Ο σημερινός πληθωρισμός είναι εντελώς διαφορετικός από αυτό που αντιμετώπισε ο κόσμος το 1979. Ο ίδιος ο κόσμος που ζούμε είναι εντελώς διαφορετικός και θα νιώσει τις πληθωριστικές πιέσεις πολύ πιο έντονα, ενώ παράλληλα θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς δραματικές παρεμβολές στην οικονομία.
Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές, προσπαθούν να εντοπίσουν τις διαφορές των δύο περιόδων, προκειμένου να προετοιμαστούν για το τι θα επακολουθήσει, πέφτοντας σε παγίδες. Τις ίδιες παγίδες που τους κατέστησαν ανίκανους να προβλέψουν τη λαίλαπα του στασιμοπληθωρισμού, μιλώντας μάλιστα μέχρι και προ δύο μηνών για αποπληθωρισμό, δηλαδή μείωση τιμών!
Κάτι που οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πως δεν έκανε το radar.gr – το μοναδικό εγχώριο μέσο που προειδοποίησε εγκαίρως για το τέρας του πληθωρισμού… Και τώρα καλούμαστε να εκτιμήσουμε για άλλη μια φορά την -καθυστερημένη- αντίδραση τραπεζών και κυβερνώντων στο σοβαρότερο οικονομικό πρόβλημα της γενιάς μας. Και αν κρίνουμε από το πόσο λάθος έχουν “πιάσει” το θέμα, ο λαός θα υποφέρει άσχημα…
Η Fed οδηγεί το καράβι σε παγόβουνο
Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τον πληθωρισμό δύο εντελώς διαφορετικών περιόδων της ιστορίας, δύο διαφορετικών κόσμων, οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα για τη διαχειρισιμότητα της κατάστασης και ενδεχομένως σε καταστροφική τακτική.
Η Fed άλλωστε είναι αυτή που μας καθησύχαζε ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ το σαράκι ήδη έτρωγε την οικονομία, και μετά εγκατέλειπε τα θρασύτατα αφηγήματα περί παροδικού πληθωρισμού. Πως περιμένουμε τώρα να ελέγξει το καταστροφικό σπιράλ που έχει ξεκινήσει, την ώρα που δε μπορεί ούτε τη ρητορική της να βάλει σε μια σειρά…
Το ίδιο εκτιμά και το zerohedge, γνωστό για την έγκαιρη και ακριβή πρόβλεψή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2008.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ΗΠΑ (διότι αν η ηγέτιδα του Δυτικού κόσμου τα κάνει μαντάρα, τι να περιμένουμε από τους δικούς μας;!)
Η απάντηση του Τζο Μπάιντεν στον αυξανόμενο πληθωρισμό ήταν να καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιό του Build Back Better. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι αυτό θα μειώσει το ποσό που πληρώνουν οι οικογένειες για υγειονομική περίθαλψη, συνταγογραφούμενα φάρμακα, παιδική φροντίδα και πολλά άλλα».
Στην πραγματικότητα, φυσικά, το πέρασμα του BBB θα αύξανε την πληθωριστική πίεση σε ολόκληρη την οικονομία και θα μεταφέρει αυτά τα ραγδαία κόστη από το άτομο στην κυβέρνηση.
Τι συνέβη το 1979
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του zh, η ιδέα ότι η οικονομία του 2021 είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επιτρέπει μια ταχεία και τεράστια αύξηση των επιτοκίων όπως αυτά που επιβλήθηκαν στην Αμερική το 1981 είναι εσφαλμένη.
Κατά την προηγούμενη περίοδο της Αμερικής με τον πληθωρισμό πριν από 40 χρόνια, η οικονομία μπόρεσε να αντέξει το σοκ. Ναι, υπήρξε ύφεση, αλλά ήταν βραχύβια γιατί τα θεμέλια της οικονομίας ήταν πολύ ισχυρότερα.
Οι ΗΠΑ δεν αιμορραγούσαν από τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα και οι άνθρωποι είχαν πραγματικές δουλειές.
Το χρέος και η προσφορά χρήματος αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από το ΑΕΠ
Η εικόνα σήμερα
Σήμερα, μετά από χρόνια εμπορικών ελλειμμάτων, το οικονομικό θεμέλιο της Αμερικής έχει εξασθενήσει πολύ.
Δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση της οικονομικής ανάπτυξης αυξάνοντας απλά τις κρατικές δαπάνες.
Αυτό έχει δημιουργήσει μια ψευδή οικονομία και δεν πρέπει να συγχέεται με την πραγματική ανάπτυξη.
Το παραπάνω διάγραμμα έχει κυκλοφορήσει με πολλές μορφές. Αποκαλύπτει ότι το ΑΕΠ καθυστερεί την αύξηση της προσφοράς χρήματος και του χρέους. Ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή και αντιμετωπίζουμε ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα.
Ο ρόλος του πετρελαίου
Η αιτία του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 ενοχοποιείται σε αρκετά γεγονότα που είναι ειδικά για εκείνη την εποχή της ιστορίας.
Μέρος του οφειλόταν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου (οι τιμές του πετρελαίου τριπλασιάστηκαν τη δεκαετία του 1970). Υπήρχε επίσης πληθωρισμός λόγω της αύξησης των μισθών.
Τα συνδικάτα ήταν σχετικά ισχυρά και οι διαπραγματεύσεις τους για υψηλότερους μισθούς για να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος ζωής δημιούργησαν μια σπείρα μισθού-πληθωρισμού.
Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψιν οι δαπάνες για τον πόλεμο του Βιετνάμ και το γεγονός ότι ο Nixon έκοψε τη σχέση του δολαρίου με τον χρυσό. Το αποτέλεσμα ήταν μια πληθωριστική νοοτροπία που εξερράγη καθώς οι επενδυτές και οι καταναλωτές άρχισαν να επενδύουν με τρόπους που θα τους προστατευτούν από την πτώση του δολαρίου.
Ο ρόλος της πανδημίας
Σήμερα, πολλοί άνθρωποι είναι απασχολημένοι αποδίδοντας τον πρόσφατο πληθωρισμό στις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκύπτουν από την παγκόσμια πανδημία.
Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να εστιάσουμε πολύ περισσότερο στην αύξηση της προσφοράς χρήματος, στις κρατικές δαπάνες και στις πολιτικές της Fed.
Το αποτέλεσμα από τον συνδυασμό αυτών των τοξικών πολιτικών έχει δημιουργήσει μια σειρά από νέα προβλήματα.
Αυξανόμενη ανισότητα, μεγαλύτερη εξάρτηση από την κυβέρνηση.
Τα lock-down που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις για να σταματήσουν την εξάπλωση αυτού που αποδείχθηκε ότι ήταν ένας «όχι και τόσο θανατηφόρος» ιός έχουν επίσης προσθέσει στα δεινά. Αυτό είναι προφανές καθώς οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται να παραμείνουν στη ζωή σε έναν κόσμο όπου τεράστιες εταιρείες έχουν πρόσβαση σε μετρητά και πολλές επιλογές που δεν παρέχονται στους μικρότερους ανταγωνιστές τους.
Σήμερα το «φαινόμενο της Amazon» συνεχίζει να καταστρέφει την Αμερική, ενώ ο πλήρης αντίκτυπός του δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός στις περισσότερες κοινότητες.
Ο ρόλος της Fed
Όσο για τη Fed, έχει γίνει «ο μεγάλος δυνητικός παράγοντας» αφήνοντας αυτό να συνεχιστεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολλοί οικονομικοί παρατηρητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Fed έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μειωθεί και θα διακινδυνεύσει μια μεγάλη ύφεση ή θα συνεχίσει να αντλεί χρήματα. Η συνέχιση της τρέχουσας πορείας του θεωρείται ως μια συνταγή που θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να είναι ανεξέλεγκτη.
Πριν από τις μέρες της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας, οι επενδυτές ψήφιζαν καθημερινά τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και τη διαχείριση του χρέους αγοράζοντας ή πουλώντας ομόλογα. Αυτό δεν φαίνεται πλέον να ισχύει λόγω της μαζικής παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας.
Με κάθε «κρίση» έρχεται και μία δικαιολογία που επιστρέπει στις Κεντρικές Τράπεζες να ξαναγράψουν τον κανόνα που διέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προφανώς και άλλες καταστροφές και κρίσεις περιμένουν την κοινωνία και αυτές θα επηρεάσουν επίσης τον πληθωρισμό.
Είτε έρχονται με τη μορφή ελλείψεων πηγών ενέργειας ή τροφίμων, το καθένα θα αφήσει το στίγμα του. Ενώ η δημιουργία της ψευδαίσθησης αυτή η φορά είναι διαφορετική, επέτρεψε στους υπεύθυνους να αναβάλουν την αντιμετώπιση σοβαρών ερωτημάτων.
El-Erian για πληθωρισμό: Το χειρότερο λάθος στην ιστορία της Fed
https://radar.gr/article/i-pandimia-fevgei-o-plithorismos-erchetai
ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχέδιο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Τ. Μπάιντεν