Την ώρα που η Fed συνεχίζει το τροπάρι της περί “παροδικού φαινομένου“, ο πληθωρισμός καλπάζει στις ΗΠΑ και αυτό πλέον φανερώνεται στα επίσημα στοιχεία δεικτών καταναλωτή/παραγωγού.
Παρ’ όλα αυτά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξακολουθεί να ζει στην πλάνη της (ή απλώς να μας λέει ψέματα, όπως κάνει πάντα), ενώ οι δηλώσεις των αξιωματούχων πλέον δε συνάδουν καν μεταξύ τους.
Προκλητικά ψέματα, σκόπιμη ασάφεια, επικίνδυνη ασχετοσύνη των “ειδικών”
Στην αρχή μιλούσαν για αποπληθωρισμό, μετά εμφανίζονταν κατηγορηματικοί πως δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε πληθωρισμό. Στη συνέχεια είπαν, “μην ανησυχείτε, θα είναι παροδικός υπερπληθωρισμός” (ένας οικονομικός όρος που δεν υπήρχε καν), και τώρα λένε “ξέρετε, τελικά θα έχουμε πληθωρισμό αλλά θα είναι βιώσιμος, μην ανησυχείτε”.
Όποιος εξακολουθεί και πιστεύει οτιδήποτε βγαίνει από τα στόματα αυτών των ανθρώπων, είναι άξιος της μοίρας του.
Στο radar.gr είχαμε προειδοποιήσει πολλούς μήνες πριν για το τέρας του στασιμοπληθωρισμού, κόντρα στην προκλητικά ψευδή mainstream τότε εκδοχή του αποπληθωρισμού, την οποία αναπαρήγαγαν διεθνή και εγχώρια μέσα, είτε από ασχετοσύνη είτε σε εντεταλμένη υπηρεσία. (Διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο “Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας“)
Τα πράγματα δυστυχώς είναι ΠΑΡΑ πολύ σοβαρά, οι αυξήσεις τιμών είναι ραγδαίες και γενικευμένες, είναι ήδη εδώ, θα μας επηρεάσουν όλους, και δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί αυτή η διαδικαδία. Το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να προφυλαχθεί, να προετοιμαστεί.
ΗΠΑ: «Άλμα» +7,8% στις τιμές παραγωγού
Τα νούμερα δε λένε ψέματα. Νέες πληθωριστικές πιέσεις προμηνύουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, αύξηση 7,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 7,3%, κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI), δεύτερος σημαντικότερος δείκτης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Σε μηνιαία βάση σε σχέση με τον Ιούνιο, ο PPI σημείωσε αύξηση 1%, έναντι προβλέψεων για άνοδο κατά 0,6%.
Ο αντίστοιχος δομικός δείκτης τιμών παραγωγού , από τον οποίο εξαιρούνται οι εξαιρετικά ευμετάβλητες τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια, κατέγραψε άνοδο 6,2% σε ετήσια βάση (έναντι προβλέψεων για αύξηση 5,6%), ενώ σε μηνιαία κινήθηκε ανοδικά κατά 1% (έναντι συγκλινουσών προβλέψεων για αύξηση 0,6%).
Στο 5,4% ο δείκτης τιμών καταναλωτή
Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%.
Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.
Μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές στα πεδία των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης CPI διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια και αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση.
Η αύξηση 0,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν μικρότερη εκείνης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, που είχε διαμορφωθεί στο 0,9%.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει καταγράψει σημαντική αύξηση εντός του 2021, κυρίως εξαιτίας της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της εκτίναξης των καταναλωτικών δαπανών.
Το χαβά της η Fed: “Παροδικό φαινόμενο”
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι καλούν την κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) να προχωρήσει σε άμεση απόσυρση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να μην υπάρξει υπερ-θέρμανση της εγχώριας οικονομίας.
Από την πλευρά της, πάντως, η Fed ισχυρίζεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί παροδικό φαινόμενο, το οποίο θα κορυφωθεί το 2021, προτού ξεκινήσει την σταδιακή αποκλιμάκωση εντός του 2022.
Ενδεικτικά, για το τρέχον έτος, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών θα διαμορφωθεί στο 3,4%, δηλαδή θσ υπερβεί αισθητά το στόχο του 2%.
Για το 2022, ωστόσο, αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών στο 2,1%.