Άρον άρον την κάνει από το “ναυάγιο” που λέγεται Federal Reserve ο αντιπρόεδρός της, Richard Clarida, ενώ απέμεναν μόλις δύο εβδομάδες για την ολοκλήρωση της θητείας του.

Την Παρασκευή αποχωρεί από το πόστο του ο 65χρονος οικονομολόγος, μετά και το σκάνδαλο αθέμιτων χρηματιστηριακών συναλλαγών. Το σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα ατοπημάτων (ευγενική λέξη για να περιγράψει τα εγκλήματα της Fed) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, την ώρα που ο πλανήτης μαστίζεται από το χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων τριάντα ετών.

Εναν πληθωρισμό που όχι μόνο προκλήθηκε και γιγαντώθηκε από το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που όχι μόνο αφέθηκε να καλπάσει αντί να περιοριστεί νωρίς εν μέσω ακατάλληλων νομισματικών πολιτικών που έθισαν την παγκόσμια οικονομία στο φθηνό χρήμα, αλλά που συστηματικά, προκλητικά και επί μήνες η ίδια η τράπεζα αρνούνταν πως υπάρχει.

Εν συνεχεία ψεύδονταν περί της έντασής του διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 2%, προκειμένου εν συνεχεία να παραδεχτεί την σκληρή πραγματικότητα. Μέχρι που κατέρρευσε και το αφήγημα του παροδικού πληθωρισμού, που έβαλε ταφόπλακα στην αξιοπιστία της Federal Reserve, οδηγώντας στις τελευταίες συνεδριάσεις-φιάσκο.

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη σκάνδαλο που μάλιστα αφορά παράνομα trades και με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον αντιπρόεδρο, του οποίου η θητεία έτσι κι αλλιώς τελείωνε. Φαίνεται το έχουν παράδοση στη Fed να αεκμεταλλεύονται την πανίσχυρη θέση τους για προσωπικό όφελος, να ψεύδονται στου λαούς του Δυτικού πολιτισμού και να αφήνουν συντρίμμια πίσω τους προτού εγκαταλείψουν το πλοίο…

Ήδη από εποχή Μπερνάνκι, του “πατέρα” της ποσοτικής χαλάρωσης, του ανθρώπου που δεν έβλεπε κρίση στον ορίζοντα το 2008 όταν αυτή ουσιαστικά είδε ήδη ξεκινήσει, του ανθρώπου που έβαλε τα θεμέλια της πιο καταστροφικής νομισματικής πολιτικής την οποία πληρώνουμε σήμερα με τη μορφή στασιμοπληθωρισμού…

Έως 5 εκατ. δολάρια η μπάζα

Ειδικότερα, ο Clarida, επικαλέστηκε «απροσεξία και λάθη» για να δικαιολογήσει το ότι δεν αποκάλυψε την πλήρη έκταση της συναλλακτικής δραστηριότητάς του όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση τον Φεβρουάριο του 2020, απειλώντας να αναζωπυρώσει ένα σκάνδαλο δεοντολογίας στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο Clarida ήταν περισσότερο ενεργός στις χρηματοπιστωτικές αγορές από ό,τι είχε αποκαλύψει αρχικά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο δεύτερος τη τάξει στο «τραπέζι» των αξιωματούχων της Fed είχε μετακινήσει από ένα έως πέντε εκατομμύρια δολάρια από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε ομόλογα σε ένα fund που επενδύει σε μετοχές, στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Αυτές οι συναλλαγές είναι αμφιλεγόμενες, δεδομένου ότι έγιναν μόλις μία ημέρα πριν ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ, ανακοινώσει τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.
Ωστόσο, οι τροποποιημένες ανακοινώσεις, που δημοσιοποίησε η Fed τον περασμένο μήνα, δείχνουν ότι τρεις ημέρες πριν από τις ήδη αναφερθείσες συναλλαγές ο Clarida πούλησε μετοχές από ένα έως και πέντε εκατ. δολ. από το ίδιο fund.

Ηθικά ζητήματα

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις προκάλεσαν σαρωτική αναθεώρηση των κανόνων συναλλαγών για κορυφαίους αξιωματούχους της Fed, ενώ παράλληλα ώθησαν ήδη δύο περιφερειακούς διοικητές σε αποχώρηση.

Αν μη τι άλλο, «η διαμορφωθείσα κατάσταση θέτει σοβαρά ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τα συναλλακτικά ήθη, ενώ σίγουρα οι ίδιες οι διαδικασίες και οι έλεγχοι που προορίζονται για την παρακολούθηση αυτών των πολιτικών πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η φύση σκανδάλων όπως αυτό είναι ότι η ζημιά αυξάνεται κάθε μέρα που το κοινό δεν ακούει την πλήρη αλήθεια και πώς η Fed σχεδιάζει να διορθώσει την κατάσταση» δήλωσε ο Kaleb Nygaard, συνεργάτης ερευνητής στο Πρόγραμμα του Yale για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και πρώην στέλεχος της Fed.

Όταν οι συναλλαγές του Clarida ήρθαν στο φως τον Οκτώβριο, εκπρόσωπος της Fed είπε ότι ήταν μέρος ενός «προσχεδιασμένου rebalancing» και είχε την έγκριση από το γραφείο δεοντολογίας της κεντρικής τράπεζας.

Ο Norman Eisen, σύμβουλος δεοντολογίας της κυβέρνησης Obama που βρίσκεται στο Brookings Institution, είπε ότι η τελευταία αποκάλυψη «θέτει υπό αμφισβήτηση» την αρχική εξήγηση των συναλλαγών του Clarida.

Πρόσθεσε δε ότι είναι «υποχρέωση» του απερχόμενου αντιπροέδρου να παράσχει περισσότερες πληροφορίες.
«Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πώς η αποχώρηση από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, η μη αποκάλυψη του κλεισίματος θέσης και στη συνέχεια η αγορά του ίδιου αμοιβαίου κεφαλαίου ξανά με αποκόμιση μεγάλου κέρδους και έχοντας ευαίσθητες πληροφορίες της Fed συνιστά rebalancing. Επομένως είναι απολύτως απαραίτητο να εξηγηθεί αυτό», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τον Clarida στο μικροσκόπιο των αρχών για αθέμιτες συναλλαγές είχαν μπει ο διοικητής της Fed του Dallas Robert Kaplan και ο διοικητής της Fed Βοστώνης Eric Rosengren.

«Αυτή η νέα αποκάλυψη σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα του Clarida εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ηθική στη Fed» δήλωσε η Sarah Blinder, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Φάκελος «πληθωρισμός»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Tapering, πληθωρισμός και άλλα ψέματα της Fed

Λεφτά υπάρχουν! «Αγοράστε» λέει η JPM κι ας έρχονται αυξήσεις επιτοκίων

Νέο φιάσκο Fed: Σύσφιξη αλλά… όχι σύσφιξη

El-Erian για πληθωρισμό: Το χειρότερο λάθος στην ιστορία της Fed