροφος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του Bitcoin.

Περιέχουν αλήθεια και τα λόγια του Μνούτσιν; Πάλι βρίσκεται κάπου στη μέση. Ναι, το Bitcoin δεν πάει πουθενά ακόμη, και ναι προσφέρει μεγάλες αποδόσεις. Αυτό θεωρητικά σημαίνει πως επενδυτικά ίσως είναι καλύτερο (αν και πιο ριψοκίνδυνο για τον αρχάριο) από τον παραδοσιακό χρυσό. Γιατί όμως ο Μνούτσιν μας λέει παρατήστε τον χρυσό, και πιάστε τον ψηφιακό χρυσό, και γιατί τώρα; Που ήσουν πριν μια δεκαετία, άντε πριν πέντε χρόνια Στίβεν;

Μήπως επειδή τα φιλαράκια σου οι τραπεζίτες που έχουν ήδη απλώσει τα άπληστα χέρια τους στο Bitcoin, αφενός διψούν για νέα ψαράκια που θα κατασπαραχθούν, αφετέρου τις συμφέρει ο κόσμος να εγκαταλείψει τον χρυσό; Κι αυτό επειδή οι ίδιες είναι βουτηγμένες στο σορτ (κι είδαν τι παραλίγο να πάθουν φέτος με το Short Squeeze στο ασήμι), και επειδή γνωρίζουν πως η δεκαετία που διανύουμε (με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό) θα σημάνει και ράλι στα μέταλλα; Λέω, μήπως…

Ο Μνούτσιν συντασσόταν με τον πολιτικό προϊστάμενό του, αλλά τελευταία άλλαξε στάση. «Πιστεύω ότι η τεχνολογία του blockchain είναι απίστευτη, σχετίζεται με πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως και με το Bitcoin. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα ήταν άσχημη επιλογή η αγορά του αντί για χρυσό».

Το ψηφιακό δολάριο θα "σκοτώσει" τα κρύπτο, λέει η Fed...

Πάουελ: Ξεχάστε τα κρυπτονομίσματα (ειδικά τα stablecoins)

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ δεν διάκειται φιλικά απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Η εικόνα του σημερινού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη προσφέρει πολλά στους υποστηρικτές του Bitcoin. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν εξέφρασε την ανησυχία, όμως υπάρχει διαφωνία στις τάξεις των πολιτικών για το πώς θα ρυθμιστεί η αγορά. Επίσης, το Bitcoin τον Ιούνιο προκάλεσε ανεπιθύμητες αντιδράσεις από παγκόσμια χρηματοπιστωτικά όργανα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δημιουργία ενός ψηφιακού δολαρίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ελαττώσει τη ζήτηση για εναλλακτικές πρωτοβουλίες όπως τα κρυπτονομίσματα και τα stablecoins (τα κρύπτο με σταθερή ισοτιμία 1:1 με το δολάριο), σύμφωνα με τον Πάουελ. Κι αυτό όπως τόνισε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τη Fed.

Ερωτηθείς εάν η έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος θα αποτελούσε μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στα συστήματα πληρωμών σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα και τα stablecoins, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος. «Νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα όσων είναι υπέρ του ψηφιακού νομίσματος. Συγκεκριμένα, εάν κυκλοφορεί ένα αμερικανικό νόμισμα δεν θα χρειάζονται ούτε τα stablecoins ούτε τα κρυπτονομίσμα κι αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα».

Διαβάστε ακόμη:

Η «χαρτοποίηση» του Bitcoin

CBDC: Το μέλλον ανήκει στα «τραπεζικά crypto»;

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός