Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο 7% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Ο δομικός CPI στο 5,5% από 4,9%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1991. Ταυτόχρονα οι «πραγματικοί μισθοί» υποχώρησαν κατά 2,4%, για ένατο διαδοχικό μήνα. Η αγοραστική δύναμη εξανεμίζεται, το κόστος διαβώσης ανεβαίνει…
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Γιατί αυτήν τη φωτογραφία, θα αναρωτιέστε. Διότι την τελευταία φορά που η ηγέτιδα οικονομία του κόσμου είχε τέτοιον πληθωρισμό ήταν πριν 40 χρόνια, το 1982, όταν ο… Ε.Τ. τηλεφωνούσε σπίτι! Ω ναι, πέρασε μισός αιώνας σχεδόν.
Τώρα ούτε phone, ούτε home… Το κόστος στέγασης έχει πιάσει κυριολεκτικά ταβάνι (για την ενέργεια δε χρειάζεται σχόλιο), ο δείκτης τιμών παραγωγού/καταναλωτή στα τρόφιμα τρέχει με 10%, και ο δομικός πληθωρισμός με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες.
Η αλήθεια είναι πως αυτά τα δύο καταραμένα χρόνια, όλα μοιάζουν να έχουν συμβεί – μόνο οι εξωγήινοι μένουν (αλλά ας μην το μελετάμε κι αυτό)!
Και που ‘στε, αυτά είναι τα επίσημα νούμερα, τα “καραμελωμένα”. Δε θέλετε να ξέρετε την πραγματική εικόνα. Βέβαια αρκεί μια βόλτα στο σούπερμαρκετ, αφού φυσικά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν πάει πίσω – για την ακρίβεια χτυπάει ρεκόρ.
Ενδεικτικά κάποια νούμερα:
- Εκτοξεύονται οι τιμές σε βασικά αγαθά όπως θέρμανση, στέγη, στα τρόφιμα αυξήθηκαν 27% παγκοσμίως
- Κόστος θέρμανσης στις ΗΠΑ +30% για φυσικό αέριο, +43% πετρέλαιο, +54% προπάνιο
- Ενοίκια ΗΠΑ +12%, τιμές ακινήτων +18%
- Ξυλεία +40% το τελευταίο 4μηνο
Δυστυχώς έρχεται άσχημη πείνα, εξ Αμερικής, και δυστυχώς… “ανήκομεν εις την Δύσιν”. Η όποια ελπίδα απορρόφησης (μέρους) του επικείμενου οικονομικού σοκ χάθηκε με την πρόσφατη απολιγνιτοποίηση, η οποία έβαλε ταφόπλακα σε ό,τι υπολείμματα αυτάρκειας είχε ο ευλογημένος τούτος τόπος – απόρροια των εγκληματικών χειρισμών των (προδοτικών) κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα δυστυχώς, και ίσως ακόμη χειρότερη.
Ο πληθωρισμός ζυμώθηκε προ πανδημίας, τα λοκντάουν τον “έψησαν”
Πολλοί ίσως να βιάστηκαν να μας πουν Κασσάνδρες, αλλά κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει όλα όσα ειπώθηκαν μέσα από αυτήν τη στήλη καθώς και την “Αξία”. Με πρώτο και κύριο τον πληθωρισμό, το σοβαρότερο θέμα της γενιάς μας, τη δική μας οικονομική κρίση η οποία αυτή τη φορά δε θα “σκάσει” παραδοσιακά με κάποιο μπαμ αλά Λίμαν Μπράδερς.
Όχι, η κρίση αυτής της δεκαετίας θα εκτυλιχθεί με τη χειρότερη μορφή οικονομικής μιζέριας, το βασανιστικό αργό θάνατο που ονομάζεται στασιμοπληθωρισμός. Ο μεγαλύτερος και πιο ύπουλος κλέφτης, που ληστεύει την αγοραστική δύναμη, το χρόνο μας… Το σαράκι ήδη έχει αρχίσει να τρώει, καιρό τώρα, και φυσικά δεν (παρθενο)γεννήθηκε στην εποχή της πανδημίας, αλλά υποβόσκει χρόνια σε μια οικονομία άρρωστη πολύ πριν έναν ιό.
Τα καταστροφικά λοκντάουν απλώς τράβηξαν τη σκανδάλη. Τα λοκντάουν για τα οποία κάποιοι τολμήσαμε να φωνάξουμε, όταν το κυρίαρχο αφήγημα ήταν μένουμε σπίτι δυο εβδομάδες να επιπεδώσουμε την καμπύλη.
Τελικά αυτό που συνέβη ήταν μια αναμενόμενη τρύπα στο νερό -ψέματα, χειρότερα από τρύπα στο νερό- αφού όχι μόνο δεν υπήρξε στατιστικά αποτελεσματικότητα του εγκλεισμού όσον αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά υπήρξε και επιβάρυνση υγειονομικά.
Για να μη μιλήσουμε φυσικά για τη συθέμελη καταστροφή της οικονομίας/κοινωνίας, η οποία είναι σαν μια καρδιά που δεν πρέπει ποτέ να σταματά, για κανένα λόγο. Αν σταματήσει, χρειάζεται (ηλεκτρικό) σοκ να επανέλθει, κι αν… Το σοκ αυτό θα βιώσουμε με τη μορφή στέρησης. Της Μεγάλης Στέρησης, όπως όχι τυχαία τιτλοφορήσαμε στο σχετικό άρθρο.
Δε χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα για το μεγάλο ψέμα του παροδικού πληθωρισμού, για την πείνα, για την κατάντια. Κανείς μας δε θέλει τη μαυρίλα. Γι’ αυτό και όπου μπορούμε σπάμε και καμιά πλάκα, εξ ου και η φωτογραφία του άρθρου… Τα δεδομένα άλλωστε πλέον μιλάνε μόνα τους. Το μόνο που μένει για εμάς ως πολίτες να κάνουμε, είναι κινήσεις προκειμένου να προφυλάξουμε την αγοραστική δύναμη των χρημάτων, των εργατοωρών μας.
Κι επειδή 1 εικόνα = 1000 λέξεις, για όσους ακόμη έχουν απορία πως φτάσαμε εδώ, ιδού:
Παρατηρείτε την απότομη καμπύλη που βγάζει μάτι τον Ιανουάριο του 2020; Τότε που με αφορμή την πανδημία η Fed έβαλε στο φουλ τις πρέσες και φτάσαμε να έχει τυπωθεί το 1/3 όλων των δολαρίων που δημιουργήθηκαν ποτέ, μέσα σε μόνο 2 χρόνια!
Το διανοείστε; Είναι ασύλληπτο το νούμερο. Είναι ασύλληπτο το έγκλημα. Το πρώτο χάρτινο δολάριο εκδόθηκε το 1862. Μέσα στα 160 χρόνια ύπαρξής του, χρειάστηκαν μόνο 2 χρόνια πανδημίας για να τυπωθούν σχεδόν όσα δολάρια είχαν τυπωθεί μέσα σε 2 αιώνες!
Και μετά καθόμαστε και μιλάμε για την εφοδιαστική αλυσίδα, πως φταίει αυτή και ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. Γελοία, αισχρά ψέματα που δεν προσβάλλουν μόνο όσους κατέχουν υποτυπώδεις γνώσεις Οικονομικών, αλλά όλους τους νοήμονες ανθρώπους με την ελάχιστη κοινή λογική! Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, και ΕΓΚΛΗΜΑ.
Και είναι αργά δυστυχώς, διότι το κακό έγινε. Και αύριο να έκλειναν οι πρέσες της Fed, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια, πολλή στέρηση και ριζικές αλλαγές στις καταναλωτικές ισορροπίες, το εμπόριο και την ίδια τη μορφή της παγκόσμιας οικονομίας προκειμένου να ισιώσει αυτό το τρομακτικό λάθος. Και εννοείται πάντα υπό την προϋπόθεση πως στο ενδιάμεσο θα μετριαστεί ο ρυθμός τυπώματος (διότι να κοπεί εντελώς ξέρουμε ότι είναι αδύνατον πλέον).
Αλλά ακόμη κι αυτό είναι μια ουτοπία, διότι η παγκόσμια οικονομία έχει εθιστεί και εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο φθηνού χρήματος, εγκέφαλος του οποίου υπήρξε ο Μπεν Μπερνάνκι που καθιέρωσε την δήθεν προσωρινή ποσοτική χαλάρωση (πρώην QE, νυν PEPP) με αφορμή την εκάστοτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν δεν προκύψει αυτή η ανάγκη, τη δημιουργούμε εμείς ε… Βλέπε κλιματική αλλαγή.
Συνοψίζοντας: Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥ ΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ FED. Οφείλεται κατά 99% στις εθιστικές νομισματικές πολιτικές φθηνού χρήματος, οι οποίες όταν χορηγούνται σε υπερβολικές δόσεις ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τον ασθενή, και κατά 1% σε άλλους αστάθμητους και μη παράγοντες.
Μέσα του 2022 λένε τώρα θα “φύγει” ο πληθωρισμός (όπως έφυγε το 21)
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Πάουελ σήμερα δήλωσε πως “ξέρετε, τελικά ο πληθωρισμός που λέγαμε θα ‘ναι παροδικός για κανά μήνα το Μάρτιο του 2021, τελικά παίρνει παράταση μέχρι άνοιξη του ’22”. Ο παροδικός που μας είχαν φάει τα συκώτια, κι αυτοί και τα παπαγαλάκια τους… Η αλήθεια όμως στο τέλος πάντα λάμπει.
Και, ποιος ξέρει, μπορεί την άνοιξη να μας πουν καλοκαίρι, και μετά χειμώνα, και μετά ίσως κι άλλα καλοκαίρια και χειμώνες (περιμένω να φανείς)… Άλλωστε μετά και το “υπομονή, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι δύσκολες”, φαίνεται πως έπαψε να συγκινείται η κοινωνία. Μια κοινωνία μουδιασμένη, άνευρη, που απλά περιμένει και υπομένει…
Ο αρχιρυθμιστής των τυχών μας εκτίμησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει «μέχρι και τα μέσα του έτους», προσθέτοντας ότι, αν οι ανατιμήσεις επιμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fed θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια της.
Αφού τα πράγματα είναι άσχημα, γιατί η Wall Street δεν πέφτει;
Τέλος, το αγαπημένο παιδί των Προέδρων και της Wall Street πρόσθεσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί απειλή για τον στόχο της πλήρους απασχόλησης. «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό».
Μιλώντας για Wall Street, να κλείσουμε με ένα σχόλιο για τις αγορές και το πως ερμηνεύονται οι κινήσεις τους σε σχέση με τον πληθωρισμό. Ένα σχόλιο όχι για τους τακτικούς αναγνώστες του radar.gr που γνωρίζουν πολύ καλά τι παίζεται, αλλά για τους ημιμαθείς εξυπνάκηδες που θα πουν “αφού είναι τόσο άσχημα τα πράγματα με τον πληθωρισμό κι έρχεται πείνα και στερήσεις, γιατί δεν πέφτει η Wall Street; Γιατί δεν προεξοφλεί αυτήν την κρίση;”
Κατ’ αρχάς, “the market does not care about the economy”, επομένως η συνέχιση ή όχι της bull market εν μέσω γενικότερης οικονομικής μιζέριας δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη ούτως ή άλλως. Το χρήμα άλλωστε είναι ενέργεια, και στα χρόνια της πανδημίας υπερβολικά πολλή από αυτήν μεταφέρθηκε από τα κατώτερα στρώματα της Main Street στις πλούσιες τσέπες της Wall St…
Πολύ απλά η Wall Street χαίρεται με αυτήν την έκβαση. ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ πληθωρισμό. Διότι κρίση σημαίνει “έκτακτη ανάγκη”, και έκτακτη ανάγκη σημαίνει άλλοθι για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΥΠΩΜΑ και QE (ή PEPP ή όπως θες πες το). Είναι φαύλος κύκλος ναι, που συντηρεί μια φούσκα, τη μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία του χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά ποιος χέστηκε. Σίγουρα όχι αυτοί. Άλλωστε όταν έρθει η αναπόφευκτη ώρα θα γίνουμε μάρτυρες του μεγαλύτερου profit taking στην ιστορία.
Μέχρι τότε όμως, τα κακά νέα (είτε αυτό είναι πανδημία, είτε κλιματική κρίση είτε σκέτη κρίση λόγω πληθωρισμού) ισούνται με ΚΑΛΑ ΝΕΑ για την Wall Street. Διότι σημαίνουν περισσότερη χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ένας από τους 2 λέει ψέματα: Είτε η Fed, είτε η αγορά. Κι η αγορά δε λέει ποτέ ψέματα…
Μα αυτοί λένε θα αυξήσουν τα επιτόκια κάργα το 2022, θα πείτε. Έτσι λένε, θα το κάνουν όμως; Πότε τήρησαν τα λόγια τους για να αρχίσουν τώρα; Ποιος μας λέει ότι δε θα τα γυρίσουν τελευταία στιγμή επικαλούμενοι τα “νέα αρνητικά δεδομένα” και αντί για 4 αυξήσεις επιτοκίων να κάνουν βαριά 1-2;
Εγώ δε λέω τίποτα. Η Wall Street αυτό δείχνει να προεξοφλεί όμως. Γι’ αυτό και δεν έχει καταρρεύσει ακόμη. Έχει λίγο ψωμί ακόμη η ιστορία της πανδημίας, και θα τη στραγγίξουν μέχρι τέλους.
Συνοψίζοντας, με τόσο άσχημο πληθωρισμό, η αγορά θα περίμενε κανείς να υποχωρήσει την Τετάρτη. Αντί αυτού, υπήρξε μια οριακή άνοδος, αλλά όχι κάτι τρομερό. Αυτό ίσως μαρτυρά πως και η Wall Street δεν χάφτει το παραμύθι της σύσφιξης, αλλά ούτε τρέφει αυταπάτες για μηδέν αυξήσεις επιτοκίων. Το πιο πιθανό είναι κάπου στη μέση, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως η άνοδος των αγορών παρατείνεται μέχρι άνοιξη, όπου περιμένουμε και τα νεότερα δεδομένα. Αλλά αμφιβάλλω ότι θα κρατήσει παραπάνω από αυτό…
Για μια πιο αναλυτική σκοπιά στο θέμα, διαβάστε τον “Καζαμία” μας για το 2022. Περί πληθωρισμού το ανάγνωσμα, θα τα βρείτε όλα εδώ.
Διαβάστε ακόμη:
Ακριβό φυσικό αέριο σημαίνει ακριβό λίπασμα, και αυτό σημαίνει… «πόλεμο»
Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;
Πανδημία και πληθωρισμός: Η κότα γέννησε τo αυγό ή τo αυγό την κότα;
Ζούμε τον «πληθωρισμό των φτωχών», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι
Λεφτά υπάρχουν! «Αγοράστε» λέει η JPM κι ας έρχονται αυξήσεις επιτοκίων
Κακώς συγκρίνουμε τον πληθωρισμό με του 1979 – Είναι πολύ χειρότερος
Εγκαταλείπει το πλοίο ο αντιπρόεδρος της Fed μετά από σκάνδαλο εκατομμυρίων
Great Reset, μηδενικά επιτόκια και η αυγή μιας νέας οικονομίας
Άδειασμα Πάουελ σε Λαγκάρντ: Δεν είναι δουλειά μας η κλιματική αλλαγή!
Μπλοκμπάστερ έτος: Ποτέ άλλοτε οι εταιρίες δεν άντλησαν τόσο χρήμα