Οι αναλυτές των αγορών εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για ευρωπαϊκές μετοχές καθώς τα ισχυρά εταιρικά κέρδη συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 αναμένεται να κλείσει το έτος στις 670 μονάδες, με βάση τον μέσο όρο των στόχων που έθεσαν 16 στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg για τον Σεπτέμβριο, ήτοι προβλέπουν άνοδο 5% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Πρόκειται για την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη στη σχετική έρευνα αυτού του μήνα από το 2018.
Οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές της πεποίθησης των αναλυτών ότι η ισχυρή αύξηση των κερδών και το κύμα κρατικών δαπανών θα αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η οποία προκάλεσε τις πρόσφατες πτώσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Η Panmure Liberum παραμένει η πιο αισιόδοξη εταιρεία στην έρευνα, προβλέποντας κέρδη 10% για τον δείκτη αναφοράς έως το τέλος του έτους. Η Deka Bank αύξησε τον στόχο της, ενώ δεν υπήρξαν υποβαθμίσεις. Η Societe Generale SA ήταν η πιο απαισιόδοξη, με αμετάβλητη πρόβλεψη στις 600 μονάδες. Η μέση πρόβλεψη στην έρευνα είναι χαμηλότερη από τη διάμεση τιμή, στις 654 μονάδες.

«Μια αντιστροφή προς χαμηλότερες τιμές ενέργειας θα αποτελούσε ευπρόσδεκτη ανακούφιση για την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, αλλά υπάρχουν και άλλοι δυνητικά θετικοί καταλύτες», δήλωσε ο Duncan Toms, στρατηγικός αναλυτής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην HSBC Holdings Plc. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα βελτιούμενα μακροοικονομικά στοιχεία και τις θετικές επιπτώσεις που αυτά συνεπάγονται. «Η συνέχιση αυτής της τάσης, σε συνδυασμό με μια ακόμη περίοδο ισχυρών αποτελεσμάτων το τρίτο τρίμηνο, μπορεί να οδηγήσει την περιοχή σε καλή απόδοση και πάλι μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε. Ο στρατηγικός αναλυτής διατηρεί τον στόχο των 670 μονάδων από τον Ιανουάριο.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις τον τελευταίο μήνα λόγω των απότομων αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εν μέσω της σύγκρουσης με το Ιράν. Ο δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά 2,7% από το υψηλό που κατέγραψε τον Αύγουστο, καθώς τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ουσιαστικά κλειστά, ενώ κάποια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.
Το αργό Brent παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενισχύοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό και αυξάνοντας την πιθανότητα αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υιοθετήσει πιο επιθετική στάση προχωρώντας στη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων αυτού του κύκλου, ενώ η αγορά swap αναμένει τρεις ακόμη τέτοιες κινήσεις έως τον Ιούνιο. Όσον αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων έχουν σχεδόν πλήρως προεξοφληθεί έως τον Ιούλιο του επόμενου έτους, αφού η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα την Πέμπτη.
«Πρόσθετοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την εκκαθάριση των υπερβολικά συγκεντρωμένων θέσεων στις συναλλαγές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, τις ανανεωμένες εντάσεις σχετικά με τους δασμούς και το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, για το οποίο τα αποθέματα είναι χαμηλά», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της SocGen, Roland Kaloyan. «Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου των μετοχών.»

Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στρατηγικοί αναλυτές της Wells Fargo & Co. και της Yardeni Research Inc. αναθεώρησαν αυτή την εβδομάδα πτωτικά τους στόχους τους για τον δείκτη S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο Scott Rubner της Citadel Securities δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «όλο και πιο αισιόδοξος» για τις μετοχές μέχρι το τέλος του έτους.
Στην Ευρώπη, η αισιοδοξία έχει υποχωρήσει μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Corp. που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Καθαρό ποσοστό 39% των Ευρωπαίων διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων αναμένει ανοδική πορεία για τις περιφερειακές μετοχές τους επόμενους μήνες, σε σύγκριση με καθαρό ποσοστό 53% τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα, οι αναμενόμενες αποδόσεις των μετοχών σε διάστημα 12 μηνών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στο 6,3%, με το 43% των επενδυτών να προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές θα παρουσιάσουν παρόμοια απόδοση τους επόμενους 12 μήνες.
Συνολικά, ενώ ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε από μεγαλύτερη μεταβλητότητα λόγω του συνδυασμού υψηλότερων τιμών πετρελαίου, πιο επιθετικής στάσης των κεντρικών τραπεζών και δυσμενών εποχιακών συνθηκών, η αισιοδοξία για την περιοχή παραμένει. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι προοπτικές για την αύξηση των εταιρικών κερδών είναι ευνοϊκές. Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ισχυρό τόσο στην περιοχή όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με θετικές οικονομικές εκπλήξεις και επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, ειδικά στη Γερμανία, έχουν επίσης αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Οι αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, με τον δείκτη αναθεωρήσεων κερδών της Citigroup Inc. για την περιοχή να βρίσκεται σε θετικό έδαφος για 20 συνεχόμενες εβδομάδες, τη μεγαλύτερη σειρά των τελευταίων πέντε ετών. Τα κέρδη των εταιρειών του Stoxx 600 αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 15% το 2026, την υψηλότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών, ακολουθούμενη από περαιτέρω άνοδο 9,7% το 2027, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Bloomberg Intelligence.
«Διατηρούμε θετική στάση απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές έως τα μέσα του 2027, υποστηριζόμενοι από τη σταθερή αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS), ενώ αναγνωρίζουμε τους αυξανόμενους κινδύνους για την πρόσφατη κυκλική βελτίωση των μακροοικονομικών τάσεων και των τάσεων των κερδών, οι οποίοι προέρχονται από τη γεωπολιτική κατάσταση και τα επιτόκια», δήλωσε η Beata Manthey, επικεφαλής της στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές της Citi.