Αν το Bitcoin είναι θρησκεία, το web3 είναι απληστία. Είναι το πιο υγρό καπιταλιστικό όνειρο μεταμφιεσμένο σε σοσιαλιστική ουτοπία. Ο κόσμος δεν αλλάζει. Η απληστία μας κινεί. Και τα μεγάλα κεφάλαια θα βρουν το δρόμο τους ακόμη και μέσα στο blockchain, πουλώντας την decentralized ψευδαίσθηση ότι το νέο Ίντερνετ θα μας ανήκει.

Είναι "απάτη" το Ίντερνετ 3.0; Μασκ και Ντόρσεϊ λένε ναι

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Ω Έλον Μασκ, ω Έλον Μασκ, μας αρέσεις πως μας αρέσεις!

Με τα τιτιβίσματά σου δίνεις αν μη τι άλλο ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στον ήδη συναρπαστικό επιχειρηματικό κόσμο, και ενίοτε, δίνεις και “δώρα” στα παιδιά (που ποντάρουν πάνω σου)…

Είναι αλήθεια πως όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη αποφασίζει να tweetάρει, πάντα κάτι (κακό;) θα συμβεί, και πάντα κάτι σημαίνει, όσο αθώο κι αν φαίνεται το “κελάηδημά” του. Πόσο μάλλον όταν στην παρέα μπαίνει ένας εξίσου εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, ο Τζακ Ντόρσεϊ (ιδρυτής και πρώην CEO του Twitter).

Ένα “τρολάρισμα” των Μασκ και Ντόρσεϊ στάθηκε αφορμή για να ανοίξει μια μεγάλη και άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα σχετικά με το Web 3.0, δηλαδή το “νέο” Ίντερνετ, την εξέλιξη του Διαδικτύου.

“Δεν είναι αυτό που νομίζεις!”

Αν δεν είστε ακόμη εξοικειωμένοι με το θέμα, σας συνιστώ να ρίξετε ένα διαβασμάτακι περί Web3, διότι πρόκειται για κάτι που θα μας απασχολήσει ΟΛΟΥΣ στο άμεσο μέλλον, καθώς το Ίντερνετ αφορά τις ζωές όλων μας. Όσοι άλλωστε έκαναν το λάθος μερικές δεκαετίες πριν να το αμελήσουν, έγιναν ουρά των εξελίξεων…

Είναι "απάτη" το Ίντερνετ 3.0; Μασκ και Ντόρσεϊ λένε ναι

Αυτή τη στιγμή στα social media το ντιμπέϊτ περί αποκέντρωσης ή όχι του web3 έχει ανάψει για τα καλά.

Οι δύο σούπερσταρ του Ίντερνετ λοιπόν τρολάρισαν το λεγόμενο “Ίντερνετ 3.0” και επέκριναν τη συμμετοχή εταιρειών venture capital (επιχειρηματικά κεφάλαια) όπως η Andreessen Horowitz (a16z) στην οικοδόμηση αυτού που ορισμένοι αποκαλούν την επόμενη φάση του Διαδικτύου.

Στην ουσία το αποκαλούν απάτη. Ότι δεν είναι αυτό που ο κόσμος νομίζει (ή ελπίζει) ότι θα είναι. Ότι θα είναι μια ακόμη παιδική χαρά των μεγάλων κεφαλαίων (τι μου θυμίζει αυτό… α, ναι – Bitcoin!), μια ουτοπία που θα απογοητεύσει τους ρομαντικούς.

Όλα όσα δεν (;) είναι το Ίντερνετ

Κι εξηγούμεθα: Το Web3, ένας ασαφής όρος για μια ουτοπική έκδοση του διαδικτύου που είναι αποκεντρωμένη, βασίζεται σε τεχνολογία blockchain ψηφιακής τήρησης αρχείων, η οποία φιλοξενεί επίσης πλατφόρμες που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το ether.

Το Web 3.0 δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, οπότε δεν υπάρχει σταθερός ορισμός. Ο άτυπος ορισμός που δίνεται στο διαδίκτυο είναι ο εξής: “Το Web 3.0 είναι η τρίτη γενιά υπηρεσιών διαδικτύου για ιστότοπους και εφαρμογές που θα επικεντρωθεί στη χρήση μιας κατανόησης δεδομένων από μηχανές οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη συλλογή και επεξεργασία τους. Ο απώτερος στόχος του Web 3.0 είναι να δημιουργήσει πιο έξυπνες, συνδεδεμένες και ανοιχτές ιστοσελίδες.

Χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για τη μετάβαση από τον αρχικό ιστό, το Web 1.0, στο Web 2.0, και αναμένεται να διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα, αν όχι περισσότερο, η πλήρης υλοποίηση και ο ανασχεδιασμός του ιστού με το Web 3.0. Οι έξυπνες οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούν ασύρματα δίκτυα και το Internet of Things (IoT) είναι δύο παραδείγματα για το πώς το Web 3.0 επηρεάζει ήδη την υπάρχουσα τεχνολογία.”

Είναι "απάτη" το Ίντερνετ 3.0; Μασκ και Ντόρσεϊ λένε ναι

Web3: Το… Bitcoin του Ίντερνετ;!

Με απλά λόγια, το web3 υπόσχεται να είναι όλα αυτά που δεν είναι (;) το παραδοσιακό Ίντερνετ. Υπόσχεται να είναι κατά βάση decentralized (αποκεντρωτικό), ο έλεγχος του δηλαδή να μη συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Να ανήκει σε όλους, ένα δίκτυο όπου το υλικό θα δημιουργείται και θα ανήκει στους χρήστες. Ένα δίκτυο από τον λαό για το λαό.

Σωστά μαντέψατε, κάτι αντίστοιχο με το αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών του Bitcoin, το οποίο ωστόσο 13 χρόνια μετά δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ναι, επαναστάτησε, ναι έδειξε το δρόμο για τη θαυμαστή τεχνολογία blockchain και τα πολλά υποσχόμενα altcoins που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται το χρήμα.

Όμως το ίδιο το Bitcoin σαν νόμισμα, απέτυχε να κάνει αυτό που πραγματικά προοριζόταν. Αν φυσικά προοριζόταν να γίνει ένα mainstream μέσο συναλλαγών που θα χρησιμοποείται παντού, και δεν ήταν απλώς ο εισηγητής της έννοιας peer2peer cash system. Μόνο ο Σατόσι Νακαμότο το ξέρει αυτό…

Βέβαια το Bitcoin είναι μια άλλη κουβέντα, ωστόσο αποτελεί κομβικό στοιχείο στην εξέλιξη του web3, όπως και όλα τα κρυπτονομίσματα αλλά και η ψηφιακή οικονομία γενικότερα, τα NFTs, το Metaverse κλπ. Σε μελλοντικό άρθρο θα αναλύσουμε πιο διεξοδικά αυτό το θέμα που επίσης αναμένεται να απασχολήσει τις ζωές μας…

Κάποτε αποκαλούσαμε το Bitcoin “Το Ίντερνετ του Χρήματος” (The Internet of Money, από τον Αντρέα Αντωνόπουλο). Τώρα μήπως θα λέμε το web3 “το Bitcoin του Ίντερνετ”;!

Τι προσπαθούν να μας πουν Μασκ και Ντόρσεϊ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla έγραψε στο Twitter: «Έχει δει κανείς το web3; Δεν μπορώ να το βρω.»

Όπου το πρώην αφεντικό της Twitter απάντησε: «Είναι κάπου μεταξύ α και ω».

Ο Ντόρσεϊ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό που εννοεί με το συγκεκριμένο αινιγματικό tweet. Ωστόσο μπορούμε να μαντέψουμε.

Μία από τις εταιρίες που έχουν επενδύσει χοντρά στο web3, είναι των Marc Andreessen και Ben Horowitz, και ονομάζεται a16z. Έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό το blockchain, τα κρυπτονομίσματα και το Web3. Οι Andreessen Horowitz δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Το “μεταξύ α και ω” που λέει ο Τζακ μεταφράζεται σε “a to z”. Πρόκειται για ξεκάθαρη “μπηχτή” προς το κεφάλαιο a16z. Ότι δηλαδή το web3 βρίσκεται ανάμεσα στο a και z, ότι “ανήκει” στην a16z.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι ενδεχομένως προσπαθούν να μας πουν ότι αν όχι τώρα, στο μέλλον νομοτελειακά το Ίντερνετ 3.0 θα καταλήξει να ανήκει στα χέρια λίγων ισχυρών κεφαλαίων, όπως το a16z. Μάλιστα όσοι μπαίνουν νωρίς στο παιχνίδι λογικά θα “καβατζώσουν” γερό μερίδιο από την πίτα…

Το Web3 προορίζεται να παρέχει στους χρήστες μερίδια ιδιοκτησίας σε πλατφόρμες και εφαρμογές, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ενώ στο Web2, την τρέχουσα μορφή του διαδικτύου, μόνο λίγοι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Meta Platforms Inc και η Google της Alphabet ελέγχουν τις πλατφόρμες.

“Ξέρετε που μπλέκετε”

«Δεν σας ανήκει το web3», έγραψε ο Ντόρσεϊ. «Δεν θα ξεφύγει ποτέ από τα κίνητρά τους. Είναι τελικά μια συγκεντρωτική οντότητα με παραπλανητική ετικέτα. Ξέρετε σε τι συμμετέχετε…»

Θα συμφωνήσω μαζί σου Τζακ. Το web3 μπορεί να ξεκινά με τις καλύτερες προθέσεις και προϋποθέσεις (αν και συζητήσιμο είναι ΚΑΙ αυτό), για ένα decentralized μέλλον όπου θα είμαστε κύριοι των ψηφιακών δεδομένων μας και όχι υποχείρια κολοσσών όπως η Google και η Facebook.

Ωστόσο ο πλανήτης δε λειτουργεί έτσι. Όσο πιθανό είναι να πετύχει μια σοσιαλιστική ουτοπία, άλλο τόσο πιθανό είναι να μη γραπώσουν το Ίντερνετ 3.0 με τα άπληστα χέρια τους οι πολυεθνικές, οι θεσμικοί επενδυτές κλπ. Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Έλον Μασκ το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα αυτό… Και οι ίδιοι κάπως έτσι έκαναν τις περιουσίες τους άλλωστε.

Θα μου πεις, γιατί να μας προειδοποιήσει τότε; Διότι υπάρχει και ο απρόβλεπτος ανθρώπινος παράγοντας, και εκκεντρικοί άνθρωποι σαν τον Μασκ έχουν αποδείξει ότι είναι “Τζόκερ” που λατρεύουν να ανακατεύουν την τράπουλα.

Δεν είναι ασυνήθιστο άλλωστε όταν κάποιος έχει κατακτήσει ένα παιχνίδι, μετά να μοιράζεται τον “κώδικά” του στους απλούς θνητούς. Τόσοι και τόσοι μεγαλοεπενδυτές έπαιξαν με τους πιο βρώμικους τρόπους, “χάκαραν” το οικονομικό σύστημα, και μετά χάριζαν τις συμβουλές στο κοινό τους. Κλασσικό παράδειγμα ο “Big Short” Michael Burry που σόρταρε “ανήθικα” στην οικονομική του 2008 και μετά έγραψε βιβλίο γι’ αυτό.

Ποιοι καλύτεροι από τους “καπιτάλες” Μασκ και Ντόρσεϊ για να σου πουν ότι αυτό που νομίζεις για “σοσιαλισμό”, είναι πέρα για πέρα καπιταλισμός;!

Η ιστορία άλλωστε το έχει ήδη αποδείξει, όπως πχ με το Bitcoin, για το οποίο ακούγαμε ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Αν δεν είναι το Bitcoin decentralized, ούτε το web3 είναι

Και σε αυτό το σημείο, έχοντας πρώτα συμφωνήσει με τον Τζακ, θα έρθω να κάνω το δικηγόρο του Διαβόλου. Ο Ντόρσεϊ είναι φανατικός υποστηρικτής του Bitcoin.

Ε λοιπόν ρε Τζακ, φάσκεις κι αντιφάσκεις. Δε γίνεται από τη μία να αποκαλείς το web3 λύκο με προβιά αρνιού, ότι στην πραγματικότητα είναι centralized. Κι από την άλλη να υποστηρίζεις το Bitcoin ως decentralized, που πράγματι είναι θεωρητικά, αλλά στην πράξη είναι πέρα για πέρα centralized! Το γιατί το έχουμε αναλύσει διεξοδικά στο “Bitcoin: Ο Αυτοκράτορας είναι Γυμνός”.

Όμως την ίδια ακριβώς σκέψη έκανε και το κορυφαίο διαδικτυακό περιοδικό Techcrunch στο χθεσινό του άρθρο “Bitcoin is religion; web3 is greed”, το οποίο συνιστώ να διαβάσετε (είναι στα Αγγλικά). Μια επίσης καλή πηγή είναι αυτή.

Στην ουσία, ο Ντόρσεϊ δεν έχει άδικο. Το web3 ΔΕΝ είναι αθώο. Αυτό δεν το κάνει σατανικό ή άχρηστο. Κάθε άλλο, αυτό θα είναι αναπόφευκτα άλλωστε το μέλλον του Ίντερνετ που όλοι θα χρησιμοποιούμε. Απλώς να γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε (“know what you are getting into”), όπως έγραψε ο ίδιος…

Δεν είναι decentralized. Δε μπορεί να ξεφύγει από τα κίνητρα των ανθρώπων για περισσότερο πλούτο. Δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Είναι η φύση του ανθρώπου, αυτό που κινεί τον πολιτισμό μας.

Τελικά είναι “απάτη”; Ο χρόνος θα δέιξει (αλλά ναι, είναι)

Όμως και το Bitcoin δεν είναι τόσο decentralized. Έχει άδικο πάλι ο Τζακ; Όχι. Απλώς είναι θέμα φιλοσοφίας, όπως πολύ εύστοχα γράφει και το Techcrunch. Και επίσης στηρίζει χρόνια το Bitcoin για να τα γυρίσει τώρα.

Αν το web3 είναι “απληστία”, το Bitcoin είναι “θρησκεία” (ή μάλλον, αίρεση).

Όπως και να έχει, το μέλλον θα δείξει…

Για την ιστορία, το tweet του Ντόρσεϊ συγκέντρωσε χιλιάδες likes και retweets, αλλά πολλοί χρήστες εξέφρασαν επίσης διαφωνία.

Σε ένα τέτοιο tweet με αντίθετη άποψη, ο Ντόρσεϊ απάντησε: «Έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα αν ένα tweet πνίγει ελπίδες και όνειρα. Προς το παρόν δεν είναι λάθος (το να ασκούμε κριτική). Η κριτική μπορεί να βοηθήσει κάτι ώστε να διορθωθεί ή να στρέψει την ενέργειά μας σε κάτι πιο σημαντικό.»

Το Web3 εντάχθηκε στην κατηγορία των non-fungible tokens (NFTs) και του Metaverse.
Πλέον έχει γίνει ένα “τσιτάτο” τεχνολογίας που προσελκύει πολλή προσοχή, αλλά και μεγάλη χρηματοδότηση φέτος.

Διαβάστε ακόμη (από τα λινκ του κειμένου):

Το Bitcoin είναι η «σκάστρα» της Wall Street

Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν στη μετα-κόβιντ οικονομία

Ο Μασκ θα τα παρατήσει όλα και θα γίνει… πριγκίπισσα

Είστε σίγουροι πως θα θέλατε να πληρώνεστε σε Bitcoin;

Είναι ο Τζακ Ντόρσεϊ ο πιο παράξενος δισεκατομμυριούχος;

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Metaverse: Εικονικό οικόπεδο πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 2,4 εκατ. δολαρίων

Πανεπιστήμιο Cornell: Το Bitcoin θα εξαφανιστεί – δε χρησιμεύει σε τίποτα

Το πρώτο NFT του περιοδικού Rolling Stone

Έξαλλος Φινλανδός ανατινάζει το Tesla του στα social media για μία μπαταρία

Αποχώρησε από CEO του Twitter o Τζακ Ντόρσεϊ

Ο Elon Musk είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη