Αν ονειρευόσασταν κι εσείς να κατέχετε μια πολύτιμη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού που κυριολεκτικά κινεί αυτόν τον πλανήτη, τότε η τύχη σας χαμογελά.

Διότι η Alphabet, η μητρική της Google, εκτός από κέρδη-μαμούθ, ανακοίνωσε και (εξαιρετικά) γενναίο split 1 προς 20. Συνήθως το split “σπάει” τις υπάρχουσες μετοχές στα δύο, δημιουργώντας έτσι πολλαπλάσιες μετοχές, με τη μισή όμως αξία έκαστη.

Στην περίπτωση της Google, η κάθε μετοχή θα διαιρεθεί σε 20 κομμάτια, καθιστώντας την έτσι εξαιρετικά πιο φθηνή σε σχέση με το “άπιαστο” σχεδόν $3.000 ανά μετοχή που αξίζει τώρα. Το split θα υλοποιηθεί τον Ιούλιο.

Η Google κάνει φθηνότερη τη μετοχή της "για τις μάζες"

«Ο λόγος για τη διάσπαση είναι ότι κάνει τις μετοχές μας πιο προσιτές», είπε η Ρουθ Πόρατ, η οικονομική διευθύντρια της Alphabet, σε τηλεδιάσκεψη. «Σκεφτήκαμε ότι ήταν λογικό να το κάνουμε».

Για τους mom-and-pop traders (μικροεπενδυτές), η χαμηλότερη τιμή της μετοχής διευκολύνει την αγορά μετοχών παρά την αγορά κλασματικών μετοχών μέσω των χρηματιστηριακών τους εταιρειών. Ο διαχωρισμός 20 προς 1 της Alphabet θα μειώσει την τιμή των μετοχών της Κατηγορίας Α σε περίπου 138 δολάρια, με βάση την τιμή κλεισίματος της Τρίτης στα 2.752,88 δολάρια. Ένα μερίδιο της εταιρείας δεν ήταν τόσο φθηνό από το 2005.

«Οι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να αγοράσουν σε μέγεθος και η τιμή ανά μετοχή δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Εντ Κλίσολτν, επικεφαλής στρατηγός των ΗΠΑ στο Ned Davis Research. «Αλλά για έναν μικρότερο επενδυτή, μια χαμηλότερη τιμή ανά μετοχή τον διευκολύνει να αγοράσουν έναν λογικό αριθμό μετοχών».

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη

Κέρδη και έσοδα καλύτερα του αναμενομένου ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο 2021 η Alphabet, με τη μετοχή της να εκτινάσσεται μετασυνεδριακά κατά 6%.

Η Google κάνει φθηνότερη τη μετοχή της "για τις μάζες"

Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχής κυμάνθηκαν στα 30,69 έναντι εκτίμησης για EPS 27,34 δολ. ή 20,6 δισ. δολ.

Τα έσοδα ανήλθαν στα 75,33 δισεκ. δολ. έναντι εκτίμησης για έσοδα 72,17 δισεκ. δολ. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις του YouTube υπερέβησαν και αυτά τις εκτιμήσεις, στα 8,63 δισεκ. δολ., ενώ τα έσοδα από το Google Cloud έφτασα στα 5,54 δισεκ. δολ.

Σύμφωνα με την Alphabet, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 32%, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πανδημική κρίση. Σημειώνεται πως από τον περασμένο χρόνο η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 65%.

Μετοχές και ομόλογα δε θα σας σώσουν από τον πληθωρισμό

Αγοραστική ευκαιρία ή παγίδα η πτώση στη Wall Street;