Main Street – Alert ΣΟΣ
Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στην περιοχή σας τους επόμενους μήνες
Δεν είναι η Ελπίς… είναι η Απελπίς! (πως λέμε σύρε πλυσ’)
Αποφύγετε ριψοκίνδυνα πονταρίσματα
Αντισταθμίστε τον κίνδυνο με χετζ πληθωρισμού, όπως μέταλλα, γιεν, κρυπτονομίσματα
Περισσότερες οδηγίες προστασίας εδώ

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Διακόπτουμε τη ροή του προγράμματος “θεομηνία-που-δε-ματάγινε-έριξε-χιόνι-και-θα-πεθάνουμε-όλοι”, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για μια άλλη (κανονική) Αποκάλυψη: ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ -ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ- Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Υπερβολές, θα πει κανείς, επειδή έχουμε λίγο παραπάνω (παροδικό) πληθωρισμό; Δε σημαίνει ότι καταστρεφόμαστε.

Όχι, γι’ αυτό και λέμε “ανεπίσημα”. Διότι όσον αφορά την (ανυποψίαστη) κοινωνία, δεν έχει ακουστεί ΜΠΑΜ ακόμα. Και μπορεί να μην ακουστεί και ποτέ. Ο πληθωρισμός είναι σιωπηλός δολοφόνος…

Αλλά όσον αφορά “εκείνους” (Wall Street, Fed) το σινιάλο ήδη δόθηκε. Κι όταν δοθεί το σινιάλο, η αγορά ξεκινά να προεξοφλεί το μέλλον ως γεγονός. ΤΑ σινιάλα μάλλον. Διότι είναι ΠΟΛΛΑ. Τα αναλύσαμε όλα χθες εδώ. 5.000 λέξεις, κι άλλες τόσες και τόσες επί μήνες τώρα, όταν προειδοποιούσαμε για τον πληθωρισμό, την πραγματική κρίση της γενιάς μας που θα βιώσουμε με τη μορφή οικονομικής μιζέριας.

Πλέον ελάχιστη σημασία έχει τι θα λέμε από εδώ και πέρα. Το κουμπί έχει ήδη πατηθεί.

Η επόμενη παγκόσμια κρίση έχει άτυπα, σιωπηλά, ήδη ξεκινήσει. Θα την “ανακοινώσουν” όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες να δεχθεί το σοκ η κοινωνία. Υπολογίζω τέλη άνοιξης ή αρχές φθινοπώρου, αν είμαστε τυχεροί (το καλοκαίρι ιστορικά, παραδοσιακά αποκλείεται).

Το ότι ακόμη δε φαίνεται στο γυμνό μάτι, δε σημαίνει πως δεν είναι εκεί. Τα σινιάλα είναι εκεί. Όσοι δεν έλαβαν τα σχετικά διδάγματα από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, συνιστώ να δουν το εξαιρετικό Μεγάλο Σορτάρισμα (The Big Short – 2015), που τα εξηγεί και ωραία…

Ο Nasdaq έδωσε το σινιάλο της επόμενης παγκόσμιας κρίσης

Το τελευταίο σινιάλο; Η χθεσινή (24/01) συνεδρίαση-φιάσκο της Wall Street. Ο Nasdaq έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 4,80%, με τους S&P και Dow Jones να ακολουθούν στο -3,5 με -4%. Προερχόμενος μάλιστα από το αιματοκύλισμα της Παρασκευής (-2,75%) και το σωρευτικό -15% από την αρχή του έτους.

Εντάξει, έπεσε ο Nasdaq σχεδόν 5% σε μια συνεδρίαση. Κάθε μέρα συμβαίνουν αυτά.

Μόνο που ΔΕ ΣΥΜΒΑΊΝΟΥΝ κάθε μέρα. Σχεδόν ΠΟΤΕ για την ακρίβεια. Όσο βρισκόταν στα χαμηλά ημέρας, η αγορά βιώνε το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 1920 (βομβιστική επίθεση στη Wall Street).

Όχι Ελπίς... Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Και γίνεται ακόμη καλύτερο. Το παρολίγον κραχ μετατράπηκε σε άνοδο, ναι σωστά διαβάζετε, σε ΑΝΟΔΟ, αφού τελικά οι δείκτες γύρισαν ελαφρώς ανοδικοί (+0,3 με 0,7%) λίγο πριν το φινάλε της συνεδρίασης! Μάλιστα ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έφτασε από το -3% στο +3%! Ένα κανονικό θρίλερ.

Όχι Ελπίς... Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

“Μα αφού κερδίσαμε”, θα πεί κανείς. Γράψαμε θετικό πρόσημο στο τέλος, όλα καλά, έτσι; Τα μίντια μιλούν για ανοδικό ριμπάουντ και “buy the dip”, σα να μην έγινε τίποτα.

Fed to the rescue

Ξαναλέω, ο Nasdaq έπεφτε σχεδόν 5% και γύρισε στο +0,60% και αντί να είμαστε ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ με αυτό που συνέβη, με αυτό που πραγματικά συνέβη, λέμε “α τι ωραία, η αγορά έδειξε πυγμή, αποφύγαμε τη διόρθωση, τα χειρότερα είναι πίσω μας!”

Και ρωτάω, είμαστε σοβαροί;

Εδώ δεν πρόκειται για απλή μεταβλητότητα, εδώ μιλάμε για κινηματογραφική διάσωση αλά Παλαιοκώστα! Η Fed έκανε τα μαγικά της για να σώσει τα φιλαράκια της (ή μάλλον αφεντικά) στη Wall Street, και φυσικά μιλάμε για αισχρές απάτες!

Η λεγόμενη PPT (Plunge Protection Team), η ομάδα που περιλαμβάνει φυσικά τον Πάουελ και είναι διορισμένη για ένα και μόνο σκοπό – να σώζει την κατάσταση, όταν όλα τα άλλα πάνε κατά διαόλου. Να γυρίζει έναν Nasdaq από τους πεθαμένους αν χρειαστεί.

Όχι Ελπίς... Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Το 2008 επαναλαμβάνεται

Αισθάνομαι όλο και περισσότερο πως η ιστορία του 2008 επαναλαμβάνεται, πως βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο (του ανεπίσημου μέρους) της κρίσης, όπου το σύστημα πραγματοποιεί ό,τι απάτες μπορεί να επινοήσει ο τραπεζικός νους, προκειμένου να κουκουλώσει μια κρίση που στην ουσία έχει ήδη ξεκινήσει. Και το ξέρουν, και απλώς κερδίζουν χρόνο, προτού το ξεφουρνίσουν δημόσια.

Είμαστε στο σημείο που τα CDOs ήταν σκουπίδια, η φούσκα ακινήτων ήταν εκεί, και παρ’ ολα αυτά τα CDS (το σορτ) που αγόραζε ο μάγκας Michael Burry δεν κέρδιζαν! Δεν κέρδιζαν ακόμη…

Ήταν η φάση που επενδυτικές τράπεζες, Fed, οίκοι αξιολόγησης κλπ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να καλύψουν τον γυμνό αυτοκράτορα.

Όχι Ελπίς... Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Στην ίδια φάση νιώθω πως βρισκόμαστε και τώρα… Ο S&P αντικειμενικά είναι φούσκα, τα θεμελιώδη του δε δικαιολογούν τις αποτιμήσεις, ενώ ταυτόχρονα ο πληθωρισμός μαστίζει την πραγματική οικονομία. Και ενώ αυτή η φούσκα ανασταίνεται από το -5%, εμείς λέμε πως πρόκειται για απλό, καθημερινό buy the dip.

Ναι, η αγορά έκανε ριμπάουντ. Ναι ο Πάουελ έχει κι άλλα όπλα στη φαρέτρα και εννοείται πως περιμένουμε να κάνει κι άλλα χατίρια στη Wall Street. Η ουσία δεν είναι αυτή.

Την άνοιξη τα μαντάτα;

Η ουσία είναι πως ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΤΗΚΕ. Είναι εκτεθειμένη. Μιλάμε για μια τεράστια φούσκα, όπου ελλείψει νέας έκτακτης κατάστασης που να δικαιολογεί λοκντάουν (και άρα stimulus), καθώς η πανδημία αποκλιμακώνεται, δεν υπάρχει τρόπος να συντηρήσουν τη φούσκα!

Δεν έχουν δικαιολογία για περαιτέρω χαλαρή νομισματική πολιτική. H Fed είναι αναγκασμένη να αυξήσει τα επιτόκια, ειδάλως ο χειρότερος πληθωρισμός του αιώνα θα καταπιεί την παγκόσμια οικονομία. Η Wall Street είναι καταδικασμένη να πέσει.

Δεν έχει σημασία αν δεν πέσει ακόμη τώρα. Ενδεχομένως να συνεχίσει και ανοδικά, για όσο την αβαντάρει η PPT. Αλλά αν δεν είναι τώρα, θα είναι τέλος άνοιξης ή στη χειρότερη κανά Σεπτέμβρη, αν καταφέρουν να το τρενάρουν τόσο. Η ουσία είναι πως δε γίνεται να μιλάμε για αισιοδοξία σε μια τέτοια αγορά. Τουλάχιστον όχι μακροπρόθεσμα.

Διότι μακροπρόθεσμα, αυτό το πλοίο έχει ήδη χτυπήσει παγόβουνο. Το σινιάλο έχει ήδη δοθεί.

Η επόμενη κρίση έχει, άτυπα, ήδη ξεκινήσει.

Σε εμάς θα το ανακοινώσουν, σε κανά εξάμηνο, ποιος ξέρει.

Μέχρι τότε, προσοχή στις “άσκοπες μετακινήσεις”

Τέλος μηνύματος

Το άρθρο αποτελεί συνέχεια του “Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…”

Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…

Το κακό (και το κάκιστο) σενάριο του πληθωρισμού

CBDC: Το μέλλον ανήκει στα «τραπεζικά crypto»;

Ευτυχισμένο το νέο… 1984: Επιστροφή στο παρελθόν, κοινωνικά και οικονομικά

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;

Ασήμι: Το αληθινό Short Squeeze που μπορεί να ρίξει το σύστημα