“Buy The Dip” λένε Goldman, Citi, JP Morgan και BlackRock. Σε εμάς “μυρίζει” Bull trap πάντως…

H πτώση στη Wall Street – Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Την ώρα που ο πλανήτης μόλις που αρχίζει να βιώνει τις τρομαχτικές αυξήσεις τιμών κι ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια σκληρή όσο και αναγκαία αύξηση επιτοκίων και μια απότομη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, οι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι βλέπουν ευκαιρία.

Ευκαιρία για αγορές στα χαμηλά. Αυτό ακούγεται λογικό, καθώς κάθε κρίση σημαίνει ευκαιρία για πλούτη και όταν όλα καταρρέουν, το σοφό είναι να αγοράσεις, εφόσον δεν πρόκειται να τα ξαναβρεις τόσο φθηνά και η μόνη επιλογή μετά είναι η άνοδος… σωστά;

Αγοραστική ευκαιρία ή παγίδα η πτώση στη Wall Street;

ή αλλιώς “buy the f@cking dip” που λένε στις μέρες μας… (όσο για το τι πραγματικά προτείνει ο Γουόρεν Μπάφετ, διαβάστε εδώ)

Το θέμα είναι, βρισκόμαστε όντως σε αυτό το σημείο; Αν ρωτάτε το radar.gr, θα σας απαντήσει κατηγορηματικά ΟΧΙ. Ούτε καν κοντά σε αυτό. Το γιατί η παγκόσμια οικονομία μόλις που ξεκινά να βιώνει την επόμενη κρίση της, το έχουμε χιλιοαναλύσει. Τα σινιάλα είναι πολλά. Αλλά μια καλή αρχή για τον αναγνώστη είναι εδώ.

Το χειρότερο ξεκίνημα έτους για τον S&P

Από την άλλη η πτώση των τελευταίων εβδομάδων (ο S&P πραγματοποιήσε το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 1930) μπορεί κάλλιστα να είναι μια ευκαιρία να αγοράσει κανείς τη βουτιά (buy the dip), ωστόσο σε τι χρονικό ορίζοντα; Ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία βραχυπρόθεσμα, για κάποιον που ποντάρει πως τα χρηματιστήρια θα ανέβουν τις επόμενες εβδομάδες.

Μακροπρόθεσμα όμως, τα πράγματα δε δείχνουν κάθολου θετικά… Και θα ήταν σοφότερο ειδικά για τον μικροεπενδυτή, να είναι εκτός μιας τόσο ευμετάβλητης αγοράς που μυρίζει μπαρούτι. Το σίγουρο είναι άλλωστε πως ακόμη κι αν η Wall St έχει λίγο ακόμη να “δώσει”, είναι αμφίβολο πως ο μικροεπενδυτής θα εντοπίσει το “ταβάνι” ώστε να πουλήσει εγκαίρως με την μάξιμουν απόδοση.

Επομένως όταν οι μεγάλες επενδυτικές λένε “αγοράστε τη βουτιά”, δε λένε ακριβώς ψέματα… Απλώς λένε τη μισή αλήθεια.

Ήξεις αφήξεις (ουκ εν Wall Street θνήξεις)

Αυτό που δε σου λένε είναι πότε ακριβώς να πουλήσεις προκειμένου να προφυλαχθείς από την μελλοντική πτώση (για την οποία έχουν και οι ίδιοι μιλήσει). Έτσι κινδυνεύεις να αγοράσεις μια παγίδα (η λεγόμενη bull trap).

Με λίγα λόγια… Θες να ρισκάρεις; Αγόρασε τη βουτιά, αλλά έσω έτοιμος να πουλήσεις σύντομα πάλι, και μην πας για τα πολλά. Θες να είσαι πιο ασφαλής; Βγες, και περίμενε όσο χρειαστεί. Μήνες, χρόνο.

Θα τα ξαναβρείς όλα φθηνότερα όταν η μεγαλύτερη φούσκα στη χρηματιστηριακή ιστορία καταρρεύσει από το ντόμινο της αλληλουχίας γεγονότων που πυροδότησε ο χειρότερος στασιμοπληθωρισμός του τελευταίου μισού αιώνα…

Αλλά αρκετά από το ταπεινό radar. Ακολουθούν οι αναλύσεις των ειδικών…

Goldman Sachs: Οποιαδήποτε αδυναμία θα πρέπει να θεωρηθεί ως αγοραστική ευκαιρία

Η αγορά βιώνει μια διόρθωση εντός ενός συνεχιζόμενου ανοδικού κύκλου, σύμφωνα με τον Peter Oppenheimer της Goldman Sachs.

«Οποιαδήποτε σημαντική αδυναμία σε επίπεδο δείκτη θα πρέπει να θεωρηθεί αγοραστική ευκαιρία, κατά την άποψή μας. Το βασικό στοιχείο για τις μετοχές είναι το πόσο θα επηρεάσει την ανάπτυξη οποιαδήποτε ανοδική μετατόπιση στα επιτόκια. Αυτό θα είναι το κλειδί για να καθοριστεί πού θα σταθεροποιηθούν οι αγορές μετοχών» δήλωσε στο Bloomberg Television.

Συγκεκριμένα, η Goldman σημειώνει ότι ο δείκτης όρεξης κινδύνου (GSRAII) έχει υποχωρήσει, υποδηλώνοντας ότι πλησιάζουμε σε επίπεδα που συνήθως είναι καλό σημείο εισόδου για μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Η Goldman προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι οι υψηλές αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να πέφτουν εάν τα πραγματικά επιτόκια αυξηθούν. Ιστορικά, ένας κύκλος σύσφιξης της Fed που συνοδεύεται από επιταχυνόμενη ανάπτυξη τείνει να σχετίζεται με ισχυρές αποδόσεις και σχετικά χαμηλή μεταβλητότητα.

Ωστόσο, υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζας, αυτό κάνει πιο πιθανό το σενάριο να βρισκόμαστε σε έναν κύκλο στον οποίο οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι σε προηγούμενες ανοδικές πορείες στην ιστορία.

Καταλήγουν σημειώνοντας ότι ενώ τα επιτόκια στις ΗΠΑ πρόκειται να αυξηθούν, είναι πιθανό να αυξηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Ενώ οι οικονομολόγοι της Goldman προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν περίπου στο 2,75% στις ΗΠΑ (ακόμα περίπου 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από την τιμή της αγοράς), αυτή η αύξηση εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή διαχρονικά και απίθανο να προκαλέσει ύφεση.

Ελλείψει κινδύνων ύφεσης, οι μετοχές είναι πιθανό να σημειώσουν πρόοδο φέτος.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω σημαντική αδυναμία σε επίπεδο δείκτη θα πρέπει να θεωρηθεί ως αγοραστική ευκαιρία, κατά την άποψή μας, αν και με μέτρια ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια του έτους συνολικά» καταλήγει η Goldman Sachs.

“Δεν είμαστε ακόμη στο Danger Zone”

Οι υψηλές αποτιμήσεις αλλά και η -μία από τις ισχυρότερες- ανάκαμψη από την bear market στην ιστορία έχει αφήσει τις μετοχές ευάλωτες σε μια διόρθωση. Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη πτώση δεν είναι ενδεικτική ότι οι αγορές έχουν φτάσει σε επίπεδα «επικίνδυνης ζώνης».

«Ενώ δεν έχει φτάσει σε επίπεδα επικίνδυνης ζώνης που τυπικά προηγούνται μιας bear market (μια πτώση κατά τουλάχιστον 20%), έχει φτάσει σε επίπεδα που συνήθως συνάδουν με διορθώσεις και σχετικά χαμηλές αποδόσεις τα επόμενα ένα και πέντε χρόνια» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη (25/1/2022), καταγράφοντας απώλειες κατά σχεδόν 9% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, καθώς οι αβεβαιότητες γύρω από την ολοένα και πιο επιθετική Fed και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ώθησαν τους επενδυτές να απορρίψουν τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι αγορές βρίσκονται σε φάση διόρθωσης εντός ενός κύκλου bull market και τα τρέχοντα επίπεδα υποδηλώνουν σχετικά χαμηλές αποδόσεις τα επόμενα ένα έως πέντε χρόνια.

JP Morgan: Υπερβολική η πτώση

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική J P Morgan που υποστηρίζει ότι η πτώση είναι υπερβολική στην Wall και ότι η διόρθωση βρίσκεται στην τελική της φάση.

Ειδικότερα, ο Chief Equity Macro Strategist της JPMorgan, Dubravko Lakos-Bujas, βλέπει επίσης αυτή την εβδομάδα ως μια ισχυρή ευκαιρία αγοράς.

«Εκτιμάμε ότι αυτό το sell off είναι υπερβολικό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και βλέπουμε ότι η Fed θα είναι υποστηρικτική, όπως και η άνοδος των επιτοκίων, που θα προσαρμοστεί αναλόγως». Κατά την J P Morgan οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τα επιτόκια και τα εταιρικά κέρδη είναι υπερβολικές.

Η πρόσφατη διόρθωση στις μετοχές φαίνεται υπερβολική και ένας συνδυασμός τεχνικών δεικτών που πλησιάζουν την περιοχή υπερπώλησης και το αρνητικό κλίμα που επικράτησε βραχυπρόθεσμα… υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στα τελικά στάδια αυτής της διόρθωσης.

Παραμένουμε πολύ θετικοί στις προοπτικές κερδών για το 2022, αναμένοντας άλλη μια χρονιά σημαντικής αύξησης, υποστηρίζει η JP Morgan. Η δυναμική της δραστηριότητας στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 έχει ενισχυθεί σε σχέση με το καλοκαίρι, με υψηλότερους παγκόσμιους PMI, ανάκαμψη στην Ασία.

Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή είναι χαμηλότερες από αυτές που δόθηκαν το τρίτο τρίμηνο.

Η πρόβλεψη του ρυθμού αύξησης των κερδών στο 4ο τρίμηνο 2021 είναι 19% σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ και 12% στην Ευρωζώνη, μειωμένη έναντι 40% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Ο κλάδος της ενέργειας επέδειξε ιδιαίτερη συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η βραχυπρόθεσμη υποχώρηση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, ειδικά οι μετοχές είναι υπερβολική. Οι αγορές είχαν τον χειρότερο μήνα τους από το 2ο εξάμηνο του 2020 και ένας συνδυασμός τεχνικών δεικτών που πλησιάζουν την περιοχή υπερπώλησης δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια αυτής της διόρθωσης.

Επιπλέον, ενώ η αγορά αγωνίζεται να αφομοιώσει τα νέα δεδομένα από τα αυξανόμενα επιτόκια, αναμένεται ότι τα εταιρικά κέρδη θα βελτιωθούν εξισορροπώντας τις ανησυχίες για τα επιτόκια.

Citigroup: Αγοράστε τη «βουτιά»

Ειδικότερα, η λίστα που έχει καταρτίσει η Citigroup για τον έλεγχο της Bear Market (8/18 κόκκινες σημαίες) προτείνει να αγοράσουμε αυτή τη «βουτιά» των μετοχών, ειδικά εκτός των ΗΠΑ.

Η ταχεία υποβάθμιση των μετοχών ανάπτυξης μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς σταθεροποιούνται οι πραγματικές αποδόσεις, αλλά πιθανότατα θα συνεχιστεί αργότερα μέσα στο έτος, εξηγεί η τράπεζα.

BlackRock: Μη σας ανησυχεί το sell-off, η Fed απλώς αφήνει το γκάζι

Απότομη άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, που συνάδει με rebalancing στα χαρτοφυλάκια, στο πλαίσιο της επιθυμίας των επενδυτών για μικρότερο ρίσκο από τη διακράτηση χρέους, «βλέπει» ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock, που προτρέπει τους επενδυτές να μην ανησυχούν, διότι «η Fed απλώς θα πάρει το πόδι από το γκάζι, δεν θα πατήσει φρένο».

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές του οίκου προειδοποιούν: «η εξασθένηση της Omicron θα συμβάλει σε κύμα πωλήσεων στον τεχνολογικό τομέα».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, σύμφωνα με την BlackRock, η ταχύτητα αυτών των κινήσεων είναι δείγμα μιας αγοράς που προετοιμάζεται για υπέρβαση εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το υφιστάμενο μακροοικονομικό υπόβαθρο.

Τα ομόλογα είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα το 2022, που παρέτεινε την ασυνήθιστα κακή πορεία του περασμένου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα.

Οι βραχυπρόθεσμες λήξεις έχουν εκτιναχθεί λόγω των επικείμενων αυξήσεων στα επιτόκια εκ μέρους της Fed.
Ωστόσο, οι αγορές έσπευσαν γρηγορότερα από ό,τι δικαιολογείται να προεξοφλήσουν τις ενέργειές της.

Η άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς (1,74%) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναζωπύρωση του όρου «premium», δηλαδή στην πρόσθετη αποζημίωση που ζητούν οι επενδυτές για τον κίνδυνο διακράτησης κρατικών ομολόγων.

Η BlackRock, εδώ και αρκετό καιρό, έχει σύσταση underweight στα ομόλογα των ΗΠΑ, επομένως οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς εξελίσσονται όπως ανέμενε – ή λίγο πιο γρήγορα από ό,τι ανέμενε.

Η βασική της υπόθεση παραμένει ότι οι αποδόσεις κινούνται υψηλότερα σε ορίζοντα έτους, ωστόσο μια βραχυπρόθεσμη αντιστροφή έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Σε στρατηγικό ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι προοπτικές για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εγκυμονούν προκλήσεις, οπότε διατηρεί τη σύσταση Underweight.

Αυτό, όμως, που είναι εντυπωσιακό είναι η ταχύτητα της ανόδου στις αποδόσεις.

Η Fed έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το προηγούμενο guidance της, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προτού επιτύχει τoν «ευρύ και χωρίς αποκλεισμό» στόχο της για την απασχόληση.

Οι αγορές μετατόπισαν γρήγορα τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες τους για να συμπεριλάβουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2022. Η hawkish διάθεση έχει εξαπλωθεί σε όλες τις μακροπρόθεσμες λήξεις, αλλά και σε αγορές όπως η ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με την BlackRock, το κλειδί για να κατανοήσουμε το τρέχον περιβάλλον είναι να αναγνωρίσουμε την αιτία του πληθωρισμού: Ήτοι τους περιορισμούς της προσφοράς.

Αυτό σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή από την επί δεκαετίες κυριαρχία των παραγόντων της ζήτησης.

Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την προσφορά, όπου η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να σταθεροποιήσει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την ανάπτυξη: πρέπει να επιλέξει μεταξύ τους.

Οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ζήσουν με περισσότερο πληθωρισμό, κατά την BlackRock, δεδομένου του κόστους για τη μείωση του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, πρέπει να βγάλουν το πόδι από το γκάζι, αίροντας τα έκτακτα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο θα οδηγήσει τον πληθωρισμό που προκαλείται από την προσφορά πολύ πέρα από την τρέχουσα οικονομική επανεκκίνηση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η BlackRock συνεχίζει να βλέπει μια ιστορικά σιωπηλή απάντηση πολιτικής στον πληθωρισμό.

Συμπέρασμα

Δεδομένης της ταχύτητας της Fed, οι αγορές ομολόγων μπορεί να επισπεύδουν αδικαιολογήτως.

Το σκηνικό για τα ομόλογα παραμένει αρνητικό, καθώς η BlackRock «βλέπει» αναζωπύρωση του όρου premium, ωθώντας τις αποδόσεις υψηλότερα, – ειδικά διότι η Fed ετοιμάζεται να συρρικνώσει τον ισολογισμό της.

Ωστόσο, λέει ο επενδυτικός οίκος, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακά νέα για τις μετοχές.

Το selloff στις μετοχές κρύβει τεράστιες μεταβολές, με τις μετοχές της τεχνολογίας να «πέφτουν» και πολλούς που έχουν επενδύσει σε κυκλικές μετοχές να αποσπούν κέρδη.

Το αφήγημα «αύξηση των επιτοκίων, πτώση της τεχνολογίας» είναι πολύ απλοϊκό, δεδομένου των λόγω πίσω από τη μακροπρόθεσμη πώληση ομολόγων και το γενικά αμετάβλητο, ακόμη χαμηλό άθροισμα των αναμενόμενων αυξήσεων επιτοκίων.

Πράγματι, η εξασθένηση της Omicron θα συμβάλει σε κύμα πωλήσεων στον τεχνολογικό τομέα. Γι’ αυτό τον λόγο, η BlackRock εξακολουθεί να ευνοεί τις κυκλικές μετοχές.

Διαβάστε ακόμη (από τα λινκ του κειμένου):

Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Το απόλυτο ροντέο στη Wall Street με τη Fed σε πλήρη σύγχυση

Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…

Διεθνείς αγορές: Ο Ιανουάριος ο χειρότερος μήνας από το 2008

Για «σούπερ φούσκα» προειδοποιεί θρύλος της Wall Street

Τι έχουμε εδώ; «Λάθος» ή προβολή στο μέλλον;

Μπάφετ: Τα επιτόκια είναι βαρύτητα – θα συμπαρασύρουν τα πάντα