Οι ευρωπαϊκές μετοχές διολίσθησαν στο κόκκινο σήμερα Παρασκευή, αφού η Credit Suisse και η First Republic Bank έλαβαν οικονομική βοήθεια με σκοπό την πρόληψη μιας κρίσης στον τραπεζικό τομέα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται μειωμένος κατά περίπου 1%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε αρνητικό έδαφος. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σημείωσαν απώλειες με πτώση 1,5%. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έκαμψαν την τάση σημειώνοντας άνοδο 0,4%.

Έρχεται μετά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με την Credit Suisse αντιστρέφοντας τη δραματική πτώση της τιμής της μετοχής της Τετάρτης κατά 24% για να τελειώσει η συνεδρίαση ενισχυμένη κατά 18,8%. Ωστόσο, οι μετοχές της Credit Suisse επέστρεψαν σε πτωτική τροχιά την Παρασκευή, σημειώνοντας τελευταία πτώση 9%.

«Το αν οι καταθέτες είναι επαρκώς διαβεβαιωμένοι για να περιορίσουν τις εκροές τις επόμενες ημέρες είναι ένα βασικό ερώτημα, κατά την άποψή μας», δήλωσε ο Frédérique Carrier, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την RBC Wealth Management, σύμφωνα με το Reuters. «Ενώ οι αγορές ανακουφίζονται από την παρέμβαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, το κλίμα είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει πολύ εύθραυστο, ιδιαίτερα καθώς οι επενδυτές πιθανότατα θα ανησυχούν για τον ενδεχόμενο οικονομικό αντίκτυπο της επιθετικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Υπενθυμίζεται ότι εχθές στις ΗΠΑ την Πέμπτη, μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμφώνησε να καταθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank – η οποία είδε την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες – ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν υψηλότερα την Παρασκευή σε απάντηση της δέσμευσης κατάθεσης της First Republic Bank, ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Διαβάστε περισσότερα