Κι όμως, υπάρχει ακόμη ελπίδα… Σε έναν κόσμο όπου ο παραλογισμός έχει αντικαταστήσει τη λογική, όπου 25 κεντρικοί τραπεζίτες που απαρτίζουν την ΕΚΤ (που πρακτικά ορίζει τις ζωές μας) προδίδουν και εξευτελίζουν καθημερινά όποια οικονομική επιστήμη υπηρετούν, όπου κανείς δεν τολμά να εκφέρει διαφορετική άποψη, διότι είτε θα φιμωθεί είτε θα απολυθεί, υπάρχουν ακόμη μερικοί τελευταίοι (των Μοϊκανών) λογικοί, που αρνούνται να χειροκροτήσουν για τον γυμνό αυτοκράτορα.

Ο λόγος για τον Γενς Βάιντμαν, ο οποίος… μίλησε στη ψυχή μας. Είπε όλα αυτά που λέμε καιρό τώρα κόντρα σε μια καταστροφική πολιτική παραλογισμού που νομοτελειακά οδηγεί την παγκόσμια οικονομία στη μιζέρια.

Σε συνέντευξή του με την Frankfurter Allgemeine, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) και μέλος της 25μελούς επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εμφανίστηκε ανήσυχος όσον αφορά την πιθανότητα υπερβολικής χρονικά διεύρυνσης της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ.

Ο Γενς αντιτάχθηκε στη μελλοντική κατεύθυνση (guidance) της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την προοπτική της μελλοντικής διαμόρφωσης των επιτοκίων, με το ζήτημα να γεννά ασυνήθιστες εντάσεις στο πλαίσιο του οργάνου, τονίζοντας παράλληλα ότι αναμένει ο πληθωρισμός στη Γερμανία να αγγίξει το 5% εντός του 2021.

Εμφύλιος στην ΕΚΤ: Βάιντμαν εναντίον Λαγκάρντ για τα επιτόκια

Η ΕΚΤ βγάζει τα μάτια της

Ο Γερμανός οικονομολόγος εμφανίζεται εντελώς αντίθετος με την (εγκληματική) πρακτική ανοχής στον υψηλό πληθωρισμό, στο βωμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Δηλαδή προκειμένου η ΕΚΤ να συνεχίζει το τροπάρι της (ποσοτική χαλάρωση κλπ) καθότι ανίκανη πλέον να σταματήσει αυτό το τρένο που του έχουν σπάσει τα φρένα, μαγειρεύει τα λογιστικά και ανέχεται υψηλούς πληθωρισμούς. Λάθος στο λάθος με άλλα λόγια.

ο Βάιντμαν ανέφερε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ κατέληξε ομόφωνα στη θέση αρχής ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη για την τρέχουσα περίοδο.
«Οι ειδικοί μας αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του 5% προς το τέλος του 2021», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα ο κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοικητής της κεντρικής τράπαζας του Βελγίου Pierre Wunsch ο οποίος μαζί με τον Weidmann καταψήφισε την guidance εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έχει “δέσει” τα χέρια της για τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να βρεθεί να αντιμετωπίζει ερωτήματα για την ανεξαρτησία της από τις κυβερνήσεις.

«Το βασικό θέμα είναι πιστεύω το είδος της δέσμευσης που μπορείς να αναλάβεις για μια πιθανώς μεγάλη περίοδο χρόνου – μιλάμε ενδεχομένως για πέντε ή έξι χρόνια αν δούμε τις προσδοκίες στις αγορές», ανέφερε ο Wunsch, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021. «Δεν ένιωθα άνετα να αναλάβω μια δέσμευση για τόσο μεγάλη περίοδο», πρόσθεσε.

Επιταχύνεται η ποσοτική χαλάρωση (ανοίξτε τις πρέσες!)