Καθώς η θητεία του Τζερόμ Πάουελ ολοκληρώνεται το 2022, κάποιος θα πρέπει να αναλάβει το τιμόνι της Fed.

Ο κεντρικός τραπεζίτης όμως έχει την υποστήριξη της Τζάνετ Γιέλεν, προκειμένου να επιτελέσει για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Και γιατί να μην την έχει άλλωστε… Οι δυο τους έχουν φάει ψωμί κι αλάτι όλα αυτά τα χρόνια. Πριν αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών, η Γιέλεν υπήρξε επικεφαλής της Fed για τέσσερα έτη.

Πάντως ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το ζήτημα, τόνισαν πηγές στο Bloomberg. Αναμένεται ωστόσο να έχει λάβει την απόφασή του μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Πάουελ είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Fed από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε αντικατάσταση της Γιέλεν. Σημειώνεται πως η θητεία του ομοσπονδιακού κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ είναι τετραετής.

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Πολλοί οι υποψήφιοι

Η αμερικανική Πρόεδρία φέρεται να εξετάζει μια ευρεία γκάμα υποψηφίων για τη θέση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ομάδα συμβούλων εξετάζει τις δημόσιες ομιλίες και δηλώσεις υποψηφίων για τη θέση, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις θέσεις τους για την αγορά εργασίας.

Η αβεβαιότητα, ωστόσο, για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού στην πορεία της οικονομίας πιθανόν να κάνει τον Λευκό Οίκο πιο προσεκτικό και να οδηγήσει σε διατήρηση της ίδιας ηγεσίας στη Fed, ανέφεραν δύο εκ των πηγών του πρακτορείου.

Ο Πάουελ διατηρεί την υποστήριξη πολλών Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών, αντιπάλων του προέδρου Μπάιντεν, καθώς παραγόντων της Wall Street, που τον θεωρούν μια ιδιαίτερα ασφαλή επιλογή σε καιρούς κρίσης.

Τον Πάουελ τον ρώτησαν αν θέλει…;

Το ερώτημα είναι… ο Πάουελ θέλει να συνεχίσει και για δεύτερη θητεία; Διότι έτσι όπως τα έχουν κάνει στη Fed -και μιλάμε για το ανεξέλεγκτο τύπωμα που ξεπέρασε κάθε όριο επί τετραετίας Πάουελ, τα εγκληματικά εθιστικά δήθεν προσωρινά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κλπ- έχει “ζυμωθεί” μια οικονομική βόμβα όλα αυτά τα χρόνια, η οποία και θα σκάσει στα μούτρα του επόμενου επικεφαλής της Fed. Για την ακρίβεια έχει ήδη αρχίσει να σκάει…

Επομένως αφιβάλλουμε αν και ο ίδιος ο Πάουελ θα προτιμούσε να συνεχίσει ως υπεύθυνος ρυθμιστής της νομισματικής πολιτικής του δυτικού κόσμου, αντί να τα παρατήσει και να ρίξουν αλλού το φταίξιμο…

Μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη εγκαθιδρύεται

Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας

Αντάρτες και στη Fed: «Αρκετά με την ποσοτική χαλάρωση!»

Επιταχύνεται η ποσοτική χαλάρωση (ανοίξτε τις πρέσες!)