Με μία ανάρτηση στο Twitter την Κυριακή, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης και CEO της Tesla, Έλον Μασκ, γνωστοποίησε πως θα καταβάλει φέτος πάνω από 11 δισ. δολάρια σε φόρους. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, είχε σχολιάσει, όταν ο Έλον Μασκ αναδείχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time:

«Ας αλλάξουμε τον πειραγμένο φορολογικό κώδικα ώστε το πρόσωπο της χρονιάς να πληρώνει πραγματικά φόρους».

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με φόρους άνω των 10 δισ. δολαρίων για το 2021 εάν εξασκήσει όλα τα options του που λήγουν το επόμενο έτος.

Το ασυνήθιστα βαρύ φορτίο φόρου έρχεται ενώ ο Μασκ έχει ήδη εξασκήσει σχεδόν 15 εκατομμύρια options και έχει πουλήσει εκατομμύρια μετοχές για να καλύψει τους φόρους που απορρέουν από αυτές τις συναλλαγές.

Οι πωλήσεις μετοχών ήρθαν μετά από μια δημοσκόπηση που ξεκίνησε στο Twitter στην οποία ρωτούσε τους followers εάν πρέπει να πουλήσει 10% από το μερίδιό του στην Tesla. Η μετοχή της εταιρείας ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει εκτοξευτεί πάνω από 2.300% την τελευταία 5ετία.

Τι έλεγε για τα φορολογικά του βάρη έρευνα της ProPublica

Δημοσίευμα της ProPublica ανέφερε τον Ιούνιο ότι ο Μασκ πληρώνει μικρό φόρο εισοδήματος αναλογικά με τον υπερμεγέθη πλούτο του. Εκείνος, ωστόσο, είχε αποκρούσει αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας πως δεν παίρνει μισθό ούτε από την SpaceX ούτε από την Tesla και επιβαρύνεται με συντελεστή 53% για το stock options που εξασκεί.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μασκ είπε πως θα πληρώσει περισσότερους φόρους από οποιονδήποτε Αμερικανό στην ιστορία.