Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο και εξαγωγέας-κλείδι καυσίμων της Ρωσίας, το Καζακστάν αποτελεί ενεργειακή γέφυρα Ευρώπης και Ασίας.

Όπως είναι φυσικό, οι ταραχές στη χώρα εκτοξεύουν την τιμή του ουρανίου και αλλάζουν τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά καυσίμων. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την απειλή της παρέμβασης προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική προσέγγιση της Δύσης με το Καζακστάν και την Κίνα.

Ουράνιο: Μάχη για το "χρυσάφι" του Καζακστάν

Οι στέπες του Καζακστάν δεν χρησιμεύουν απλώς για τη διέλευση των κινεζικών προϊόντων: είναι στρατηγικό αντιστήριγμα της Κίνας.

Το Καζακστάν είναι εξαγωγέας καθαρής ενέργειας καθώς διαθέτει αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και ουρανίου.

Κορυφαίος παραγωγός ενέργειας στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), είναι μεγάλος παραγωγός πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς και ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας μεταλλεύματος ουρανίου στον κόσμο.

Γι’ αυτό και η τιμή spot του ουρανίου στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων αυξήθηκε πάνω από 8% στον απόηχο των ταραχών, σύμφωνα με τα δεδομένα της UxC, κορυφαίας εταιρείας έρευνας και αναλύσεων στον τομέα των πυρηνικών καυσίμων. Η τιμή αυξήθηκε από τα 42 στα 45,25 δολάρια ανά ουγγιά.

Ουράνιο: Μάχη για το "χρυσάφι" του Καζακστάν

Στο Καζακστάν αναλογεί περί το 40% της ποσότητας ουρανίου που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά, κατά τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Η μετοχή της Kazatomprom, επιχείρησης του Καζακστάν που εξορύσσει ακατέργαστο ουράνιο, υπέστη χθες πτώση 8,8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο οποίο είναι εισηγμένη.

Ουράνιο: Μάχη για το "χρυσάφι" του Καζακστάν

Αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε ουράνιο

Το βλέμμα των μεγάλων δυνάμεων βρίσκεται στραμμένο στο Καζακστάν καθώς η χώρα της Ασίας διαθέτει σχεδόν το μισό της παγκόσμιας προσφοράς ουρανίου και κατατάσσεται πρώτο στην παγκόσμια παραγωγή ουρανίου.

Η εθνική εταιρεία εξόρυξης ουρανίου του Καζακστάν, η Kazatomprom, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ουρανίου στον κόσμο. Ωστόσο, η χώρα της Κεντρικής Ασίας έρχεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τα αποθέματα ουρανίου.

Οι εξορυκτικοί πόροι ουρανίου παρέχουν το βασικό καύσιμο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας τα τελευταία 60 χρόνια και σήμερα η πυρηνική ενέργεια εξυπηρετεί το 10% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση ουρανίου θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, και θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει θετικά την τιμή του ουρανίου.

Η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου το 2019 έφτασε τους 53.656 τόνους U3O8.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες παραγωγής ουρανίου στον κόσμο είναι το Καζακστάν, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ναμίμπια και ο Νίγηρας, οι οποίες προσφέρουν τη συντριπτική πλειονότητα αυτής της παραγωγής.

Το Καζακστάν κατασκευάζει ήδη δύο πυρηνικούς σταθμούς. Το ουράνιο είναι ένα πολύ σημαντικό εμπόρευμα για τον ενεργειακό τομέα.

Καζακστάν: Ταραχές για την έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο – Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Ιράν: Παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο στο 20% – Πυρά από ΗΠΑ