H αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν.

Χωρίς συμφωνία για την αύξηση του ποσού που μπορεί να δανειστεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα στις αρχές Ιουνίου. Σε αυτό το σημείο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να καταβάλει μισθούς, κοινωνικές παροχές και άλλες πληρωμές.

“Είναι δουλειά του Κογκρέσου να το κάνει αυτό. Αν δεν το κάνει, θα έχουμε μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή που θα την προκαλέσουμε μόνοι μας”, είπε.

Σε συνέντευξή της στο ABC News την Κυριακή, η Γιέλεν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν πρέπει να γίνονται “με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού”.

Όμως ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εξαντλείται.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων για να τους ζητήσει να συμφωνήσουν στην αύξηση του σημερινού ορίου των 31,4 εκατ. δολαρίων (25,12 εκατ. λίρες).

Το Κογκρέσο τυπικά συνδέει την έγκριση ενός υψηλότερου ανώτατου ορίου χρέους με όρους σχετικά με τον προϋπολογισμό και τα μέτρα δαπανών.

Τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου, που σήμερα αντιστοιχεί περίπου στο 120% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας, αλλά συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο σαρωτικές περικοπές δαπανών για την επόμενη δεκαετία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει το Κογκρέσο να συμφωνήσει στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, χωρίς όρους. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί για την αύξηση και θα συζητήσει τις περικοπές του προϋπολογισμού μετά την επίλυση του θέματος.

Η αποτυχία εξεύρεσης διακομματικής συμφωνίας επί του θέματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε “συνταγματική κρίση” δήλωσε η Γιέλεν.

Τα σενάρια

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει αν υπάρχει περιθώριο στο Σύνταγμα για τον πρόεδρο να συνεχίσει να εκδίδει νέο χρέος χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θα προσπαθήσει αυτή την εβδομάδα να αποφύγει αυτό το σενάριο.

“Δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να εξετάσουμε αν ο πρόεδρος μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει χρέος. Αυτό θα αποτελούσε συνταγματική κρίση”, δήλωσε η κ. Yellen στο ABC.

Το ανώτατο όριο του χρέους έχει αυξηθεί, παραταθεί ή αναθεωρηθεί 78 φορές από το 1960, συχνά με διαπραγματεύσεις που έφταναν μέχρι τέλους.

Στο τέλος, η απειλή της αθέτησης των κυβερνητικών πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των δανειακών υποχρεώσεων, οδήγησε πάντα σε συμβιβασμό. Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρεοκοπήσει ποτέ, γεγονός που θα αναστάτωνε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και θα είχε εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις.

Αλλά η καθυστέρηση της επίλυσης είχε επίσης αρνητικές συνέπειες, ανέφερε η Γιέλεν σε επιστολή της προς το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

“Έχουμε μάθει από προηγούμενα αδιέξοδα για το όριο του χρέους ότι η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για την αναστολή ή την αύξηση του ορίου χρέους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών”, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα