Όταν το Bitcoin ήταν ακόμη άγνωστη λέξη στην Ελλάδα, ή στην καλύτερη αναφερόταν μόνο ως εργαλείο τρομοκρατών, το να μιλάς (πόσο μάλλον διθυραμβικά) για την τεχνολογία του blockchain σε έκανε “αιρετικό”, σε μια παγκόσμια κοινωνία που κυριαρχούσε το δολάριο και το ευρώ.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Πλέον, και με το Bitcoin να έχει γίνει γνωστό σε κάθε καρυδιάς καρύδι και να επενδύουν σε αυτό οι παπούδες και γιαγιάδες μας, θεωρείσαι αιρετικός αν το πολεμάς!
Όπως για παράδειγμα εδώ στο radar.gr, όπου έχουμε αναλύσει πολλάκις για το πως το Bitcoin είναι στην ουσία ξεπερασμένη τεχνολογία που πλέον δεν κάνει δυστυχώς για τίποτα, πόσο μάλλον για μέσο συναλλαγής (που ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε). Και εφόσον δεν κάνει για τίποτα, δεν έχει θεμελιώδη αξία.
Έχει καταντήσει απλώς ένα κερδοσκοπικό asset που χρησιμεύει μόνο ως βαλβίδα αποσυμπίεσης των μεγάλων κεφαλαίων. Ίσως αυτή να είναι και η μόνη “θεμελιώδη” αξία του πλέον…
Γιατί τα λέμε αυτά όμως χρόνια τώρα; Επείδη είμαστε δήθεν πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων; Είμαστε με την κακή Fed και τους σατανικούς τραπεζίτες…; Μα οποισδήποτε διαβάζει αυτή τη στήλη, θα έχει έως τώρα συνειδητοποιήσει πως από το πρωί ως το βράδυ τους κράζουμε για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το στασιμοπληθωρισμό που βιώνουμε, ως αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου τυπώματος χρήματος!
Από την άλλη εξυμνούμε τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία τους! Κάθε άλλο παρά πολέμιοι είμαστε. Ωστόσο είμαστε και ρεαλιστές. Η εποχή του Bitcoin πέρασε. Δεν το μισούμε, it’s just business. Ήταν ο πατέρας, έθεσε τις βάσεις του blockchain, σύντομα θα αφήσει το θρόνο του για να αναλάβει κάποιο αποδοτικότερο altcoin.
Έτσι πρέπει να γίνει, αν θέλουμε αυτή η τεχνολογία να βελτιώσει την οικονοία και τις ζωές μας. Ειδάλλως θα κρατήσουμε στην εξουσία ένα γερασμένο βασιλιά, που τελικά μόνο κακό θα κάνει στο οικοσύστημα. Η ατμομηχανή πρέπει να αντικατασταθεί από τα τρένα υψηλής ταχύτητας.
Πότε θα γίνει αυτό; Κανείς δε ξέρει, αλλά είναι θέμα χρόνου. Ίσως 2-3 χρόνια το πολύ; Περισσότερα διαβάστε στην ανάλυση μας “Bitcoin: Ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός”.
“Υπάρχουν πολύ καλύτερα νομίσματα”
Τώρα λοιπόν έρχεται και το Πανεπιστήμιο Cornell να ενισχύσει αυτήν την άποψη, ότι δηλαδή είναι θέμα χρόνου είναι η εξαφάνιση του Bitcoin.
“Η χρήση της τεχνολογίας blockchain από το Bitcoin δεν είναι αποτελεσματική”.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου, Eswar Prasad, το μέλλον του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος και του πρώτου τη τάξει βάσει κεφαλαιοποίησης δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς οι πιθανότητες να θαφτεί στην αφάνεια και, εντέλει, να εξαφανιστεί είναι πάρα πολλές.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής διεθνούς εμπορικής πολιτικής στο «Squawk Box Europe» του CNBC, «το ίδιο το Bitcoin μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.
Η τιμή του είναι εξαιρετικά ασταθής τα τελευταία χρόνια ενώ τον τελευταίο μήνα μειώθηκε από περίπου 58.000 δολ. σε λιγότερο από 46.000 δολ.
Ενώ παλιά υπήρχαν μόνο λίγα κρυπτονομίσματα, σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες και μερικά από αυτά είναι πιο χρήσιμα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον από αυτό». Από την άλλη, το Blockchain είναι η υποκείμενη τεχνολογία πίσω από τα περισσότερα κρυπτονομίσματα.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ψηφιακό βιβλίο συναλλαγών εικονικού νομίσματος που διανέμεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών.
«Η χρήση της τεχνολογίας blockchain από το Bitcoin δεν είναι πολύ αποτελεσματική» δήλωσε ο Prasad, ο οποίος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Το μέλλον του χρήματος: Πώς η ψηφιακή επανάσταση μεταμορφώνει τα νομίσματα και τα οικονομικά».
Το κρυπτονόμισμα «χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό επικύρωσης για συναλλαγές που είναι καταστροφικός για το περιβάλλον», εξήγησε. Πράγματι, το αποτύπωμα άνθρακα του bitcoin είναι μεγαλύτερο από αυτό ολόκληρης της Νέας Ζηλανδίας.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον Prasad, ορισμένα από τα νεότερα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain πολύ πιο αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία blockchain θα είναι «θεμελιωδώς μεταμορφωτική» στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρηματοδότηση και στον τρόπο που διεξάγουμε τις καθημερινές μας συναλλαγές, όπως η αγορά ενός σπιτιού ή η αγορά ενός αυτοκινήτου.
«Δεδομένου ότι το bitcoin δεν χρησιμεύει καλά ως μέσο συναλλαγής, δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια θεμελιώδη αξία εκτός από όποια πίστη του επενδυτή το οδηγεί», πρόσθεσε ο καθηγητής του Cornell.
Τέλος, ο κ. Prasad υποστήριξε ότι ψηφιακά νομίσματα όπως αυτά που ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα, καθώς θα προσφέρουν μια επιπλέον επιλογή πληρωμής χαμηλού κόστους στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι, αυξάνοντας έτσι την οικονομική ένταξη και ενδεχομένως τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Όσο μπορεί να μην σας αρέσει το bitcoin, έχει πραγματικά προκαλέσει μια επανάσταση που τελικά θα μπορούσε να ωφελήσει όλους μας είτε άμεσα είτε έμμεσα», κατέληξε ο Prasad.
Ray Dalio: «Το bitcoin είναι σαν τον χρυσό
Στον αντίποδα, εντυπωσιασμένος με το Bitcoin και το blockchain του δηλώνει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Ray Dalio.
«Ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα για το bitcoin αυτό να πετύχει όλο αυτό: από τη δημιουργία του προγράμματος, το ότι δεν το χάκαραν ποτέ, το ότι λειτούργησε και διαδόθηκε», υπογράμμισε ο Dalio, ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, Bridgewater Associates, στο MarketWatch.
«Πιστεύω στην τεχνολογία blockchain. Θα γίνει αυτή η επανάσταση, άρα έχει κερδίσει αξιοπιστία» υπογράμμισε.
Ο Dalio επιβεβαίωσε ότι κατέχει «λίγο bitcoin», αποκαλώντας το «σχεδόν μια εναλλακτική λύση της νεότερης γενιάς έναντι του χρυσού».
«Το bitcoin είναι σαν τον χρυσό, αν και ο χρυσός είναι η καθιερωμένη εναλλακτική λύση για το fiat money» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν έχει εγγενή αξία, αλλά έχει τεκμαρτή αξία και επομένως έχει κάποια αξία».
«Το Bitcoin έχει μια σειρά από άλλα ζητήματα. Εάν αποτελεί απειλή για τις κυβερνήσεις, πιθανότατα θα τεθεί εκτός νόμου σε ορισμένα μέρη όταν γίνει σχετικά ελκυστικό», είπε.
«Μπορεί να μην είναι παράνομο σε όλα τα μέρη.
Δεν πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες ή τα μεγάλα ιδρύματα θα έχουν σημαντικό ποσό σε αυτό».