Επειγόντως αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης ζητά η Τζάνετ Γιέλεν, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε default (αδυναμία πληρωμής χρέους).

Σε μια δραματική έκκληση προς το Κογκρέσο, η πρώην επικεφαλής της Fed και νυν υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά παραδέχθηκε πως τον Οκτώβρη η χώρα δε θα έχει λεφτά να πληρώσει ούτε τις συντάξεις!

Επισημαίνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαντλήσει τις λογιστικές αλχημείες τις οποίες είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την αδυναμία πληρωμής του χρέους της (το γνωστό σε μας default), η Γιέλεν τόνισε στους ηγέτες και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2019 για την αναστολή του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ λήγει την 1η Αυγούστου και θα πρέπει να λάβει «έκτακτα μέτρα» προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής, όπως επισημάνθηκε σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Τον Οκτώβρη οι ΗΠΑ δε θα έχουν να πληρώσουν ούτε συντάξεις!

Θα ενεργήσει υπερκομματικά ο Μπάιντεν

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να παράσχει συγκεκριμένη εκτίμηση για τον χρόνο που θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα», επεσήμανε η Yellen σε επιστολή της προς τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα προβλήματα ενδεχομένως να προκύψουν άμα τη επιστροφή των μελών του Κογκρέσου από τις καλοκαιρινές διακοπές, στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Για παράδειγμα, μόνο την 1η Οκτωβρίου, τα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 150 δισ. δολάρια λόγω των σημαντικών σε υψος υποχρεώσεων πληρωμών, που περιλαμβάνουν και δαπάνες συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με το υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τον Οκτώβρη οι ΗΠΑ δε θα έχουν να πληρώσουν ούτε συντάξεις!

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki δήλωσε την Παρασκευή 23 Ιουλίου ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένει από το Κογκρέσο να ενεργήσει υπερκομματικά ώστε να αυξηθεί το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η δήλωση αυτή αποτελεί σαφή αιχμή κατά του αρχηγού της μειοψηφίας στη Γερουσία, Mitch McConnell ο οποίος δήλωσε πως πιστεύει ότι όλοι οι Ρεπουμπλικανοί θα καταψηφίσουν την ανανέωση της αναστολής του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Charles Schumer χαρακτήρισε τη δήλωση του McConnell «αναίσχυντη και κυνική». Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεμείνει από ρευστότητα και να μην είναι σε θέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της ήδη από τον Οκτώβριο.

Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας