Μεγάλα καράβια, μεγάλη φουρτούνα για τον Ζούκερμπεργκ, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει σχεδόν το 1/3 της προσωπικής του περιουσίας! Το ιστορικό limit down της Meta ξεγυμνώνει την εκτεθείμενη Big Tech και ολόκληρη τη Wall Street. Βουτιά 2% και στις ευρωαγορές που δεν έφαγαν το παραμύθι της Λαγκάρντ για μη αύξηση επιτοκίων…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Μπορεί οι μετασεισμοί να είναι συνήθως ηπιότεροι από την αρχική δόνηση, ωστόσο στην προκειμένη συνέβη το αντίστροφο… Το βράδυ της Πέμπτης γίναμε μάρτυρες της επικότερης κατάρρευσης στην ιστορία της Silicon Valley.

Με εκκωφαντικό πάταγο -27% η μετοχή της Facebook (Meta Platforms) γκρέμισε κυριολεκτικά τον Nasdaq, που έφτασε να υποχωρεί εώς και 4%, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα βαριά τεχνολογικά χαρτιά της λεγόμενης Big Tech.

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Σημειώνεται ότι και το βράδυ της Τετάρτης η μετοχή υποχώρησε πάνω από 20%

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Ο Nasdaq έκλεισε στο -3,74% έχοντας φτάσει εώς και -4%, ενώ συνολικά έχει υποχωρήσει έω και 18% από τα υψηλά του, σηματοδώντας άτυπα bear market

Το θέμα της Meta φυσικά είναι πάρα πολύ σοβαρό για τρεις λόγους. Αφενός 1) πυροδοτεί ένα βαρύ sell-off στη Wall Street, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις μας για το αναπόφευκτο κραχ (που η ίδια η αγορά ζητούσε). Μια χρηματοπιστωτική κρίση που έχει ήδη ξεκινήσει, σιωπηλά. Μία μία οι μεγάλες εταιρίες κάνουν τα exit τους από την αγορά (προηγήθηκε η Tesla πριν λίγες ημέρες). Δε θα μπορούσε να σκάσει με τη μία όλο αυτό.

Αφετέρου 2) ξεγυμνώνει τη Facebook η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα. Πάνω από 230 δισ. κεφαλαιοποίησης εξανεμίστηκαν σε λίγα λεπτά (!), σε ένα limit down που θα γράψει ιστορία για τη Wall Street. Μιλάμε για ασύλληπτο νούμερο, παραπάνω από το ΑΕΠ της Ελλάδας, και έγινε καπνός έτσι απλά.

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες

Ο Ζούκερμπεργκ κινδυνεύει να χάσει πάνω από 30 δισ. από τα δικά του λεφτά (!), ήτοι σχεδόν το 1/3 της προσωπικής τους περιουσίας, γεγονός που φυσικά θα τον πετάξει έξω από τη λίστα με τους top10 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο από τα προβλήματα του Μάρκου αυτή τη στιγμή, έτσι…

Ο άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει ένα φαινομενικά άλυτο πρόβλημα: η πλατφόρμα του πολύ απλά έπιασε ταβάνι. Μάζεψε όσους χρήστες ήταν να μαζέψει από όλο τον πλανήτη, και κυριολεκτικά δεν υπάρχουν άλλοι. Και το Facebook ζει από τους χρήστες του, από τα δεδομένα τους (και όχι πάντα με θεμιτό τρόπο).

Η εταιρία ανακοίνωσε όχι μόνο πως σταμάτησαν να εγγράφονται νέοι χρήστες, αλλά πως σταδιακά αυτοί μειώνονται.

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Το “μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες” αποκτά άλλο νόημα όταν μιλάμε για Big Tech. Πρόκειται για τον πιο “φούσκα” κλάδο υπό την έννοια πως όσο εύκολα χτίζεται το πελατολόγιο, τόσο εύκολα γκρεμίζεται (και με αυτό ολόκληρη η εταιρία). Αυτό είναι το λεγόμενο φαινόμενο του δικτύου (network effect), όπου τα social media αναπτύσσονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς εισέρχονται νέοι χρήστες. Περισσότερoι χρήστες σημαίνει ακόμη περισσότεροι χρήστες, διότι πολύ απλά ο κόσμος πάει στον κόσμο.

“Το Facebook είναι για… παππούδες”

Όταν αρχίζει να φέυγει ο κόσμος… φεύγουν όλοι μαζικά. Σαν ένα μαγαζί όπου δεν πατάει κανείς, άσχετα αν το προϊόν του έιναι αντικειμενικά καλό.

Και πιο φρέσκες εφαρμογές όπως το TikTok κερδίζουν μαζικά το νεανικό κοινό, σε αντίθεση με το Facebook που όπως χαρακτηριστικά λένε στα διάφορμα επενδυτικά φόρα αυτή τη στιγμή… είναι για παπούδες.

Είναι μια στιγμή που είχε προβλέψει ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ, λέγοντας χαρακτηριστικά στoυς υπαλλήλους του “οι ιντερνετικές πλατφόρμες έιναι μόδες, οι οποίες σβήνουν το ίδιο εύκολα όσο ανάβουν”. Κάτι αντίστοιχο είχε πει κι ο Έλον Μασκ πριν λίγο καιρό…

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Ο Ζούκερμπεργκ βέβαια είναι μεγάλος “αλήτης” και δεν κατάφερε τυχαία ό,τι κατάφερε. Είναι ικανός να ενσωματώσει μια νέα καινοτομία στην πλατφόρμα του και να το αντιστρέψει όλο αυτό (και όσοι αγόρασαν στα χαμηλά τώρα, να κερδίσουν μετά).

Απλώς για την ώρα δε φαίνεται να το αντιστρέφει αυτό. Γι’ αυτό και έχει ποντάρει πολλά στο όλο θέμα Metaverse (αλλάζοντας μέχρι και το όνομα της εταιρίας), ωστόσο αυτή είναι μια επένδυση που απαιτέι καιρό για να αποδώσει, και μέχρι τότε το βασικό μαγαζί του (που έφερνε λεφτά στο τραπεζί) αιμορραγεί άσχημα. Πολύ άσχημα. Τόσο που μπορεί να σημάνει ακόμη και το τέλος της αυτοκρατορίας του.

Αυτό με τη σειρά του μας πηγαίνει στο τρίτο θέμα που προκύπτει από την θεαματική κατάρρευση της Meta.

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Εκτεθειμένη η Big Tech

3) Ξεγυμνώνει και τις υπόλοιπες τεχνολογικές. Κυκλοφορεί μάλιστα στις επενδυτικές πιάτσες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του CNBC, πως η Amazon είναι η επόμενη στη λίστα…

Το θέμα όμως δεν είναι ατυό. Το θέμα είναι ότι η Big Tech αποτελεί πλέον, ουσιαστικά τη μοναδική βαριά βιομηχανία των ΗΠΑ. Και κατ’ επέκταση θεμέλια λίθο της Wall Street. Αν πέφτει η Big Tech, πέφτουν τα χρηματιστήρια. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι αγορές πλέον είναι φούσκα. Διότι δεν υπάρχει επαρκής διαφοροποίηση, δεν υπάρχουν πολλαπλά στηρίγματα από βιομηχανίες της πραγματικής οικονομίας (και όχι ψηφιακές μπούρδες) να κρατήσουν όρθια την αγορά, όταν πέφτει ένα στήριγμα.

Αυτή τη στιγμή τα πάντα κρέμονται από ένα tweet που μπορεί να κάνει ο Έλον Μασκ και να γκρεμίσει την Tesla, η οποία επίσης έχει τη δύναμη να ρίξει τον S&P.

Επομένως ένα κραχ της Facebook δε σημαίνει απλώς πτώση της Facebook. Αφήνει εκτεθειμένη ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο και κατ’ επέκταση τη Wall Street. Δε γράφαμε τυχαία πριν ένα χρόνο πως η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση θα ξεκινήσει από μια ρωγμή στη Big Tech.

Και τι ρωγμή…

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,2%, στις 35.111 μονάδες. Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 2,44%, στις 4.477 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση -3,74%, στις 13.878 μονάδες. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,83%.

O Nasdaq έχει ήδη καταγράψει σωρευτικές απώλειες της τάξεως του 18% από τα υψηλά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ήδη εισέλθει σε φάση bear market.

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

«Ήταν πολλά αυτά που δεν άρεσαν στα αποτελέσματα της Meta, σημειώνει η Karen Finerman της Metropolitan Capital Advisors. «Όμως το χειρότερο των αποτελεσμάτων ήταν το guidance κερδοφορίας», πρόσθεσε.

Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Facebook (duh)

Τα κέρδη ανά μετοχή της Meta διαμορφώθηκαν στα 3,67 δολ. έναντι εκτίμησης για 3,84 δολ. ή 10,3 δισ. δολ., τα έσοδα ανήλθαν στα 33,67 δισεκ. δολ. έναντι εκτίμησης για 33,4 δισεκ. δολ., ενώ υστέρησαν και οι νέοι χρήστες…

Καθημερινοί Ενεργοί Χρήστες: 1,93 δισεκατομμύρια έναντι 1,95 δισεκατομμυρίων που αναμένονταν από τους αναλυτές, σύμφωνα με το StreetAccount – Μηνιαίοι Ενεργοί Χρήστες: 2,91 δισεκατομμύρια έναντι 2,95 δισεκατομμυρίων που αναμένονταν από τους αναλυτές, σύμφωνα με το StreetAccount.

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Επίσης, το guidance της εταιρείας ήταν απογοητευτικό, αφού, όπως ειπώθηκε, τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι από 27 έως 29 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 30,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε πάνω από τα 90 δολ. για πρώτη φορά από το 2014 και συγκεκριμένα στα 90,27 δολ. σημειώνοντας άνοδο 2,3%. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.810 δολ./ουγγιά.

Στο μεταξύ στο κόκκινο βρέθηκε νωρίτερα και η Ευρώπη με πτώση της τάξεως του 2% στον απόηχο της απόφασης ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον πληθωρισμό-ρεκόρ. Οι traders φαίνεται δεν έχαψαν τα παραμύθια της Λαγκάρντ, και ποντάρουν παρά τ’ αύτα να τα “γυρνάει” σε αυξήσεις επιτοκίων από το Μάρτιο…

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Οι εφαρμογές του Facebook βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Apple και την Google για διανομή.
Έτσι, όταν η Apple άλλαξε την πολιτική απορρήτου της πέρυσι, περιορίζοντας τη δυνατότητα των προγραμματιστών εφαρμογών να στοχεύουν χρήστες, το Facebook ξαφνικά έχασε ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία…

Φαινομενικά, η πτώση ερμηνεύεται από τα αποτελέσματα της Facebook. Yπενθυμίζεται πως τα κέρδη της ήταν ασθενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ωστόσο, τα αίτια είναι βαθύτερα…

Kάποιοι άρχισαν να μιλούν ήδη για μια οριακή στιγμή που υποδηλώνει το σκάσιμο της φούσκας των νέων εταιρειών τεχνολογίας των social media, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια εκδήλωση «supernova» – όπως το σκάσιμο της Enron – αλλά ότι αποτελεί μια καλή ένδειξη του τι πρόκειται να συμβεί προϊόντος του χρόνου.

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Η άλλη αλήθεια – που την ομολόγησε κι αυτήν ο Ζούκερμπεργκ – είναι πως είναι δύσκολο να βγάλεις χρήματα “όπου υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για την προβολή προσωπικών διαφημίσεων”.

Να υποθέσουμε λοιπόν ότι σε ένα κόσμο που υπάρχουν νεότεροι ανταγωνιστές και όπου οι ρυθμιστικές αρχές καθιερώνουν την υπεροχή των προσωπικών δεδομένων, το Facebook είναι καταδικασμένο να σβήσει;

Το Facebook μπορεί να κάνει απολύσεις, η τιμή της μετοχής θα αρχίσει τα πάνω-κάτω, η εταιρεία να χάσει τα παραδοτέα και ενώ θα προσπαθεί να διορθώσει το Facebook, να χάσει την εστίασή της στη Meta.

Είναι πολύ πιθανό η μετοχή της Facebook να αγοραστεί στη “βουτιά” και να κάνει ένα ακόμη ράλι μετά, αλλά ουσιαστικά, όπως πολλά άλλα αστέρια, έχει κάψει τα καύσιμα της φαντασίας, της εφευρετικότητας και της καινοτομίας.

Άλλο ένα σημαντικό δίδαγμα από το  πάθημα του Facebook, για όλες τις μετοχές της τεχνολογίας: η αγορά τιμωρεί τις εταιρείες που χάνουν κέρδη – ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα κέρδη έχουν τόση σημασία όση η αύξηση των συνδρομών και των αριθμών απόκτησης πελατών.

Metaσεισμός στη Wall Street - Σκάει η φούσκα της Big Tech;

Μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, στις 238.000 έφτασαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι αιτήσεις σημείωσαν πτώση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα όπου και ανήλθαν στις 260.000. Την ίδια ώρα πτώση κατεγράφη και στις συνεχιζόμενες αιτήσεις για παροχή επιδόματος, φτάνοντας το 1 εκατ. 630.000 συγκριτικά με τους 1 εκατ. 670.000 της άλλης εβδομάδας.

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν βελτίωση της παραγωγικότητας, μετά την πτώση κατά 5% στο γ’ τρίμηνο του έτους, αλλά ηπιότερη, κατά 4,4%.

Στο σύνολο του 2021, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε κατά 1,9%, ήτοι με ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2020, οπότε ενισχύθηκε κατά 2,4%. Η σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής κατά 9,2% στο δ’ τρίμηνο, την ώρα που οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 2,4%.

Σε χαμηλό 11μήνου κινήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης ISM Υπηρεσιών, ο οποίος αφορά τη δραστηριότητα του μη μεταποιητικού κλάδου της οικονομίας των ΗΠΑ. Η αναθέρμανση του κύματος λοιμώξεων COVID-19 έπληξε τη ζήτηση σε σειρά δραστηριοτήτων, ενώ πολλοί εργαζόμενοι έμειναν για πολλές ημέρες κατ’ οίκον.

To ίδρυμα ISM ανέφερε ότι ο δείκτης μη μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο υποχώρησε στις 59,9 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2021, από 62,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι τιμές άνω των 50 μονάδων υποδηλώνουν επέκταση, ενώ κάτω των 50 συρρίκνωση δραστηριότητας.

Wall Street: Νέα κατρακύλα για τη μετοχή της Facebook (Meta) – Πτώση κατά 25%

Η Big Tech κρατά όρθια τη Wall Street

Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…

Η Google κάνει φθηνότερη τη μετοχή της “για τις μάζες”

Για «σούπερ φούσκα» προειδοποιεί θρύλος της Wall Street

Μετοχές και ομόλογα δε θα σας σώσουν από τον πληθωρισμό

Πως η Fed σκάει άθελά της την «πράσινη» φούσκα των ESG

Big Tech: Καιρός να ξαναγραφτούν οι αντιμονοπωλιακοί κανόνες

Έλον Μασκ: Αν η Tesla χρεοκοπήσει, θα χρεοκοπήσω κι εγώ αμέσως

Το απόλυτο ροντέο στη Wall Street με τη Fed σε πλήρη σύγχυση

Εταιρείες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια σε εικονικά ακίνητα στο Metaverse

Αγοραστική ευκαιρία ή παγίδα η πτώση στη Wall Street;