Αλλεπάλληλες αλλαγές προσήμων, ασταθής μεταβλητότητα, μια βόμβα έτοιμη να σκάσει, και μια ολόκληρη αγορά κρεμασμένη από τα χείλη ενός ανήμπορου Πάουελ. Το απόλυτο φιάσκο από μια Fed που φοβάται να ψελλίσει άυξηση επιτοκίων μη γκρεμίσει τη φούσκα της Wall Street. Προεξοφλημένο το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο (λέμε τώρα).

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Δυστυχώς μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι για αυτό το τσίρκο που ονομάζεται Wall Street. Όχι μόνο από πλευράς ανόδου ή πτώσης της, αλλά όσον αφορά τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση αυτή καθ’ αυτή.

Η αγορά έχει καταντήσει να κρέμεται από τα χείλη ενός ανίκανου ανδρείκελου (ή εξαιρετικά ικανού στην εκτέλεση συγκεκριμένου εντολών, όπως το δει κανείς), του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ.

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

“dump it”

Τα περί “επιστροφής της μεταβλητότητας” που αναπαράγουν σε χαρούμενο ύφος, σα να μην τρέχει τίποτα, τα παπαγαλάκια και οι αναλυτές και brokers (που φυσικά και χαίρονται διότι volatility= προμήθεια, δουλειά), είναι ένα μάτσο μπούρδες. Λες και η μεταβλητότητα είναι χελιδόνι που επιστρέφει ενδημικά.

Επί τρεις ημέρες συνεχόμενα, και ενώ έχουν δοθεί ξεκάθαρα σινιάλα για bear market μέσα στο 2022, οι βασικοί δείκτες παρουσιάζουν διακυμάνσεις της τάξεως του 7%.

Όχι κύριοι, ΑΥΤΟ δεν είναι μεταβλητότητα. Όχι υγιής τουλάχιστον. Αυτό είναι κραυγαλέα ένδειξη μιας άρρωστης αγοράς, ασταθούς σαν πυρηνική κεφαλή έτοιμη να σκάσει. Γέρνει σα λεπτό κλαράκι από εδώ κι από εκεί με το παραμικρό, ακριβώς διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΧΥΡΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ να συγκρατήσουν αυτό το χάρτινο παλάτι.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως αυτή η φούσκα δε θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Be my guest όμως που λένε, και ποντάρετε αν έχετε κότσια σε αυτή την καυτή πατάτα.

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Πάει για το 3 στα 3 το radar.gr

Φυσικά και οι περισσότεροι αναλυτές θα λένε πάντα πως είναι bullish. Χαζοί είναι; Στατιστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν πράσινο για τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, παρά κόκκινο. Αυτοί δε μετράνε χασούρα, έσεις τη μετράτε που παίζετε. Αυτοί μετράνε απλώς μέρες “επιτυχημένων προβλέψεων” (κουραφέξαλα).

Αρκεί μία όμως γερή πτώση για να σε διαλύσει. Πάντα ο κόσμος θα έχει τη ψευδαίσθηση πως τα πράγματα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, είναι η Αδράνεια, είναι νόμος της φύσης.

Άλλοι πάλι αποφεύγουμε να κινούμαστε με τη μάζα, διότι πάει κόντρα εξ ορισμού στη μεγιστοποίηση απόδοσης, κι αυτό άλλωστε κυνηγάμε. Αρκουν δυο τρεις επιλεγμένες μακροπρόθεσμες επενδυτικές κινήσεις για να φτιάξεις τα οικονομικά σου, παρά να βαδίζεις με το κοπάδι, περιμένοντας τις ειδήσεις.

Σε αυτήν τη στήλη δε δίνουμε κάθε μέρα εκτιμήσεις. Με τρία πράγματα έχουμε ασχοληθεί υπεραναλυτικά:

  1. Με το σοβαρότερο οικονομικό θέμα της γενιάς μας, τον πληθωρισμό, τον οποίο πετύχαμε με μαθηματική ακρίβεια και κυρίως, ΕΓΚΑΙΡΩΣ.
  2. Με το εξίσου ανατρεπτικό ψηφιακό χρήμα, και ειδικότερα με τα κρυπτονομίσματα, όπου επίσης προειδοποιήσαμε με σχεδόν απόλυτη μαθηματικά ακρίβεια για την πτώση από τα 60.000 δολάρια (και εκκρεμεί να “πιάσουμε” το re-entry άνοιξη προς καλοκαίρι).
  3. Και την αναπόφευκτη χρηματοπιστωτική κρίση που δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πότε. Δύο στα τρία μέχρι τώρα για ταμείο…

Sell it all

Μάντες δεν είμαστε, αλλά ούτε και τόσο μάγκες, επομένως άποψή μας είναι φυλάξτε τα ρούχα σας να έχετε τα μισά, και βγείτε ΤΩΡΑ, που είναι νωρίς. Κι αφήστε τη Wall Street να ανέβει κι άλλο. Πιστέψτε μας, κατά πάσα πιθανότητα δε θα μπορέσετε να πουλήσετε στα πραγματικά υψηλά έτσι κι αλλιώς. Και όπως έλεγαν στο Margin Call, καλύτερα να είσαι εκτός νωρίς, παρά μέσα όταν ο κόσμος θα καίγεται.

Και ο κόσμος ήδη καίγεται. Απλά δεν το παραδεχόμαστε.

Η Wall Street έχει φτάσει να αξίζει σχεδόν 10 φορές (!) από τη Main Street (το πρώτο διάγραμα δεν είναι επικαροποιημένο).

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Μιλάμε για έναν Nasdaq που τη Δευτέρα άνοιξε με σχεδόν -5%, το χειρότερο ξεκίνημα σε έτος από το 1920, και τελικά έκλεισε στο +0,60%! Με τη διόλου αθώα συνδρομή φυσικά της ομάδας PPT. Μια εντελώς άρρωστη και κυρίως μη βιώσιμη κατάσταση, που είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει. Είναι σαν η Fed να προσπαθεί να ακροβατήσει για πάντα σε ένα σχοινί, ενώ της ασκούν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερη πίεση.

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Την Τρίτη από την άλλη άνοιξε με άνοδο και έκλεισε με πτώση άνω του 2%! Ενώ παράλληλα συνέβη και ένα μυστηριώδες όσο και προφητικό κραχ-φάντασμα -20% (περισσότερα εδώ).

Και την Τετάρτη; Στην Fed day έγινε το έλα να δεις. Άνοδος πτώση, και τούμπαλιν, και μιλάμε για μεγάλη διακύμανση, όχι απλώς παιχνίδι γύρω από το +-1%. Ο Nasdaq έφτασε να κερδίζει κοντά στο +4% και έκλεισε οριακά στο μηδέν, έχοντας γυρίσει αρνητικός. S&P και Dow Jones έκλεισαν με πτώση.

Και όλα αυτά διότι ο Πάουελ άνοιξε το στόμα του.

Και το τι έλεγε αυτό το στόμα δε λέγεται.

Η αγορά ησύχασε, όταν ο Πάουελ σταμάτησε (επιτέλους) να μιλά

Μεταξύ άλλων είπε πως τα χρηματιστηριακά assets δεν αποτελούν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα. “Πιστέυω πως υπάρχει περιθώριο να αυξήσουμε τα επιτόκια χωρίς να απειληθεί η αγορά εργασίας”, δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της Fed. Θύμισε το σχόλιο “απέχουμε πολύ από τη νομισματική ουδετερότητα”, το μακρινό 2018.

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Στο μεταξύ, έπειτα από 15 χρόνια υποτίθεται “προσωρινής” ποσοτικής χαλάρωσης, και της μεγαλύτερης asset bubble που έγινε ποτέ, τα παγκόσμια χρέη είναι σε ιστορικά υψηλά.

Ευρωζώνη 102.3% χρέος/ΑΕΠ
Ιαπωνία 266%
ΗΠΑ 128%

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Όλα είναι καλά, δεν τρέχει τίποτα. Κι όταν θα τρέξει θα σας το πουν οι αναλυτές, μην αγχώνεστε. Στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων.

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Όχι τυχαία, όταν ο Πάουελ το βούλωσε, η αγορά έδειξε να επανέρχεται σε “φυσιολογικά επίπεδα”.

Ποιος ξέρει, οι μετοχές ίσως συνεχίσουν να πέφτουν μέχρι να ανέβουν τα νούμερα του Μπάιντεν!

Στο μεταξύ η Ευρώπη έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2% σήμερα, καθώς φυσικά δεν πρόλαβαν τα μαντάτα από Fed, που έχει καταντήσει και ο μόνος μοχλοβραχίονας της αγοράς. Αύριο από νωρίς θα πέφτουν οι διαταγές…

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Στα πιο “βαρετά” νέα της ημέρας, η Fed ανακοίνωσε τερματισμό του QE το Μάρτιο και αύξηση επιτοκίων. Τα μίντια το αναπράγουν με βαρύγουδπο BREAKING NEWS βέβαια, ωστόσο η αγορά το θεωρεί non-event, το έχει ήδη προεξοφλήσει καιρό, όπως έχουμε αναλύσει.

Δεν εξέπληξε η Fed

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφορά κατά 0,25% «σύντομα», καθώς επίσης και τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις χρηματοπιστωτικές αγορές, το Ουκρανικό όσο και τον πληθωρισμό, που κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ, η Fed ανέφερε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια – από τον Δεκέμβριο του 2018.

Έτσι, σε μια κίνηση που δεν προκάλεσε έκπληξη, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δήλωσαν ότι μια αύξηση κατά 0,25% στο βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της είναι πιθανό να έρθει σύντομα (βάσει αναφοράς από τον ίδιο τον πρόεδρο Powell, αυτό μπορεί να συμβεί τον Μάρτιο).

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed «απαντά» στον πληθωρισμό που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 40 χρόνια. Σημειώνεται πως, δεδομένης της αντίδρασης της αγοράς, που προεξοφλούσε επιθετικές κινήσεις, η απόφαση κρίνεται ευνοϊκή για τις μετοχές όσο και για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

Η δήλωση μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς δεν παρείχε συγκεκριμένη ώρα για το πότε θα έρθει η αύξηση, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να συμβεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Με πληθωρισμό πολύ πάνω από το 2% και την αγορά εργασίας ισχυρή, η Επιτροπή αναμένει ότι η αύξηση θα γίνει σύντομα» ανέφερε η δήλωση. Επισημαίνεται ότι η Fed δεν συνεδριάζει τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, η επιτροπή σημείωσε ότι η μηνιαία αγορά ομολόγων της κεντρικής τράπεζας θα ανέλθει σε μόλις 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να τελειώσει τον Μάρτιο, καθώς και την ίδια στιγμή που τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Πολύ σημαντικό είναι το ότι δεν υπήρχε αναφορά για μείωση του ισολογισμού, που προς το παρόν ανέρχεται στα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια… Ωστόσο, η επιτροπή δημοσίευσε μια δήλωση που περιγράφει «τις αρχές για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού».

Το απόλυτο ροντέο στη Wall St με τη Fed σε πλήρη σύχγυση

Άλμα 3% για τη Microsoft

Στα ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,38%, στις 34.168 μονάδες. Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε στο -0,15%, στις 4.349 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε οριακή άνοδο 0,02% στις 13.542 μονάδες. Ο δείκτης VIX κυμαίνεται στις 31,24 μονάδες. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου (ξεπέρασαν τα 90 δολ.).

Η μετοχή της Microsoft σημίωσε άνοδο 3%, μετά το άλμα στις πωλήσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια για πρώτη φορά. Τα κέρδη του τεχνολικού κολοσσού για το β΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 18,8 δισ. δολ. ή 2,48 δολάρια ανά μετοχή, από 2,03 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Τα έσοδα εκτοξεύθηκαν στα 51,73 δισ. δολάρια, από 43,08 δισ. Οι μετοχές των Apple, Amazon, Netflix και Nvidia καταγράφουν κέρδη.H μετοχή της Tesla έκλεισε στο +2%. Ο τίτλος της Moderna ενισχύθηκε 1,6%.

ΗΠΑ: Ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα, στα 101 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, σε επίπεδα ρεκόρ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 3% στα επίπεδα ρεκόρ των 101 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, με την προσφορά ωστόσο να συρρικνώνεται καθώς οι αγοραστές “κυριολεκτικά” αρπάζουν ό,τι βγαίνει στην ούτως ή άλλως σφιχτή αγορά.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 12% τον τελευταίο μήνα του 2021, με ετήσιο ρυθμό 811.000 μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το πλήθος κατοικιών που θα πωλούνται κατά τη διάρκεια ενός έτους, εάν οι πωλήσεις κάθε μήνα ήταν ανάλογες αυτών του Δεκεμβρίου.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν μειωμένες κατά 14%.

Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Τι έχουμε εδώ; «Λάθος» ή προβολή στο μέλλον;

Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…

Φάκελος «πληθωρισμός»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Νέο φιάσκο Fed: Σύσφιξη αλλά… όχι σύσφιξη

https://radar.gr/article/bitcoin-i-agora-leei-poyliste