(upd) Τα 780 ευρώ θα φτάνει, από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, την τρίτη διαδοχική που γίνεται κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

«Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί είναι στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που θέλω να θυμίσω ότι στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Χατζηδάκης: Επιπλέον τρεις μισθοί τον χρόνο

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, εξειδικεύοντας τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. 

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης  ότι «με τον κατώτατο μισθό αμοίβονται 585.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό είπε ότι σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε ετήσια βάση.

Για τις τριετίες ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το καθεστώς θα αλλάξει για όσους συμπλήρωσαν τριετία το 2012 «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%».

«Η αύξηση συμπαρασύρει προς τα πάνω μία σειρά από επιδόματα. Το επίδομα ανεργίας πλέον θα είναι 479 ευρώ. Αυξάνονται συνολικά 19 επιδόματα», τόνισε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας δίκαιη και σημαντική την αύξηση.

 

Διαβάστε περισσότερα