Αφού επιβεβαίωσε την εκτίμηση του Ιουνίου σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις προοπτικές πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά το τρέχον τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ του radar.gr για το διάδοχο του QE, ή αλλιώς τον… Μανωλιό που άλλαξε κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Το δήθεν προσωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) ήταν προορισμένο εξ αρχής να γίνει μονιμότητα, η νέα οικονομική νόρμα. Το γιατί εξηγούμε αναλυτικά εδώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης τα άλλα μέτρα του για την υποστήριξη της εντολής του για σταθερότητα των τιμών, δηλαδή το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως απογοήτευσε καθώς δεν αποκάλυψε (όπως είχε αφήσει να εννοηθεί) αρκετές λεπτομέρειες ως προς το πότε και αν θα εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα ή θα… μεταλλαχθεί σε κάποιο αντίστοιχο.
Σημείωσε ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για αλλαγή των όρων του PEPP, καθώς κανείς δεν θέλει να υπάρξει πρώιμη σύσφιξη της πολιτικής.
Με υψηλότερο ρυθμό οι αγορές του PEPP
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP με συνολικό ποσό 1,850 τρισ. ευρώ έως τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορωνοϊού έχει τελειώσει.
Καθώς οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν την κοινή αξιολόγηση των συνθηκών χρηματοδότησης και τις προοπτικές πληθωρισμού που πραγματοποιήθηκαν στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP κατά το τρέχον τρίμηνο θα διεξαχθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι κατά την πρώτη μήνες του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αγοράσει με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με σκοπό να αποτρέψει τη σύσφιξη των όρων χρηματοδότησης που δεν συνάδει με την αντιμετώπιση της πτωτικής επίδρασης της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ των δικαιοδοσιών θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγοράς περιουσιακών στοιχείων που δεν εξαντλούν το ποσό πάνω από τον καθαρό ορίζοντα αγοράς του PEPP, το ποσό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως. Ομοίως, ο φάκελος μπορεί να βαθμονομηθεί εκ νέου εάν απαιτείται για τη διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών για την αντιμετώπιση του αρνητικού πανδημικού σοκ στην πορεία του πληθωρισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεπενδύει τις κύριες πληρωμές από χρεόγραφα που λήφθηκαν από το PEPP έως το τέλος του 2023.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη στάση νομισματικής πολιτικής.
Πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP)
Οι καθαρές αγορές βάσει του APP θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της προσαρμοστικής επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής του και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως, τις κύριες πληρωμές από χρεόγραφα που λήγουν που αγοράστηκαν βάσει του APP για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρειάζεται να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και άφθονο βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης.
Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης
H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμήνυσε πως ο δρόμος της πλήρους ανάκαμψης από τις ζημιές που προκάλεσε η πανδημία είναι μακρύς και η μετάλλαξη Delta εντείνει την αβεβαιότητα.
Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης στο γ΄τρίμηνο του 2021, όπως και η μεταποίηση, ωστόσο η πορεία της πανδημίας και η πρόδος των εμβολιασμών θα κρίνουν τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης, εκτίμησε η Λαγκάρντ.
«Η μετάλλαξη Delta απειλεί να φρενάρει την ανάκαμψη στις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα», σύμφωνα με τηξν πρόεδρο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Λαγκάρντ, δεν υπήρξε ομόφωνη συμφωνία στο Δ.Σ. αλλά πλειοψηφία για την αναμόρφωση του guidance στα επιτόκια.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει το 2%. Σε καμία περίπτωση δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός είναι κάτω από το 2%, ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει χαμηλότερα του στόχου 2%. Επίσης εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες και αναμένεται να υποχωρήσει από το α΄τρίμηνο του 2022.
Η νέα στρατηγική αναθεώρηση της ΕΚΤ υιοθετήθηκε ομόφωνα, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε ότι η στρατηγική είναι ένα πλαίσιο, εντός του οποίου θα διαμορφώνεται και θα εφαρμόζεται η πολιτική.
EKT: Τα επιτόκια θα μείνουν στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Κρ.Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεσμεύεται να επιμείνει στη χαλαρή νομισματική πολιτική