Απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται αναφορικά με την περιουσία του και τη φορολογία που πληρώνει, ο Έλον Μασκ είπε ότι η περιουσία του «δεν είναι κάποιο βαθύ μυστήριο» και ότι οι φόροι του είναι τόσο απλοί, που θα μπορούσε να κάνει τη δήλωσή τους μόνος του «σε λίγες ώρες».

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι “αν η Tesla χρεοκοπούσε, θα χρεοκοπούσα κι εγώ αμέσως”, καθώς η περιουσία του είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου δεμένη με την Tesla, και κατ’ επέκταση με τη μοίρα της.

Σημειώνεται ότι χθες η μετοχή της Tesla ξεπέρασε τα 1.067 δολάρια σε ένα ανοδικό διήμερο άνω του 10%, κι ενώ μάλιστα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ιδρυτής της ανακοίνωσε πώληση του 10% του μεριδίου του. Ίσως τελικά προσπαθεί να αποσυνδεθεί ο Μασκ από το “βαρίδι” (;)…

Έλον Μασκ: Αν η Tesla χρεοκοπήσει, θα χρεοκοπήσω κι εγώ αμέσως

Σε συνέντευξή του στο The Babylon Bee, έναν συντηρητικό ιστότοπο σάτιρας, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είπε ότι η περιουσία του άνω των 245 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απολύτως διαφανής και δεν είναι κρυμμένη σε λογαριασμούς offshore ή ειδικά φορολογικά οχήματα για να μειώσει τις υποχρεώσεις του.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η γερουσιαστής Elizabeth Warren, ανάρτησε στο Twitter ότι ο Έλον Μασκ «επιβαρύνει όλους τους άλλους», καθώς δεν πλήρωσε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος το 2018.

«Δεν έχω λογαριασμούς offshore, ούτε φορολογικά καταφύγια», είπε ο Μασκ στη συνέντευξη.

Όταν ρωτήθηκε αν η H&R Block μπορούσε να κάνει τους φόρους του, είπε: «Η H&R Block μπορούσε εύκολα να κάνει τους φόρους μου. Δεν χρειάζομαι H&R Block, θα μπορούσα να το κάνω. Θα χρειαζόταν μερικές ώρες. Οι φόροι μου είναι πολύ συγκεκριμένοι».

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες…

Ο Μασκ αναμένεται να πληρώσει το υψηλότερο ατομικό ποσό στην ιστορία των ΗΠΑ, με το σύνολο των φόρων του να υπολογίζονται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καλείται να πληρώσει προκειμένου να λάβει αποζημίωση άνω των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που καταβάλλεται με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών που διαφορετικά θα έληγαν τον Αύγουστο.

Τον Νοέμβριο, ο Μασκ ρώτησε τους ακόλουθούς του του στο Twitter αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην Tesla . Κι αφού αυτοί απάντησαν θετικά, ο Μασκ προχώρησε στην κίνηση αυτή.

Τα τελευταία στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι ο Μασκ έχει ακόμη τουλάχιστον 3 εκατομμύρια περισσότερες μετοχές να πουλήσει για να φτάσει τον στόχο του 10% των 17 εκατομμυρίων μετοχών.

Επίσης, έχει ακόμη σχεδόν 4 εκατομμύρια περισσότερα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών να ασκήσει μέχρι τον Αύγουστο. Ο Μασκ είπε ότι ο μεγάλος πλούτος του και οι φόροι του είναι και τα δύο προϊόντα απλών μαθηματικών: ο πλούτος του προέρχεται από τα μερίδια ιδιοκτησίας του στην Tesla και στο Space-X.

Δεν παίρνει μισθό ή μπόνους μετρητών και δεν έχει πουλήσει μεγάλο αριθμό μετοχών της Tesla μέχρι φέτος.
Δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν φόρους για το εισόδημα ή τις μετοχές μόνο αφού πουληθούν, ο Musk είπε ότι δεν πλήρωνε μεγάλο ποσό σε φόρους κάθε χρόνο.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, τι είναι αυτός ο πλούτος;» είπε ο Μασκ. «Δεν είναι ότι έχω τεράστια χρηματικά υπόλοιπα. Τα ταμειακά μου υπόλοιπα είναι πολύ, πολύ χαμηλά, τουλάχιστον μέχρι να πουλήσω μετοχές. … Πραγματικά η πρώτη φορά που πούλησα μετοχές με ουσιαστικό τρόπο ήταν αυτό το τρίμηνο».

Είπε ότι ο ένας χρόνος που δεν πλήρωσε φόρους – το 2018 – ήταν επειδή είχε «τυχαία» πληρώσει υπερβολικά το 2017 και είχε πίστωση για το 2018.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ακόμη και σήμερα, η περιουσία του είναι δεμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου με την Tesla και την Space-X. «Αν η Tesla χρεοκοπούσε, θα χρεοκοπούσα κι εγώ αμέσως».

Είναι απάτη το Ίντερνετ 3.0; Μασκ και Ντόρσεϊ λένε ναι

Έλον Μασκ: Θα πληρώσει φόρους πάνω από 11 δισ. δολάρια φέτος

Έξαλλος Φινλανδός ανατινάζει το Tesla του στα social media για μία μπαταρία

Ο Μασκ θα τα παρατήσει όλα και θα γίνει… πριγκίπισσα