Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Παρασκευή, αυξάνοντας τις συνεχόμενες ημέρες πτώσης, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις προοπτικές για τα επιτόκια μετά από μηνύματα από την Federal Reserve ότι τα επιτόκια θα μειωθούν το επόμενο έτος.

Στις 6:05 π.μ. ET, η απόδοση του 10ετούς τίτλου του αμερικανικού Δημοσίου ήταν πάνω από 1 μονάδα βάσης χαμηλότερα στο 3,9148%. Είχε πέσει κάτω από το επίπεδο του 4% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο την Πέμπτη, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Ο 2ετής τίτλος του Υπουργείου Οικονομικών είχε απόδοση στο 4,38%, μειωμένη κατά περίπου 2 μονάδες βάσης.  Την Πέμπτη, έφτασε σε επίπεδα που δεν είχαν δει από τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν υποχωρήσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μειώνοντάς τις σε χαμηλά πολλών μηνών, καθώς η Federal Reserve ανέφερε ότι θα μείωνε τα επιτόκια τρεις φορές το επόμενο έτος στο τέλος της τελευταίας συνεδρίασής της.

Στη συνέχεια, θα εφαρμοστούν περαιτέρω περικοπές κατά τη διάρκεια του 2025 και του 2026, πρότεινε η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχή φορά, ενισχύοντας τις ελπίδες των επενδυτών ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έφτασε στο τέλος της.

Η Fed σημείωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός είχε μειωθεί το τελευταίο έτος, αλλά οι τιμές εξακολουθούσαν να είναι κάπως «αυξημένες». Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Νοέμβριο υπέδειξαν ότι οι πιέσεις από την αύξηση των τιμών υποχωρούσαν.

Την Πέμπτη, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων ξεπέρασαν τις προσδοκίες, υποδεικνύοντας ανθεκτικότητα από τους καταναλωτές και δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση.

Επιπλέον την Πέμπτη, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη: