Ένας-ενας οι οικονομολόγοι αρχίζουν να “μαρτυράνε” αυτό που εμείς φωνάζουμε ένα χρόνο τώρα.

Τώρα που επίσημα άλλωστε η ίδια η Fed παραδέχθηκε μέσω Πάουελ ότι ο πληθωρισμός δεν είναι καθόλου παροδικός, και τα τρομακτικά νούμερα τιμών καταναλωτή σκάνε το ένα με το άλλο, τώρα σπεύδουν να δείξουν με το δάχτυλο την εγκληματική οργάνωση που λέγεται Federal Reserve.

Ποιοι; Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν αναλάβει το ρόλο να την αβαντάρουν, να παπαγαλίζουν το αισχρό αφήγημα του παροδικού πληθωρισμού, να λένε ψέματα στην κοινωνία. Το μεγαλύτερο ψέμα της δεκαετίας μας (και βάλε).

El-Erian για πληθωρισμό: Το χειρότερο λάθος στην ιστορία της Fed

Τώρα αποκαλούν την (σκοπίμως λανθασμένη) πρόβλεψη της Fed ως τη χειρότερη στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Και πράγματι είναι. Διότι αυτό το ψέμα, μας πάει πίσω δεκαετίες. Διότι το ασυγχώρητο ψέμα του παροδικού πληθωρισμού χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει το πραγματικό έγκλημα, που είναι η εθιστική νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, του QE – PEPP, του ανεξέλεγκτου τυπώματος.

Λάθος στο λάθος

Η Fed ακολουθούσε και εξακολουθεί να ακολουθεί μια πολιτική που οδηγεί το πλοίο της παγκόσμιας οικονομίας στο παγόβουνο. Κολλημένη στο λάθος της, αρνείται πεισματικά να το παραδεχθεί και να το αντιστρέψει, διότι κάτι τέτοιο φυσικό θα σήμαινε βαρύ πολιτικό κόστος και θα γκρέμιζε για πάντα την αξιοπιστία της.

Και τι είναι το χρήμα χωρίς εμπιστοσύνη, άλλωστε… Η ίδια η αρχή του fractional reserve banking που εγκαθιδρύθηκε με τη Fed βασίζεται στην “εμπιστοσύνη” που δίνουμε εμείς στο κατά τα άλλα άνευ αξίας τυπωμένο κ@λόχαρτο δολάριο ή ευρώ που βάζουμε στις τσέπες μας. Θα κατέρρεε το ίδιο το σύστημα.

Όχι, η Fed είναι “κλειδωμένη” σε ένα φαύλο κύκλο, μια στραβή ρότα που όλοι μαζί θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε εν τέλει. Και ήδη πληρώνουμε.

Ο El-Erian λοιπόν το επισημαίνει αυτό (λίγο αργά φίλε μου) και προτρέπει κάνοντας δραματική έκκληση τη Fed να έρθει στα λογικά της, να εγκαταλείψει επιτέλους το αποτυχημένο αφήγημα και την λανθασμένη νομισματική πολιτική που βασίστηκε σε αυτό, και να γυρίσει το πλοίο, προτού να είναι αργά.

Διότι ακόμη και τώρα, υπάρχει χρόνος, λέει.

El-Erian για πληθωρισμό: Το χειρότερο λάθος στην ιστορία της Fed

Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, επισήμανε ότι η Federal Reserve πρέπει να κινηθεί τάχιστα για να τροποποιήσει το αφήγημά της για τον πληθωρισμό, ανασκευάζοντας την προηγούμενη διαβεβαίωση του προέδρου Τζέρομ Πάουελ ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι βραχυπρόθεσμες.

«Ο χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ως παροδικού — είναι ίσως η χειρότερη πρόβλεψη για την πορεία πληθωρισμού στην ιστορία της Federal Reserve», δήλωσε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Λανθασμένη πολιτική – Αυτοτροφοδοτούμενη ένταση του πληθωρθσμού

«Έχει ως αποτέλεσμα σημαντική πιθανότητα μείζονος λάθους στην νομισματική πολιτική», υποστήριξε. «Έτσι, η Fed πρέπει γρήγορα, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα, να ανακτήσει τον έλεγχο του αφηγήματος για τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα να ανακτήσει τη δική της αξιοπιστία.

Διαφορετικά, θα καταστεί επιταχυντής των υψηλότερων και αυτοτροφοδοτούμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό». Ο El-Erian έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Fed υποτιμά τους κινδύνους πληθωρισμού καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ από το σοκ της πανδημίας του περασμένου έτους επιταχύνει τις αυξήσεις των τιμών στα πάντα: από την ενέργεια και τα τρόφιμα μέχρι τα καταναλωτικά είδη.

Αφήστε το γκάζι

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz σημειωσε ότι η Fed μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού εάν είναι ειλικρινής τώρα για τα προηγούμενα λάθη της.

Έκανε εκ νέου έκκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να «αφησουν σταδιακά το γκάζι (σ.σ. στις αγορές ομολόγων)» τη ρευστότητα που διοχετεύουν στην οικονομία και περικόπτοντας τη στήριξη στην αγορά κατοικίας.

Αν δεν γίνει αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη να «πατήσουμε απότομα φρένο» σε λίγους μήνες, κάτι που θα κινδύνευε να προκαλέσει ύφεση, σημείωσε ο El-Erian.

Ο El-Erian επισήμανε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεπεράσει το φάσμα των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ότι ο ρυθμός της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή θα παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για μερικούς μήνες.

ΒΟΜΒΑ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!»

Πανδημία και πληθωρισμός: Η κότα γέννησε τo αυγό ή τo αυγό την κότα;

Το Bitcoin είναι η «σκάστρα» της Wall Street

Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας

https://radar.gr/article/i-pandimia-fevgei-o-plithorismos-erchetai