Μια πτώση-φάντασμα -20% καταγράφηκε στο διάγραμμα του SPY. Μήπως αυτό το τεχνικό “λάθος” προδίδει ένα μοιραίo κραχ που έτσι κι αλλιώς θα συμβεί;

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Μια μυστηριώδης, τρομαχτική αλλά άκρως ενδιαφέρουσα πτώση καταγράφηκε χθες βράδυ (26/01) στο δείκτη SPY.

Μυστηριώδης, διότι τελικά δε συνέβη, εμφανίστηκε στιγμιαία στο διάγραμμα του SPY, και μετά εξαφανίστηκε. Ευτυχώς κάποια γατόνια πρόλαβαν να την απαθανατίσουν, και κυκλοφόρησε γρήγορα στα επενδυτικά διαδικτυακά φόρουμ.

Δεν είναι άλλωστε δα κι ότι μιλάμε για κάποιο αδιάφορο δείκτη που ελάχιστοι παρακολουθούν. Ο SPY (SPDR S&P 500 ETF) είναι το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) στον πλανήτη, το οποίο ιχνηλατεί τις πιο δεικτοβαρείς μετοχές της Wall Street. Όλα τα μάτια του επενδυτικού κόσμου είναι πάνω του.

Τρομακτική, διότι επρόκειτο για κατάρρευση του δείκτη, εάν συνέβαινε δηλαδή. Από τις 440 μονάδες βούτηξε απότομα (dip) στις 360 μονάδες, προτού επιστρέψει στη φυσιολογική τιμή.

Πρόκειται για βουτιά της τάξεως του 20%. Αν συνέβαινε στ’ αλήθεια, θα μιλούσαμε για νέο χρηματιστηριακό κραχ.

Τι έχουμε εδώ; "Λάθος" ή προβολή στο μέλλον;

Γλώσσα λανθάνουσα…

Οκ λοιπόν, δε συνέβη, αλλά ταυτόχρονα… “συνέβη”. Συνέβη στα ψέματα, έστω. Είναι το λεγόμενο ghost print, όταν δηλαδή “τυπώνεται” στο διάγραμμα ένα καντηλάκι (στην περίπτωση μας ολόκληρη λαμπάδα) από υπολογιστικό σφάλμα, καθώς “ταϊζονται” τα δεδομένα αγοραπωλησιών (data feed error).

Συμβαίνει. Σπάνια, αλλά συμβαίνει. Ωστόσο το ότι είναι λάθος δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από το “ψέμα”! Και η αλήθεια είναι πως πίσω από το καντήλι-φάντασμα που δεν τυπώθηκε, υπάρχουν πραγματικές εντολές αγοράς/πώλησης.

Δεν είναι δηλαδή απλώς τυχαία ασυνάρτητα νούμερα που πέταξε ο υπολογιστής. Είναι μια πραγματικά πιθανή πτώση, που σε ένα παράλληλο… Μάτριξ θα μπορούσε να είχε συμβεί. Και μιλάμε για 20%, όχι για κάτι εξωπραγματικά ακραίο, τύπου 100%. Κι εδώ το πράγμα αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον.

Το θέμα είναι ότι αφενός, διαβάζετε μια στήλη της οποίας ο γράφων δε συνηθίζει να προσπερνάει τέτοια “λαθάκια”. Κάποιοι θα τον πουν ενίοτε συνωμοσιολόγο, πως διαρκώς ψάχνει πράγματα που δεν υπάρχουν, και όπως ξέρουμε, όποιος ψάχνει, βρίσκει. Εγώ θα πω απλώς πως όλα τυχαία είναι… και ταυτόχρονα δεν είναι.

Αφετέρου βρισκόμαστε ήδη, ανεπίσημα, στις απαρχές μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης – το γιατί το πιστεύω αυτό, το εξηγώ εδώ.

Επομένως το χρηματιστηριακό κραχ που θα έσκαγε, αν πραγματικά συνέβαινε η πτώση του SPY, κάτα κάποιο τρόπο έχει ήδη αρχίσει να “ψήνεται”. Το “λάθος” του SPY λοιπόν δεν είναι εντελώς άκυρο. Δεν είναι ότι βρισκόμαστε σε εποχή αδιαμφισβήτητης ευφορίας όπου ένα κραχ θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ίσα-ίσα, και τεχνικά να το δει κανείς, η 20% διόρθωση “ταιριάζει” με τα “σωστά” επίπεδα της αγοράς.

Κάτι που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, αν τράβηξουμε μια νοητή γραμμή από τα προηγούμενα χαμηλά.

Τι έχουμε εδώ; "Λάθος" ή προβολή στο μέλλον;

Επιπλέον, στατιστικά, τα περισσότερα ghost prints τείνουν να επαληθεύονται σε μελλοντικό χρόνο.

Μήπως η χθεσινή βουτιά-φάντασμα είναι μια γεύση από το (κοντινό) μέλλον; Μήπως το “λάθος” πρόδωσε ένα μοιραίο -20% που τελικά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αργά σταδιακά ή με απότομο μπαμ, θα συμβεί; Γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει…

Η Fed απέτυχε να φρενάρει τους short – Αναπόφευκτη η πτώση

Για την ιστορία, ο S&P 500 χθες έκλεισε με πτώση 1,22% (Nasdaq -2,28%), έπειτα από μια ακόμη δραματική συνεδρίαση όπου η “Plunge Protection Team” (PPT), δηλαδή η πανικόβλητη Fed, προσπάθησε για άλλη μια μέρα να σώσει τη Wall Street, εις μάτην αυτή τη φορά. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα “ανέστησε τον πεθαμένο” Nasdaq που γύρισε από το σχεδόν -5% στο +0.60%.

Και θα περιμένε κανείς πως με τα υπεραρκετά όπλα που ομολογουμένως έχει ακόμη στη φαρέτρα του ο Πάουελ, θα μπορούσαν άνετα να κρατήσουν ανοδική αυτή τη γιγαντιαία φούσκα (έστω κι αν η μελλοντική μοιραία πτώση της είναι αναπόφευκτη), για ολόκληρη την εβδομάδα.

Τι έχουμε εδώ; "Λάθος" ή προβολή στο μέλλον;

Ό,τι κι αν γίνει από εδώ και πέρα όμως, το γεγονός ότι απέτυχαν να φρενάρουν τους short (οι οποίοι δικαίως σορτάρουν αυτήν την ανεκδιήγητη φούσκα) για έστω δύο συνεχόμενες μέρες, φανερώνει την αδυναμία της Fed να κρατήσει ζωντανή αυτήν την τρέλα.

Βέβαια η Fed θα κάνει ό,τι μπορεί. Είναι σίγουρο ότι η μακροβιότερη bull market όλων των εποχών δε θα πέσει τόσο εύκολα. Θα δούμε ενδεχομένως αρκετό πράσινο ακόμα. Ωστόσο η αναπόφευκτη διόρθωση θα έρθει. Και καλύτερα να είσαι εκτός αγοράς νωρίς, όταν αυτό συμβεί, που έλεγαν και στο Margin Call…

Το άρθρο αποτελεί συνέχεια του “Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!” και “Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…

Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…

Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Ανάλυση: 2022 η χρονιά που τελειώνει η «παραμύθα» των κεντρικών τραπεζών

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;