Κι ενώ οι αυξήσεις τιμών παγκοσμίως χτυπούν ιστορικά υψηλά, η Fed επιμένει πως η πληθωριστική βόμβα (που ζυμώθηκε πολύ πριν την πανδημία, αλλά “ψήθηκε” τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) θα είναι διαχειρίσιμη και παροδική.

Παράλληλα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υποστήριξε πως εντός του 2021 θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης. Γενναίες δηλώσεις από αυτούς που ψεύδονται συστημικά τα τελευταία δέκα χρόνια σε ό,τι αφορά το δήθεν προσωρινό μέτρο του QE ή τον αποπληθωρισμό που έγινε “παροδικός υπερπληθωρισμός” και τελικά “βιώσιμος πληθωρισμός”.

Εντός του 2021 το taper tantrum

Εντός του 2021 αναμένεται να υλοποιηθεί το taper tantrum, ήτοι η σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Όσον αφορά τα επιτόκια, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησής τους στο 0%, παρά την αισιοδοξία και τη διαπίστωση για ουσιαστική πρόοδο σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Στη δήλωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση, η FOMC ανέφερε ότι η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τον διττό στόχο για πληθωρισμό στο ύψος του 2% αλλά και την επίτευξη πλήρους απασχόλησης.

Επισημαίνεται δε πως ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος δεν έχει υπάρξει, ωστόσο οι αγορές θεωρούν ότι η FOMC θα αρχίσει να αίρει ορισμένα μέτρα πολιτικής πολύ σύντομα.

Έχει δρόμο ακόμη η αγορά εργασίας

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζέρομ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής σημείωσε ότι η “αγορά εργασίας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει”, κάτι που έχουν επαναλάβει αρκετά στελέχη της τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες.

Κατά τ’ άλλα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και πιθανόν να μειωθεί μόλις επιλυθούν τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και όταν η ζήτηση επιστρέψει σε προπανδημικά επίπεδα.

Οι αξιωματούχοι έκριναν ότι η «αβεβαιότητα» σχετικά με την παραλλαγή Delta της Covid-19 ήταν αρκετά υψηλή.

Ορισμένα μέλη σημείωσαν «ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό» – ειδικά στην περίπτωση που η «μετάβαση» στην κανονικότητα καθυστερήσει.

Τέλος, έγινε λόγος για «αυξημένες αποτιμήσεις» σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με ορισμένα μέλη να ανησυχούν ότι η χαλαρή πολιτική της Fed αυξάνει τις τιμές και απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Θρίλερ με τον πληθωρισμό: Ρεκόρ αυξήσεων στις ΗΠΑ