Δεν υπάρχει πληθωρισμός είπατε; Αποπληθωρισμός είπατε; Ή το τελευταίο, το πιο ωραίο… “παροδικός υπερπληθωρισμός”!

Αλήθεια, υπάρχει πλέον κανένας που να μην έχει συνειδητοποιήσει πως έρχεται λαίλαπα αυξήσεων κυριολεκτικά στα πάντα, και η οποία ήρθε για να μείνει; Το κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ έπιασε νέο ρεκόρ σήμερα, λίγο κάτω από τα $15.000! Δε χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο…

Έρχονται αυξήσεις σε αντισηπτικά, προφυλακτικά, παυσίπονα!

Φυσικά και το αυξημένο κόστος πρώτων υλών σημαίνει ανατιμήσεις που θα μετακυληθούν στον καταναλωτή, και ΦΥΣΙΚΑ και δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι παροδικό αυτό… Όσο παροδική ήταν η πανδημία (κάτι για δύο εβδομάδες μας έλεγαν στην αρχή), άλλο τόσο παροδικές θα είναι οι ανατιμήσεις.

Ακόμη κι αν εξέλθουμε από την κατάσταση πανδημίας, ο στασιμο-πληθωρισμός δεν είναι κάτι που φεύγει. Όσο θα τυπώνεται νέο χρήμα, οι μεταβολές τιμών σε προϊόντα είναι προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω. Ότι δηλαδή όλοι αυτοί οι κολοσσοί που προχωρούν σε αυξήσεις θα μας τις χαρίσουν σε μερικούς μήνες;

Dettol, Nurofen, Calgon, Durex κ.α.

Η μία εταιρία μετά την άλλη ανακοινώνει ανατιμήσεις λόγω ακριβότερων πρώτων υλών. Και όχι τίποτα μαγαζάκια… Μιλάμε για τους μεγαλύτερους κολοσσούς του πλανήτη.

Μετά τη Unilever που προ δύο εβδομάδων παραδέχθηκε πως έρχονται αυξήσεις κυριολεκτικά στα πάντα (τις οποίες εμείς θα πληρώσουμε), έρχεται η βρετανική πολυεθνική Reckitt Benckiser με τα μαντάτα.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος περλαμβάνει πασίγνωστες φίρμες όπως Dettol, Nurofen, Calgon και Durex.

Οι αυξήσεις θα δρομολογηθούν μάλιστα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.

Έρχονται αυξήσεις σε αντισηπτικά, προφυλακτικά, παυσίπονα!

Πληθωριστικές πιέσεις στη γραμμή παραγωγής

Συγκεκριμένα, ο όμιλος υποστήριξε πως αντιμετωπίζει αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στη γραμμή παραγωγής, μαζί με μια σημαντική συμπίεση στο περιθώριο λειτουργικού κέρδους κέρδους της, λόγω των ελλείψεων και του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών καθώς και των διαταραχών που έχει προκαλέσει στη διεθνή εφοδιαστικη΄αλυσίδα τόσο η πανδημία όσο και το Brexit.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Laxman Narasimhan, ο Όμιλος αντιμετώπισε μια αύξηση του κόστους από την άνοδο των τιμών των commodities της τάξεως του 8% με 9%, κάτι που, όπως επεσήμανε, «ιστορικά αποτελεί τον υψηλότερο πληθωρισμό που είδαμε ποτέ μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Τα αυξημένα κόστη στα οποία περιλαμβάνονται επίσης η άνοδος των δαπανών για μεταφορές και logistics συρρίκνωσαν τη λειτουργική κερδοφορία της Reckitt για το πρώτο εξάμηνο κατά 5% στα 1,4 δισ. στερλίνες.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 8% και μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη χαμένη της μέρας στο δείκτη FTSE 100.

Έρχονται αυξήσεις σε αντισηπτικά, προφυλακτικά, παυσίπονα!

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι…

Σύμφωνα με τον κ. Narasimhan η εταιρεία θα προχωρήσει αναγκαστικά σε αυξήσεις των τιμών των προϊόντων της, αν και ξεκαθάρισε πως το ύψος των αυξήσεων θα καθοριστεί σε εθνική βάση ανά χώρα.

«Η απόφαση θα καθοριστεί σε επίπεδο τοπικής αγοράς. Θα πρέπει να κοιτάξουμε που βρισκόμαστε σε σχέση με τους ανταγωνιστές και πόση αύξηση έχουμε περιθώριο να κάνουμε, διότι δεν θέλουμε να χάσουμε από την ανταγωνιστικότητα μας» τόνισε.

Η προειδοποίηση της Reckitt Benckiser έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου ο πολυεθνικός κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων Unilever προχώρησε σε μια αντίστοιχη ανακοίνωση προκαλώντας αντιδράσεις.

Η Unilever επικαλέστηκε επίσης την κάθετη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και την συμπίεση στο περιθώριο κέρδους της για να ανακοινώσει αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα της, μέσα στους επόμενους μήνες.

Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως το παράδειγμα των δύο πολυεθνικών ομίλων θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες εταιρείες του κλάδου.

Τρομαχτική παραδοχή Unilever: Έρχονται αυξήσεις στα πάντα