Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Το σήμα του αφέ(ν)τη, της Fed, ουσιαστικά δόθηκε, τέλος οι αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, αρχίζει η αποκλιμάκωσή τους από το νέο χρόνο. Μην έχετε αμφιβολία, στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και η ΕΚΤ, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις. Χαρές στις αγορές.

Fed: Τα πρώτα σήματα για μειώσεις επιτοκίων από το νέο χρόνο – Ισχυρή τονωτική ένεση σε οικονομίες και αγορές

*** Η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε αυτό που ανέμεναν όλοι, ότι δεν προχωρά σε νέα αύξηση επιτοκίων και μάλιστα σε τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Αλλά, το σημαντικότερο όλων, από τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Fed και τις δηλώσεις του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται ευθεία αναφορά σε μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, από το σημερινό επίπεδο των 5, 25%-5,50%, έστω και με τις απαραίτητες αιρέσεις και επιφυλάξεις. Από μόνο του αυτό γεγονός και αυτή η καθοριστική εξέλιξη, αποτελεί μια καθαρή παραδοχή ότι οι μεγάλες πιέσεις που ασκούσαν οι πληθωριστικές εκρήξεις, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, κάτι που άλλωστε μαρτυρά και η πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,8% στο τέλος του 2023 και το 2024 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 2,4%, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής τον στόχο του 2% που έχει τεθεί ως το “χρυσό και ισορροπημένο όριο”, προκειμένου να λειτουργήσουν εκ νέου ομαλά οι οικονομία, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και η αγορά εργασίας, παρά την μικρή αύξηση της τελευταίας, που θεωρείται ότι δεν εγκυμονεί κινδύνους. Ουσιαστικά, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε σήμα στις αγορές και πρωτίστως στην αμερικανική αγορά, ότι θα προχωρήσει σε μικρή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός του 2024, κάτι που έδωσε ήδη από χθες άλλον αέρα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Το ίδιο αναμένεται να επηρεαστούν θετικά και οι άλλες διεθνείς αγορές, καθώς και η ευρωπαϊκή, καθώς επίκειται ότι θα ακολουθήσει τα ίδια βήματα και η ΕΚΤ, έστω και με κάποιες διαφοροποιήσεις ή και χρονοκαθυστέρηση. Το βέβαιο είναι ότι οι αγορές χρειαζόταν μια ψυχολογικού χαρακτήρα “ένεση” (ή “ντόπα” σε αγοραία έκφραση), προκειμένου να εκλείψει η βαριά σκιά πιθανών νέων αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει το πρώτο φως για σταδιακή μείωση τους, γεγονός που θα αλλάξει όλο το σημερινό σκηνικό σε οικονομίες και αγορές χρήματος.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κοστίζει 20% ακριβότερα από πέρυσι, αλλά ο Κώστας Σκρέκας βλέπει «μηδενικές αυξήσεις»

Μπορεί η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) να γνωστοποιεί ότι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κοστίσει κατά 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά ο Κώστας Σκρέκας βλέπει «μηδενικές αυξήσεις» ή ακόμα «αρνητικό πληθωρισμό».

Σε όλα τα βασικά είδη έχουμε αυξήσεις,στο δε λάδι ακόμα και 30%.

Μπορεί να έχει μειωθεί μία μονάδα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κατά μία σχεδόν μονάδα αλλά δεν μπορεί να κάνει μαχητή την συνολική κατάσταση που επικρατεί.

Γι’ αυτό και η φθορά που υπάρχει από την ακρίβεια θα συνεχιστεί και για τους επόμενους μήνες.

Ο λάθος σχεδιασμός «έθαψε» μια σημαντική πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης πήραν χθες μια πρωτοβουλία.

Να εμφανίσουν δημόσια μια 11μελη «ομάδα κρούσης» με νέα πρόσωπα, άφθαρτα, με καλή παρουσία και σοβαρά βιογραφικά.

Στα πλαίσια της προσπάθειας να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ. Καλή και αξιέπαινη η πρωτοβουλία του.

Ελα όμως που οι αυλικοί του Κασσελάκη αποφάσισαν να την κάνουν διαρροή στην Αυγή που ζήτημα να πουλάει 100 φύλλα.

Αντι να την δώσουν σε κάποια ιστοσελίδα ή κάποια άλλη εφημερίδα.

Ετσι κανένας δεν πήρε χαμπάρι τα νέα παιδιά που προωθεί ο Κασσελάκης.

Η κόντρα Μητσοτάκη – Σόλτς για την Αλβανία και το Μπελέρη θα πάει μέχρι τέλους

Μεγάλη φάπα από το Σολτς στην κυβέρνηση για την Αλβανία.

Δεν θέλει να ακούει ότι δεν θα πάρει ενταξιακή διαδικασία η Αλβανία ο γερμανός καγκελάριος και την υπόθεση Μπελέρη την θεωρεί παρανυχίδα.

Έλα που όμως, ο Μητσοτάκης θα επιμείνει μέχρι εσχάτων.

Δεν πρόκειται να αφήσει εύκολα την υπόθεση Μπελέρη.

Και φυσικά δεν λογαριάζει τόσο τη Γερμανία όσο παλαιότερα…

Ανήσυχος ο Κώστας Αγοραστός για το τι ατασθαλίες θα βρει ο Κουρέτας στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Μαθαίνω ότι πήγε ο Κώστας Αγοραστός, αυτός ο πρώην επιτυχημένος περιφερειάρχης και βρήκε το νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Όπως μου μεταφέρθηκε από γνωστικούς της συνάντησης, ο Αγοραστός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος.

Τα στοιχεία από παραλείψεις, υπερτιμολογήσεις και άλλες ιστορίες είναι πολλά και μερικά ατράνταχτα.

Δεν μπορεί να τον σώσει πλέον κανείς. Ούτε καν ο Τριαντόπουλος…

Τα έχει πάρει πολύ άσχημα ο Πιερρακάκης με την Δόμνα Μιχαηλίδου

Ένα είναι σίγουρο ότι τα έχει πάρει πολύ άσχημα ο Πιερρακάκης με την Δόμνα Μιχαηλίδου και όπως μου λένε αυτό είναι μία διαχρονική κατάσταση…

Γιατί δεν θέλει να κατέβει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ευρωβουλή

Να σας πω και τον λόγο που δεν θέλει να κατέβει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ευρωβουλή.

Διότι είναι βέβαιο αν θα πάρει περισσότερες ψήφους στην επικράτεια π.χ από την Ελενα Κουντουρά και τον Νικόλα Φαραντούρη που θα είναι και οι δύο στο ευρωψηφοδέλτιο και είναι κατα γενική ομολογία δυνατοί παίκτες.

Για φανταστείτε ξεφτίλα να μην βγει ούτε ευρωβουλευτης ο πρόεδρος του κόμματος…

Κουιζ: Ποιανού κυβερνητικού αξιωματούχου ήταν ιδέα να πάει να ρίξει τσιμέντο εκεί που συνέβη το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών; Για ποιο λόγο το έκανε, ήθελε να κρύψει κάτι;

Οι νέες τιτλοποιήσεις του 2024 και οι επιστροφές δανείων που επιδιώκουν οι servicers και προβληματίζουν τις τράπεζες

*** Πρόκειται για μια ερμαφρόδυτη κατάσταση, που όμοιά της δεν έχει προηγούμενο. Ως γνωστόν, οι τράπεζες ξεφορτώθηκαν μέσω του “Ηρακλή” και των διαδοχικών τιτλοποιήσεων το μεγαλύτερο μέρος των ¨”κόκκινων” δανείων τους, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγράφουν πολύ υψηλά κέρδη και πάλι, μετα από πολλά χρόνια και αφού διασώθηκαν με τις διαδοχικές επίσης τιτλοποιήσεις. Αλλά, από το νέο χρόνο θα γίνουν και νέες τιτλοποιήσεις, όσων προβληματικών δανείων απέμεινα στις 4 συστημικές τράπεζες, αλλά και στις μικρότερες, Παγκρήτια, Attica Bank και κάποιες συνεταιριστικές. Τιτλοποιήσεις ετοιμάζει βέβαια και πάλι η PQH, ουσιαστικά ο εκκαθαριστής της Τράπεζας της Ελλάδος, για δάνεια τραπεζών που έκλεισαν και δεν υπάρχουν πλέον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό τους ύψος θα υπερβεί τα 16 δισ. ευρώ, εκτός αν οι τράπεζες αποφασίσουν να εντάξουν στον “Ηρακλή ΙΙΙ” και κάποια από τη νέα φουρνιά “κόκκινων” δανείων (το ακριβές ύψος των οποίων ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή, παρά μόνο οι ίδιες οι τράπεζες) οπότε το συνολικό ποσό θα αυξηθεί. Όλα καλά ως εδώ. Όχι βέβαια ακριβώς, καθώς από την πλευρά των servicers, των διαχειριστών δανείων, διατυπώνεται πλέον ανοιχτά θέμα επιστροφής μέρους των συνολικών δανείων που έχουν πάρει, τα οποία κατά την εκτίμησή τους έχουν “πρασινίσει” πλέον και φυσιολογικά πρέπει να γυρίσουν στη βάση τους, ήτοι στις τράπεζες που τα είχαν δώσει. Τραπεζικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι το θέμα αυτό τίθεται επιτακτικά και με επιμονή από τους διαχειριστές, χωρίς όμως οι τράπεζες να έχουν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα ότι πράγματι δεν θα διατρέξουν εκ νέου κινδύνους από τους ίδιους δανειολήπτες των προς επιστροφή δανείων. Επιπλέον, η αξίωση των διαχειριστών να τα πουλήσουν αυτά τα “πρασινισμένα” δάνεια κοντά στο 80% και πλέον της αξίας τους, έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στις τράπεζες, που δεν φαίνονται και ιδιαίτερα πρόθυμες να ανταποκριθούν. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ωθούν τις σχετικές συζητήσεις προς το τέλος του 2024, προφανώς γιατί μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των επιτοκίων και το πιθανότερο θα έχει αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή τους. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένα θέμα προς επίλυση, το οποίο δεν είναι άλλο από το τι επιτόκιο θα φέρουν αυτά τα δάνεια που θα επιστρέψουν στην εκδότρια τράπεζα, αυτά που είχαν, αυτά που ίσχυαν επί διαχειριστώ ή θα τιμολογηθούν με τα τρέχοντα επιτόκια.

Ενδιαφέρουν

*** Καλό κλίμα στην αγορά χθες, με επανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων και αύξηση και του τζίρου, αν και παρέμεινε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Σήμερα, μετά τη χθεσινή απόφαση, τις δηλώσεις της Fed και το «σινιάλο» για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, καθώς και την μεγάλη άνοδο στη Wall Street, αναμενόμενο είναι να δούμε υψηλότερα επίπεδα και κατάκτηση των 1.300 μονάδων.

*** Εν όψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Πειραιώς, έχουμε να δούμε ακόμα πολλά επεισόδια. Ένα εξ αυτών ήρθε από τον μεγαλομέτοχο της (18,62%) Τζον Πόλσον, που δήλωσε “πρόθυμος” κάποια στιγμή, που δεν τη συνέδεσε με την πώληση του 27%, να ρευστοποιήσει και αυτός ένα ποσοστό της τάξης του 5% -8%. Τυχαία η χρονική στιγμή; Δύσκολο να το αποδεχθείς…

*** Από ότι αντιλαμβάνεστε, το παιχνίδι έχει ανοίξει πολύ στην Εθνική. Και κατά τα φαινόμενα, δεν θα σταματήσει στο τέλος του έτους, έχει δρόμο ακόμα “μέχρι τους τελικούς σχηματισμούς μετόχων”, όπως αναφέρει και γνωστός και έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων.

*** Μετά από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, τα ΕΛΠΕ γλίτωσαν το αρνητικό πρόσημο στο τέλος της συνεδρίασης και έγραψαν κέρδη. Αλλά, ακόμα να πιάσουν την τιμή αγοράς (7,30) οι εγχώριοι ριγμένοι επενδυτές.

*** Σήμερα αποφασίζει η Aegean, για να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Δημοσίου για επαναγορά των Warrants. Καθοριστική η εξέλιξη.

*** Η ΔΕΗ, αναγκάζει και τους άλλους παρόχους να την ακολουθήσουν στα προτεινόμενα χρώματα και τις χρεώσεις των νέων τιμολογίων ενέργειας. Έριξε την τιμή στο μπλε τιμολόγιο και οι άλλοι πάροχοι δεν μπορούν παρά να την ακολουθήσουν.

*** Αυτή η κατάσταση με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και internet, δεν τιμά ούτε τους ίδιους ούτε την εποπτεύουσα Αρχή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είχε και έχει ακόμα η Nova, αλλά δεν ήταν η μόνη, δυστυχώς. Και η ζημιά δεν διορθώνεται με “δωράκια” δωρεάν κλήσεων στην Ε.Ε., που νομίζουν ότι απευθύνονται, σε σχολιαρόπαιδα και δίνουν…καραμέλες; Κάποιοι τους το επιτρέπουν, βέβαια…

*** Άσχετο; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι…Λίγες ημέρες μετά το placement των ΕΛΠΕ, η Lamda Development ανακοίνωσε κοινοπρακτικό δάνειο (θα ρωτήσω τον Αστερίξ ή καλύτερα τον… Πανοραμίξ!).

*** “Ο Ελλάκτωρας έχει κεφαλαιοποίηση 827 εκατ. ευρώ, με (χθεσινή) τιμή μετοχής στα 2,3750. Για να υπερβεί σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ. ευρώ, θα πρέπει το χαρτί να πάει στα 2,872 ευρώ, τέλος Γενάρη θα το έχει”. Ποιος το λέει; Πάντως, όχι ο ειδικός διαπραγματευτής, άλλος χρηματιστής είναι ο πιστός του εν λόγω τίτλου.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: