Σε μια Αμερική που περνάει γενικότερη κρίση αξιών, κι ενώ η εθισμένη στο φθηνό χρήμα Wall Street μοιάζει να αδιαφορεί πλέον για μάκρο και θεμελιώδη, η βαριά βιομηχανία δεν είναι άλλη από τις τεχνολογίες.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Τα χρηματιστήρια έχουν αποσυνδεθεί πλήρως πλέον από την πραγματική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Wall Street αποτιμάται πλέον 6 φορές πάνω από τη λεγόμενη Main Street (όχι τη στήλη μας!), δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις/επενδυτές, το «κάτω στρώμα» της οικονομίας.
Από εκεί που οι traders σημείωναν στις ατζέντες τους τις επόμενες ανακοινώσεις εταιριών και μακροοικονομικών, τώρα περιμένουν σα χάμστερ την «ταϊστρα». Το πότε η Fed θα τους χορηγήσει μία ακόμη «έκτακτη» ένεση ρευστότητας. Σα ναρκομανείς που ζουν για την επόμενη δόση τους. Στην περίπτωσή τους, μιλάμε για εθισμό σε φθηνό πληθωριστικό χρήμα και μηδενικά επιτόκια/QE. Τι PMI και εργασιακά μάκρο τώρα… money printer go brrr λέμε.
Σε μια Αμερική λοιπόν που περνάει γενικότερη κρίση αξιών, και ενώ η οικονομία έχει πάθει «έμφραγμα» από την πανδημία, υπάρχει ένας κλάδος που βγάζει ασπροπρόσωπη την αγορά. Η βαριά (και ουσιαστικά μοναδική πλέον σοβαρή) βιομηχανία των ΗΠΑ, οι μεγάλες τεχνολογικές, ή αλλιώς Big Tech.
Στο επίκεντρο οι FAANG
Δεν είναι τυχαίο που πρωταγωνιστές της εβδομάδας υπήρξαν οι τεχνολογικές και πιο συγκεκριμένα η Netflix (NASDAQ: NFLX), η οποία επωφελήθηκε τα μέγιστα από τον παγκόσμιο εγκλεισμό.
Χάρη στα ασύλληπτα νούμερα που ανακοίνωσε την Τετάρτη, κατέγραψε έως και 18% ημερήσια άνοδο, «σηκώνοντας» μόνη της τον Nasdaq και οδηγώντας το ράλι το τεχνολογικό ράλι. Κι όλα αυτά μάλιστα μόλις μερικές ημέρες από την ισχυρή πτώση των κολοσσών των σόσιαλ μίντια, μετά και το διαδικτυακό αποκλεισμό του Τραμπ, αρχής γενομένης από το Twitter.
Η λεγόμενη Big Tech, που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτόν τον καιρό εν μέσω πρωτοφανών περιστατικών λογοκρισίας στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και επικείμενων δικαστηρίων antitrust περί αθέμιτου ανταγωνισμού, πρωτοστατεί και πάλι, με ισχυρά κέρδη από τις FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), τα καμάρια του Nasdaq.
Ο εγκλεισμός ανεβάζει τα νούμερα (ω τι έκπληξη)
Η καραντίνα έκανε –αν μη τι άλλο- καλό στον κολοσσό του streaming, καθώς οι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους συνδρομητές αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες βλέποντας ταινίες. Όπως φαίνεται συνεχίζουν να προτιμούν τη δοκιμασμένη πλατφόρμα έναντι του νέου ανταγωνιστή της (Disney). Η Netflix έσπασε πλέον το φράγμα των 200 εκατ. συνδρομητών!
Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε πάνω από 8,5 εκατ. συνδρομητές το δ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις του για την εν λόγω περίοδο. Συνολικά πρόσθεσε 37 εκατ. συνδρομητές το 2020, μέγεθος – ρεκόρ για την εταιρεία, φτάνοντας τους 203,7 εκατ. χρήστες συνολικά.
Η συνδρομητική βάση της εταιρείας έχει διπλασιαστεί από το γ’ τρίμηνο του 2017, όταν η εταιρεία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 100 εκατ. πελάτες.
Για το τελευταίο τρίμηνο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της ανήλθαν σε $6,64 δισ. από $5,45 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν στα $542 εκατ. ή $1,19 δολ. ανά μετοχή από $587 εκατ. ή $1,30 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα $1,36 δολ. ανά μετοχή.
Ποιος θα το περίμενε ότι το να είμαστε κλεισμένοι μέσα χωρίς επιλογές ψυχαγωγίας θα συνέφερε έναν κολοσσό διαδικτυακού περιεχομένου;! Αυτά για όσους αναρωτιούνται αν υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν από τον παγκόσμιο εγκλεισμό…