Τελικά στο radar.gr δεν είμαστε οι μόνοι που δε μας κάθεται καλά το νέο guidance της ΕΚΤ, δηλαδή η οδηγία για τη μελλοντική νομισματική πολιτική, η οποία κατά την άποψη του γράφοντος είναι με μια λέξη: εγκληματική.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένα τρένο που έχει βγει από τις ράγες. Αντί να φρενάρει, να παραδεχτεί τα λάθη στους χειρισμούς της και να κάνει στροφή προτού εκτροχιαστεί εντελώς και βρεθεί στο γκρεμό, τι κάνει; Διορθώνει το λάθος με λάθος.

Αντί να βάλει (έστω σιγά σιγά) φρένο στα επικίνδυνα εθιστικά υποτίθεται έκτακτα μέτρα (που έγιναν μόνιμα), όπως το PEPP (το QE με άλλο όνομα), αυτή συνεχίζει στο τροπάρι της και ενώ μάλιστα ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει κόκκινο.

Η ΕΚΤ βγάζει τα μάτια της

Στο όνομα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ μαγειρεύει τα λογιστικά κι ανέχεται υψηλούς πληθωρισμούς που βυθίζουν την οικονομία στη μιζέρια, πηγαίνοντάς μας πίσω δεκαετίες.

Κι όλα αυτά γιατί δειλιάζει να τραβήξει το “τσιρότο”. Μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τώρα θα σήμαινε πως η οικονομία θα έτρεχε σαν άλογο με χαλινάρι – βραδύτερα μεν, ωστόσο θα είναι υπό έλεγχο. Αυτή τη στιγμή το άλογο έχει αφεθεί ανεξέλεγκτο, με την οικονομία να υπερθερμαίνεται.

Τα πλασματικά ονομαστικά πλεονάσματα που παρουσιάζουμε τώρα (τα οποία δεν είναι καν εντυπωσιακά – σε όλες τις χώρες τα ΑΕΠ είναι κατώτερα ων εκτιμήσεων, υποτίθεται στη φάση ανάκαμψης από την πανδημία) δε σημαίνουν τίποτα. Διότι η πληρωμή θα έρθει μέσα στη δεκαετία και θα είναι βαριά.

Εμφύλιος στην ΕΚΤ: Βάιντμαν εναντίον Λαγκάρντ για τα χαμηλά επιτόκια

Διχασμένα τα μέλη της κεντρικής τράπεζας

Κανείς όμως δεν προτίθεται να αναλάβει το κόστος μιας επίπονης επέμβασης τώρα, προκειμένου να μη χαθεί ο ασθενής.

Ή μάλλον σχεδόν κανείς… Μετά τους Βουνς και Βάιντμαν, ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ, έρχεται να υψώσει “μπαϊράκι” ενάντια στον παραλογισμό της καπετάνισσας Λαγκάρντ.

Από τα 25 μέλη της ΕΚΤ, τα τρία πλέον διαφώνουν κάθετα με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει τόσος διχασμός και στα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου…

“Η πολιτική αυτή μας δεσμεύει”

«Διατύπωσα, όπως ο κ. Βάιντμαν και ο κ. Βουνς, τις επιφυλάξεις μου σχετικά με την πρόταση για την προσαρμογή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο CNBC αναφερόμενος στο Βέλγο και το Γερμανό συνάδελφό του στο συμβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδας η ΕΚΤ ανακοίνωσε θα ακολουθήσει μια «επίμονα διευκολυντική» νομισματική πολιτική – όπερ σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για το προβλέψιμο μέλλον.

Η ΕΚΤ επισήμανε στο ανακοινωθέν της ότι αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα μέχρι ο στόχος που έχει τεθεί για τον πληθωρισμό να ευθυγραμμιστεί με 2% «πολύ πέραν» από το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων. Τα «γεράκια» του ΔΣ θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεσμεύεται για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στην διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Χόλτσμαν, αυτή η δήλωση όσον αφορά την guidance της κεντρική τράπεζας της Ευρωζώνης αποτέλεσε «ένα βήμα πολύ μακριά». «Θα θέλαμε μια διαφορετική καθοδήγηση (guidance) για τη μελλοντική νομισματική πολιτική, η οποία δεν θα μας δεσμεύει για πάρα πολύ καιρό στο μέλλον, προκειμένου να παραμείνουμε ευέλικτοι και έτοιμοι σε περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις μας οδηγήσουν σε νωρίτερη απόσυρση των χαλαρών μέτρων νομισματικής πολιτικής», είπε, υποδεικνύοντας ότι ως αποτέλεσμα της νέας καθοδήγησης το ύψος των επιτοκίων ενδέχεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο έως από το 2025» .

Οι τρεις αντάρτες

Μιλώντας στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, το μέλος της ΕΚΤ, Πιερ Βουνς, επιβεβαίωσε ότι είχε καταψηφίσει τις τελευταίες οδηγίες για τα επιτόκια, λέγοντας ότι ήταν απρόθυμος να δεσμευτεί για έναν πιθανό χρονικό ορίζοντα πέντε ή έξι ετών περαιτέρω εφαρμογής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Αναφορές των ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι ο κυβερνήτης της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν καταψήφισε επίσης τη νέα καθοδήγηση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Μάιο, αλλά μειώθηκε ελαφρά στο 1,9% τον Ιούνιο.

Τα δεδομένα οδήγησαν σε ερωτήματα σχετικά με το αν θα παραμείνει υψηλότερος πληθωρισμός, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να αρθεί σταδιακά η νομισματική στήριξή της οικονομίας. Είναι «ουσιώδης κίνδυνος που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, ότι ο πληθωρισμός να εξελιχθεί πολύ πέρα από το στόχο και μπορεί να διατηρηθεί εκεί επί μακρόν», δήλωσε ο Χόλτσμαν.

«Η τρέχουσα δυναμική του πληθωρισμού μας επιτρέπει να περιμένουμε ότι θα ανέβει έως και πρόσκαιρα για να αποκλιμακωθεί αργότερα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν δίνουμε σημασία σε αυτό», πρόσθεσε. Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για βασικό πληθωρισμό 1,9% έως το τέλος του έτους και 1,5% το 2022.

«Η εντολή μας παραβιάζεται από τη νέα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής αλλά θεωρών ότι θα ήταν πιο ειλικρινές στις αγορές να πούμε: Ναι, θέλουμε να διατηρήσουμε τη διευκολυντική πολιτική όπως είναι προς το παρόν, αλλά είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε τα επιτόκια εάν αυτό καταστεί απαραίτητο», κατέληξε ο Χόλτσμαν.

Εμφύλιος στην ΕΚΤ: Βάιντμαν εναντίον Λαγκάρντ για τα επιτόκια