Όχι άλλο κάρβουνο, λέει ο Robert Kaplan, επικεφαλής της Fed Dallas. Ή με άλλα λόγια, σταματήστε επιτέλους την τρέλα της ανεξέλεγκτης ποσοτικής χαλάρωσης.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Ένα ένα τα μεγάλα κεφάλια των κεντρικών τραπεζών (μετά και το “αντάρτικο” στην ΕΚΤ) επαναστατούν ενάντια στον παραλογισμό για τον οποίο κάποιοι γράφουμε μήνες, χρόνια τώρα…

Ο Kaplan ζητά tapering (δηλαδή σταδιακή άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, βλέπε QE, PEPP – η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση), επισημαίνοντας πως το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων οδηγεί σε αυξημένο ρίσκο, σε χθεσινή του συνέντευξη Παρασκευή 6 Αυγούστου στο πρακτορείο Bloomberg.

Αντάρτες και στη Fed: "Αρκετά με την ποσοτική χαλάρωση!"

Ο Kaplan με λίγα λόγια λέει αυτό που τόσο στο radar.gr όσο και στην Αξία τονίζουμε καιρό τώρα: Καλή η ποσοτική χαλάρωση, αλλά δεν είναι για χόρταση. Είναι σα ναρκωτικό, σα μορφίνη, και δεν πρέπει να χορηγείται σε μεγάλες δόσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ειδάλλως εθίζει την οικονομία σε ένα φαύλο μη αναστρέψιμο κύκλο. Τα αποτέλεσματα του οποίου τα βλέπουμε ήδη, με τη μορφή στασιμοπληθωρισμού κλπ. Αναλυτικά διαβάστε εδώ.

Να έχει τερματιστεί το πρόγραμμα σε οχτώ μήνες

«Θα υποστήριζα την αναπροσαρμογή των αγορών (ομολόγων) γρήγορα, όμως όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναπροσαρμογής, θα προτιμούσε αυτό να γίνει σταδιακά», σχολίασε ο Kaplan.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Fed της πολιτείας Dallas είχε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του, επισημαίνοντας πως η Fed θα πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά τουλάχιστον δέκα δισ. δολάρια κάθε μήνα και κατά 5 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων που έχουν ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, με στόχο να τερματίσει συνολικά το πρόγραμμα μέσα σε ένα οκτάμηνο περίπου.

Πολύ αισιόδοξος ο κύριος Kaplan, και φυσικά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο… Αφού τόσο Fed όσο και ΕΚΤ έχουν αφήσει ξεκάθαρες υπόνοιες πως όχι μόνο δε σκοπέυουν να προχωρήσουν σύντομα σε tapering, αλλά δεν είναι καν στο τραπέζι σα θέμα συζήτησης. “Από το 2023 και μετά το συζητάμε“…

Αφήστε που καθώς πανδημίες, κλιματικές αλλαγές και λοιπές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (με αφορμή τις οποίες άλλωστε διαιωνίζονται τα καταστροφικά -σε μεγάλες δόσεις- προγράμματα αγοράς ομολόγων) καλά κρατούν, δε διαφαίνεται κάποια αλλαγή πολιτικής στον ορίζοντα.

Κι ας πληρώσουν το λογαριασμό οι επόμενες γενιές…

Αυτή τη στιγμή η Fed δαπανά περίπου 80 δισ. δολάρια το μήνα για την αγορά των πρώτων και άλλα 40 δισ. δολάρια για τα δεύτερα.

Αντάρτες και στη Fed: "Αρκετά με την ποσοτική χαλάρωση!"

Αντάρτες και στη Fed: "Αρκετά με την ποσοτική χαλάρωση!"

Όσο η αγορά εργασίας δεν αναρρώνει, ο ασθενής… δεν εξέρχεται από τη ΜΕΘ

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας γνωρίζουμε πως τα μέλη του συμβουλίου ξεκίνησαν να συζητούν για το tapering από το συμβούλιο του Ιουλίου.

O ίδιος ο Kaplan που θεωρείται από τα γνήσια «γεράκια» του συμβουλίου ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους που έθεσαν το θέμα στο τραπέζι.

Όμως, και κατά την τελευταία συνεδρίαση τους, την περασμένη εβδομάδα, διαμήνυσαν πως υπάρχει ακόμη δρόμος να καλυφθεί, έως ότου η αμερικανική αγορά εκπληρώσει τους στόχους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση που επιζητά η Fed στη στρατηγική της.

Αντάρτες και στη Fed: "Αρκετά με την ποσοτική χαλάρωση!"

Ειδικά η αργή ανάρρωση της αγοράς εργασίας θεωρείτο μέχρι τώρα η αχίλλειος πτέρνα της αμερικανικής ανάκαμψης δεδομένου πως στους στρατηγικούς στόχους της Fed αφορά την επίτευξη καθεστώτος «πλήρους απασχόλησης».

Όμως, τα σημερινά πολύ καλά στοιχεία από την έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο, που έδειξαν θεαματική αύξηση των προσλήψεων και πτώση της ανεργίας στο 5,4%, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας, αναπόφευκτα αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για την έναρξη του tapering.

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Κaplan, η έναρξη του tapering σχετικά γρήγορα μπορεί να μειώσει την πίεση για μια ταχεία άνοδο των επιτοκίων στο μέλλον, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει… αντισταθμιστικά για την αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Και τρίτος αντάρτης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Επιταχύνεται η ποσοτική χαλάρωση (ανοίξτε τις πρέσες!)

Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας

Ποσοτική χαλάρωση: Το έκτακτο μέτρο που έγινε… κανονικότητα

ΕΚΤ: Νωρίς να μιλάμε για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης

Fed: Αύξηση επιτοκίων μετά το 2023