Με μία μόλις συνεδρίαση να απομένει για να κλείσει ο πρώτος μήνας του 2022, οι διεθνείς αγορές γνώρισαν τον χειρότερο Ιανουάριο από την χρηματιστηριακή κρίση του 2008 με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI 50 να καταγράφει απώλειες 8%.
Το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου ήταν η έντονη μεταβλητότητα με απότομες αυξομειώσεις που, σύμφωνα με αναλυτές, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Μεγάλος χαμένος η τεχνολογία που έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν μέσω ανησυχιών για το μέγεθος και τη συχνότητα των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ.
Οι παγκόσμιες μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν έντονες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν απρόθυμοι να πληρώσουν υψηλές αποτιμήσεις για τις μετοχές ανάπτυξης εν μέσω των αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων και των σχεδίων της Fed να αρχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις το Μάρτιο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ γύρω από την Ουκρανία έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ασφαλές ενεργητικό, όπως το δολάριο που είχε προβάδισμα καθ΄όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.
Στο «κόκκινο» η Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση
Ο γενικός πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 παρουσίασε πτώση για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, με τις απώλειες να καθοδηγούνται από την τεχνολογία και την αυτοκινητοβιομηχανία, κλείνοντας τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 1%, αφού όμως νωρίτερα είχε φθάσει έως το 2%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης απώλεσε 1,8% της αξίας του, στην χειρότερη επίδοση σε διάρκεια δύο μηνών, ενώ τον Ιανουάριο γνώρισε την χειρότερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2020.
Ο κλάδος τεχνολογίας υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση 1,7%, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε απώλειες 1,8%.
Η γερμανική οικονομία σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, έτρεξε με ρυθμό 2,8% στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, όταν οι σημερινές αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη γαλλική οικονομία και αυτήν της Ισπανίας, έδειξαν ότι σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις η μεν πρώτη σε 52 χρόνια, η δε δεύτερη σε 21.
Πιέσεις και στα ομόλογα
Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για πιο επιθετική νομισματική πολιτική από την Fed συνέχισαν να τροφοδοτούν την άνοδο των αποδόσεων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, εκτινάχθηκε στην αρχή της συνεδρίασης σε υψηλό εβδομάδας στο -0,008%, για να κλείσει στο -0,02%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων, ακολουθώντας την ανοδική τάση των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η 10ετία κινήθηκε στο 1,85%.
Στην ευρωπεριφέρεια, ενώ αρχικά οι ιταλικές αποδόσεις παρουσίαζαν ακόμη πιο έντονες πιέσεις, κατάφεραν προς το τέλος της συνεδρίασης να «πάρουν μία ανάσα», καθώς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε αρχικά οκτώ μονάδες βάσης στο 1,44% για να κλείσει στο 1,38%, με το spread να διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό 16 μηνών, των 150 μονάδων βάσης, που άγγιξε αυτή την εβδομάδα.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση της παλαιάς 10ετίας διαμορφώθηκε στο 1,70%, ενώ του νέου ομολόγου με λήξη το 2032 κινήθηκε στο 1,87%, με το spread σταθερά στις 190 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση ενισχύθηκε στο 0,76%.
Η εικόνα στη Wall Street
Παρά το γεγονός ότι στην άνοιγμα της συνεδρίασης, οι αμερικανικές μετοχές συγχρονίστηκαν με τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες γύρισαν σε θετικό έδαφος σε ένα ιδιαίτερα «γνώριμο μοτίβο» που ακολουθούν τις τελευταίες συνεδριάσεις, εν μέσω έντονων αυξομειώσεων. Αυτή την ώρα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,33%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη άνω του 1% και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,74%.
Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο Ιανουάριος αποτελεί τον χειρότερο μήνα από το Μάρτιο του 2020 για τον S&P 500. Με τις αρχικές του απώλειες έφτασε στα πρόθυρα να εισέλθει σε φάση διόρθωσης, δηλαδή έχει χάσει τουλάχιστον 10% από το τελευταίο ιστορικό του υψηλό ρεκόρ.
Η κατάσταση είναι χειρότερη για τον Nasdaq, καθώς οι απώλειές του από το δικό του υψηλό ρεκόρ αγγίζουν το 18% και βρίσκεται πολύ κοντά να εισέλθει σε bear market (απώλειες 20% ή περισσότερο από το τελευταίο ιστορικό υψηλό).
Το απόλυτο ροντέο στη Wall Street με τη Fed σε πλήρη σύγχυση