Το ESG είναι μια απάτη που εκμεταλλεύονται πολυεθνικές και κυβερνήσεις για να κονομάνε με πρόσχημα δήθεν την προστασία του περιβάλλοντος. Μια φούσκα που ωστόσο έχει έρθει για να μείνει. Αλλά ο πληθωρισμός, ο κίνδυνος κατάρρευσης της Wall Street και η επικείμενη ύφεση απειλεί να σκάσει αυτήν τη φούσκα…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Η άλλοτε “βιώσιμη ανάπτυξη” που μετεξελίχθηκε στο λεγόμενο ESG (Environmental, Social And Corporate Governance – Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση) είναι πλέον κάτι παραπάνω από μόδα.

Πρακτικά καθορίζει την επιτυχία μιας εταιρίας, η οποία αν δε φέρει την (κατά τα άλλα υποκριτική) “πράσινη” σφραγίδα, κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από τόνους ορθοπολιτικής λάσπης (Περισσότερα για το ESG εδώ).

Και όσον αφορά αυτήν τη “μόδα”, δύο δεδομένα ισχύουν αυτή τη στιγμή, όσον αφορά το ρεαλιστή παρατηρητή/παίχτη.

1) Είναι μια γιγαντιαία απάτη, την οποία εκμεταλλευόνται πολυεθνικές και κυβερνήσεις προκειμένου να πλουτίσουν ή να αρπάξουν εξουσίες/μεταλλάξουν κοινωνικές νόρμες σε βάρος των καταναλωτών/πολιτών, στο όνομα του “ηθικού”. Το οποίο ηθικό το ορίζουν αυτοί, με τα δικά τους αμφισβητήσιμα επιστημονικά δεδομένα, βέβαια…

Μια “πράσινη” φούσκα που διαρκώς γιγαντώνεται, γεγονός που με τη σειρά του τη μετατρέπει παράλληλα σε “too big too fail” (υπερβολικά μεγάλη για να αποτύχει). Και όλοι ξέρουμε πως καταλήγουν συνήθως αυτά…

Πως η Fed σκάει άθελά της την "πράσινη" φούσκα των ESG

2) Η φούσκα αυτή ωστόσο έχει έρθει για να μείνει. Τρέφει αυταπάτες όποιος νομίζει πως “θα επικρατήσει η λογική” και πως η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί αποδοτικά, αντί να θυσιάζεται για παράδειγμα την ενεργειακή αυτάρκεια μιας χώρας (γκούχου* απολιγνιτοποίηση) για χάριν αποδεδειγμένα άχρηστων ανεμογγενητριών, προκειμένου να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα (το οποίο είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση και στην τελική η ποσότητά του δεν επηρεάζεται ούτε κατά 0,05% από τον άνθρωπο)…

Όσον αφορά το “αποδοτικά” – η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού σήμαινε κάτι τον 20ο αιώνα. Τον 21ο αιώνα “αποδοτικά” σημαίνει ό,τι φέρνει κέρδη στη Wall Street. Και όχι, δεν ήταν πάντα έτσι. Υπήρχε μια εποχή που τα χρηματιστήρια νοιάζονταν για την πραγματική οικονομία.

Ζούμε όμως σε μια εποχή παραλογισμού, και πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό. Δεν πας κόντρα σε αυτό (διότι αυτό θα ήταν ακόμη πιο παράλογο)! Εξετάζουμε την παγκόσμια οικονομία ρεαλιστικά, ίσως και κυνικά, με όσο γίνεται λιγότερο συναίσθημα.

Άλλωστε η (μητέρα όλων των κυνικών) η Wall Street συλλογικά και περιοδικά χρειάζεται να ξεπλένει τη συνείδησή της με κούφιες αλλά δαπανηρές πράξεις “αρετής” που σημαίνουν βέβαια πολύ περισσότερα χρήματα. Και το ESG εξυπηρετεί αυτόν το σκοπό αυτή τη στιγμή.

Πως η Fed σκάει άθελά της την "πράσινη" φούσκα των ESG

Όμως βρισκόμαστε σε μια περιέργη κατάσταση. Η Fed έχει το πιστόλι στον κρόταφο και με τον πληθωρισμό να γιγαντώνεται πρέπει λίγο πολύ να διαλέξει είτε απότομη ύφεση, είτε μακρά περίοδο τρομακτικών αυξήσεων τιμών. Και τη μοίρα θα αποφασίσουν τα επιτόκια.

Όμως ο Ιανουάριος αποδεικνύει ότι όλα δεν είναι ρόδινα… Ο S&P έκανε το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 1930, και η Wall Street παρότι φαίνεται ακόμη δυνατή, όντας θεωρητικά ακόμη στη μακροβιότερη bull market όλων των εποχών, έχει παρουσιάσει ξεκάθαρες ρωγμές, και οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Το παραμικρό λάθος μπορεί να γκρεμίσει την τεράστια φούσκα της.

Και ίσως μέσα στην όλη προσπάθεια της Fed να αποτρέψει όλα αυτά τα κακά (αν και είναι ήδη πολύ αργά γι’ αυτό), την “πληρώσει” παράπλευρα μια πιο μικρή, αλλά καθόλου αθώα φούσκα, αυτή των ESG.

Το ίδιο μάλιστα εξηγεί και ο Jim Reid, επικεφαλής διεθνούς θεμελιώδους στρατηγικής της Deutsche Bank.

Απατηλό όνειρο η πράσινη ανάπτυξη, λέει η Deutsche Bank

Όπως αναφέρει το zerohedge, “η πράσινη ανάπτυξη είναι η νέα παγκόσμια τάση… που προωθείται από κυβερνήσεις, εταιρίες και μέσω της υπερπροβολής της τάσης αυτής επιδιώκουν… να το μεταδώσουν και στις κοινωνίες.

Η πράσινη ανάπτυξη για τους οικολογούντες σημαίνει αυτοκίνητα μόνο ηλεκτρικά, σημαίνει παραγωγή ενέργειας όχι από λιγνίτη ή ορυκτά καύσιμα αλλά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…όπως ανεμογεννήτριες…

Ωστόσο η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι τίποτε άλλο από πράσινα άλογα, είναι μια απάτη όπου ορισμένοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν, κοινώς κονομήσουν… σε μια προσπάθεια νέας αναδιανομής πλούτου…

Για να κατασκευαστεί μια ανεμογεννήτρια π.χ. η περιβαλλοντική της επιβάρυνση είναι τέτοιας κλίμακας που καταρρίπτει κάθε μύθο περί περιβαλλοντικής συνείδησης. Για να παραχθεί… η πράσινη ανάπτυξη θα απαιτηθεί πολύ ενέργεια από τα παλαιά καύσιμα… τι υποκρισία και θα απαιτηθούν κεφάλαια τέτοιας κλίμακας… σε πρωτοφανές επίπεδο.

Σχετικά δημοσιεύματα:

Ιδού η «πράσινη» απάτη: Εδώ είναι οι πιο δημοφιλείς εταιρείες ESG Fund
ESG Investing – The Great Wall Street Money Heist
Η BofA διαπιστώνει ότι η τεχνολογία είναι μία από τις πιο βρώμικες βιομηχανίες
Η SEC καταστρέφει “αμφίβολες” ESG που συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Η Wall Street «κερδίζει» ξανά καθώς η απάτη ESG διεισδύει στα σχέδια συνταξιοδότησης

Η πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς, ή όπως το θέτει η Γερμανική τράπεζα Deutsche Bank μία από τις παρενέργειες της αλλαγής νομισματικής πολιτικής της Fed το 2022, είναι ότι θα μπορούσε επιτέλους σπάσει το απόστημα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης ESG (Environmental, social and corporate governance ή περιβαλλοντική κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση).

Ο Ιανουάριος 2022 ήταν κακός μήνας για τους επενδυτές ESG. Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η κυλιόμενη διαφορά 1 μηνός μεταξύ των αποδόσεων του τομέα ενέργειας S&P 500 και του NASDAQ.

Πως η Fed σκάει άθελά της την "πράσινη" φούσκα των ESG

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια πολύ τυπική μέτρηση για την υποαπόδοση των εταιριών περιβαλλοντικής κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης. Η φύση της αγοράς των ΗΠΑ σημαίνει ότι τα κεφάλαια ESG στην αγορά των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να βαραίνουν….

Σημειώστε ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά κεφάλαια – funds είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένα στην τεχνολογία και επίσης ότι συνολικά ορισμένα κεφάλαια αγοράζουν ενεργειακές εταιρείες λόγω των περιβαλλοντικών τους σχεδίων μετάβασης.

Πως η Fed σκάει άθελά της την "πράσινη" φούσκα των ESG Πως η Fed σκάει άθελά της την "πράσινη" φούσκα των ESG

Καθώς λοιπόν η αγορά αναπτύσσεται, η Deutsche bank σημειώνει ότι το ESG γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη και πιο περίπλοκη.

Η αλλαγή στρατηγικής της Fed συνέβη την στιγμή όπου ο ενεργειακός τομέας των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο +18% ήταν ο μόνος κλάδος με θετική απόδοση στους 11 βασικούς τομείς του δείκτη S&P 500. Η διαφορά 30 ημερών στις αποδόσεις είναι εντός του 2% από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν από τότε που έχουμε στοιχεία κλάδου από το 1989 και μετά.

Και ενώ το ESG βρίσκεται (δυστυχώς) εδώ για να μείνει – ειδικά επειδή η Wall Street συλλογικά χρειάζεται να πλένει περιοδικά τη συνείδησή της με κούφιες αλλά δαπανηρές πράξεις αρετής που θα σημαίνουν πολύ περισσότερα χρήματα ο Ιανουάριος αποδεικνύει ότι όλα δεν είναι ρόδινα…

 

Διαβ΄δφΠως η Fed σκάει άθελά της την "πράσινη" φούσκα των ESG

Διαβάστε ακόμη:

«Όχι άλλο κάρβουνο!»: Γιατί η ΕΕ βαφτίζει «πράσινη» την πυρηνική ενέργεια

Η «πράσινη» υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αγοραστική ευκαιρία ή παγίδα η πτώση στη Wall Street;

Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…

Πως η ενεργειακή κρίση βυθίζει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση

Ουράνιο: Μάχη για το «χρυσάφι» του Καζακστάν

Για «σούπερ φούσκα» προειδοποιεί θρύλος της Wall Street

Το κακό (και το κάκιστο) σενάριο του πληθωρισμού