Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, βρίσκεται σήμερα στο Πεκίνο στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης που αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Γέλεν προτίθεται, σύμφωνα με το Reuters, να πει στους Κινέζους ομολόγους της ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει να φέρει τη μια οικονομία απέναντι από την άλλη.

Αν και δεν αναμένονται… εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Γέλεν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει νέες γραμμές επικοινωνίας και συντονισμού σε οικονομικά θέματα.

Η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να επιστήσει την προσοχή της κινεζικής πλευράς στο «απαράδεκτο της παροχής στρατιωτικής βοήθειας από το Πεκίνο στη Μόσχα» και στις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος για την Κίνα, αν και το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.

Η επίσκεψη της Γέλεν στην Κίνα έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αντίστοιχη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αντιπαλότητά τους δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση με αφορμή και την κατάσταση στην Ταϊβάν.

Και οι δύο επισκέψεις θεωρούνται κρίσιμες για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου μετά την κατάρριψη από τον αμερικανικό στρατό ενός κινεζικού αερόστατου πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, προκύπτουν πριν από μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Διαβάστε περισσότερα