Διόρθωση περιμένει η αγορά και διόρθωση δεν έρχεται. Το ισχυρό ράλι που έχει πραγματοποιήσει είναι γεγονός ότι προβληματίζει μεγάλη μερίδα των μικρο-επενδυτών που σκέφτονται την επόμενή τους κίνηση.

Οι αναλυτές από την άλλη πλευρά είναι εξίσου επιφυλακτικοί και συστήνουν «στάση αναμονής» στην παρούσα φάση, ωστόσο, παρά τον φόβο της διόρθωσης αναφέρουν μια σειρά από μετοχές που συνεχίζουν να ξεχωρίζουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οι πρωταγωνιστές είναι φυσικά οι δεικτοβαρείς τράπεζες, με έμφαση σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, ενώ αναμένονται και οι κινήσεις της Alpha η οποία έχει μείνει σχετικά πίσω από τους υπόλοιπους -μάλιστα τις τελευταίες 7 ημέρες χάνει 1,88%.

Στο επίκεντρο όπως έχουμε πει παραμένουν τα επιτυχημένα Placements αλλά και η ερχόμενη παρουσίαση στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, από πλευράς εγχώριων επενδυτών περιμένουν να δουν τι μπορεί να μπει στην… τσέπη τους. Και τι καλύτερο από την επιβράβευση μέσω ενός καλού μερίσματος. Όπως λένε οι αναλυτές της αγοράς η Εθνική αναμένεται να δώσει μέρισμα ανά μετοχή κοντά στα €0,26, η Πειραιώς €0,06, η Eurobank €0,11 και η Alpha Bank €0,04.

Στις τράπεζες οι παράγοντες της αγοράς προσθέτουν στο «μικροσκόπιό» τους και την Optima Bank η οποία είναι γεγονός ότι πραγματοποίησε την είσοδό της σε μια πολύ κακή συγκυρία για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Ωστόσο, η εταιρεία με βάση τα μεγέθη του 9μηνου κατάφερε ισχυρές επιδόσεις με καθαρά κέρδη στα €73,6 εκατ. και εκταμιεύσεις δανείων ύψους €1,5 δις. περισσότερα από το σύνολο του 2022. Καλά πήγε και η ΑΜΚ που πραγματοποίησε στην οποία συγκέντρωσε €151 εκατ. μέσω δημόσιας προσφοράς που υπερκαλύφθηκε 3,7 φορές. Η στρατηγική της διοίκησης είναι η ανάπτυξη των μεγεθών και η διατήρηση υψηλών αποδόσεων. Κάτι που μένει να φανεί και στο μέλλον.

ΔΕΗ

«Είδες η ΔΕΗ;» λένε χαρακτηριστικά στα dealing rooms κάποιων χρηματιστηριακών αναφερόμενοι σε παλιό διαφημιστικό σλόγκαν της Επιχείρησης με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ράντου. Το νέο όραμα της εταιρείας να μετατραπεί σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη ΝΑ Ευρώπη οδηγεί τη μετοχή σε πολυετή υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για την τριετία 2024-2026 στοχεύει μεταξύ άλλων σε συνολικές επενδύσεις €9 δις. κυρίως σε ΑΠΕ και αναβάθμιση δικτύων, επέκταση στο εξωτερικό, είσοδο σε συναφείς αγορές και κυρίως επαναφορά της μερισματικής πολιτικής μετά από σχεδόν μια 10ετία με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντας έως και το 55%.

ΚΛΜ

Η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας η οποία πολύ σύντομα θα γίνει INTRACOM PROPERTIES αντέδρασε πολύ πιο επιθετικά από τους υπόλοιπους της κατηγορίας στο ταμπλό και σύμφωνα με τους αναλυτές της FastFinance η μετοχή θέλει να δοκιμάσει το 1,75 που είναι και πρώτη αντίσταση. Η ζώνη του 1,50 ευρώ όσο συντηρείται έχει επιθετική τάση με τα 1,75 και 1,94 κοντινά επίπεδα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του υδροηλεκτρικού στον Ι. Λάππα με την εταιρεία να εισπράττει €5 εκατ. Σύμφωνα με τους αναλυτές σε ημερήσια βάση έχει δώσει έξοδο με το «στοπ» στο 1,94 ευρώ παρόλα αυτά αν δει κάποιος τόσο τον ταλαντωτή στο ημερήσιο, όσο και το γράφημα σε εβδομάδα μόνο πτωτικό δεν το λες. Ουσιαστικά η αγορά περιμένει να δει την «μεταμόρφωση» σε ΑΕΕΑΠ και τις αποτιμήσεις.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Και μετά την ΚΛΜ που μπήκε στο μεγάλο όμιλο της Intracom, η ίδια η μετοχή της Intracom συνεχίζει να εκπλήσσει με νέα υψηλά. Μόλις σε εφτά ημέρες ενισχύεται 6,8% ενώ σε επίπεδο τριμήνου έχει «εκτοξευθεί» κατά 76%. Η κατοχύρωση των 3,57 ευρώ βάζει πλώρη για τα 4 ευρώ που είναι το επόμενο επίπεδο. Ο όμιλος έχει ολοκληρώσει τη νέα του μορφή, μετά τον στρατηγικό του μετασχηματισμό το α’ εξάμηνο του 2023, καταγράφει κερδοφορία και ενισχύει συνεχώς τον ισολογισμό του. Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» του ομίλου όπως είπαμε και παραπάνω αποτελεί η δυναμική είσοδος στο real estate και τη διαχείριση ακινήτων. Μόλις ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της Intracom Properties ως εισηγμένης εταιρείας θα έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων με εύλογη αξία πάνω από €113 εκατ.

Cenergy

Ξανά στο επίκεντρο ένα από τα λεγόμενα «Στασινόχαρτα» καθώς ανήκει στον όμιλο Στασινόπουλου που συνεχίζει να διατηρεί την αίγλη του εντός και εκτός συνόρων. Η εταιρεία ωφελείται από την συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας της που συμπεριλαμβάνουν υποθαλάσσια καλώδια, καλώδια διασύνδεσης ενεργειακών φορέων και σωλήνες χάλυβα. Μάλιστα το ανεκτέλεστο των έργων της ξεπερνά τα €3 δις. Στο ταμπλό προχώρησε σε μικρή διόρθωση στις τελευταίες συνεδριάσεις με πτώση 4,6% όμως σε επίπεδο 3μηνου η μετοχή ενισχύεται πάνω από 23,5%. Στο ταμπλό έχει «γράψει» τα 7,65 ευρώ επίπεδα που μπορεί, σύμφωνα με αναλυτές, να κατοχυρώσει και να ξεπεράσει στο άμεσο μέλλον.

ΟΤΕ

Σε μια σκληρή περίοδο έντονου ανταγωνισμού και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο Οργανισμός «έχασε» πρόσφατα ένα από τα μακροβιότερα στελέχη του τον Μιχάλη Τσαμάζ ο οποίος αφήνει το τιμόνι μετά από 13 χρόνια. Το νέο στέλεχος που θα αναλάβει τα «ηνία» ο Κώστας Νεμπής έχει το δύσκολο έργο να προσφέρει καλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους της εταιρείας και συγχρόνως να «τρέξει» το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου. Η μετοχή δεν έχει διανύσει το ράλι που ίσως κάποιοι θα περίμεναν αφού υπολείπεται κατά 1,5% στις τελευταίες επτά ημέρες και 1,29% σε 3μηνιαία βάση. Το ταμπλό έχει γράψει και 13,44 ευρώ επίπεδα που μπορεί να ξαναφτάσει το επόμενο διάστημα και αποτελούν ένα καλό «μαξιλάρι» για τη συνέχεια.

Το «Νέο Μεγάλο Κόλπο» των servicers με Ακίνητα και Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα, που αφού «κουρευτούν» γενναία και ρυθμιστούν μακροχρόνια (30-40 χρόνια) σε συνεννόηση με τους παλαιούς ιδιοκτήτες, καταλήγουν «καθαρά» σε Τράπεζες και Εισηγμένες, που καυχιόνται στο επενδυτικό κοινό!

Επειδή εσχάτως παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα γύρω από το Real Estate και κυρίως τα Ξενοδοχεία που σχετίζονται με κόκκινα δάνεια και τα οποία πρώτα «εξυγιαίνονται» από τους servicers και στη συνέχεια μεταπωλούνται σε Τράπεζες ή μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, θα πρέπει να σας πούμε ότι πρόκειται για το «Νέο Μεγάλο Κόλπο» του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από το οποίο υπερχρεωμένα Ακίνητα και Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα αφού πρώτα οι αμαρτίες του παρελθόντος (των παλιών ιδιοκτητών) ξεπλυθούν στην κολυμβήθρα του τραπεζικού Σιλωάμ, καταλήγουν υγιή προς εκμετάλλευση στους επαΐοντες της αγοράς!

Σε απλά λόγια, για να καταλαβαίνετε, οι servicers έχουν ανακαλύψει τη νέα φάμπρικα της «κάθαρσης», δηλαδή τα υπερχρεωμένα και υπερδανεισμένα ακίνητα και ειδικά τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα δάνεια των οποίων πρώτα «κουρεύονται» γενναιόδωρα σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια ρυθμίζονται μακροχρόνια σε διάρκεια 30 και 40 ετών!

Ρυθμισμένα και κουρεμένα και «καθαρά» από παλαιές αμαρτίες τα ακίνητα και τα ξενοδοχεία αγοράζονται από Τράπεζες και Μεγάλες Επιχειρήσεις, που «καμαρώνουν» στο χρηματιστήριο για τις σπουδαίες επενδύσεις που πραγματοποιούν! Ελλάς το Μεγαλείο σου…

Άδειασε τον Κώστα Καραμανλή ο Χρήστος Σταϊκούρας για τα Μεγάλα έργα - Τον «κατηγόρησε» για «ψεύτικες υποσχέσεις» και «εξαγγελίες έργων» για πολιτικούς λόγους, που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, όπως η Λεωφόρος Κύμης!

Άδειασε τον Κώστα Καραμανλή ο Χρήστος Σταϊκούρας για τα Μεγάλα έργα – Τον «κατηγόρησε» για «ψεύτικες υποσχέσεις» και «εξαγγελίες έργων» για πολιτικούς λόγους, που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, όπως η Λεωφόρος Κύμης!

Όταν το Radar είχε αποκαλύψει ότι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης (μία εκ των 4 επεκτάσεων της Αττικής οδού που είχε προχωρήσει ως δημόσιο έργο) προϋπολογισμού 244,5 εκατ. ευρώ, η οποία είχε δημοπρατηθεί και μάλιστα είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου η κοινοπραξία Τέρνα- Άκτωρ- Ιντρακάτ, οδηγείται στις …καλένδες, λόγω έλλειψης χρήματος, από το Υπ. Υποδομών είχαν σπεύσει να μας …διαψεύσουν, με σκόρπιες κουβέντες, μασημένα λόγια και άλλες δήθεν τεχνοκρατικές αμπελοφιλοσοφίες, που στην πραγματικότητα επιβεβαίωναν απολύτως στους καλά γνωρίζοντες, ότι το έργο έχει μπλοκαριστεί λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση!

Λίγο καιρό μετά, μόλις χθες, ήρθε ο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας να μας επιβεβαιώσει απολύτως – και επίσημα- ότι υφίσταται μείζον ζήτημα ως προς την χρηματοδότηση των Δημοσίων Έργων, μεταξύ των οποίων και την Λεωφόρο Κύμης, αδειάζοντας απερίφραστα την ηγεσία Κ. Καραμανλή στο Υπ. Υποδομών, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός και η προώθηση των μεγάλων έργων πρέπει να γίνεται με τεχνοκρατικό και χρηματοοικονομικό κριτήριο και όχι με πολιτικό!

Καθώς «λεφτά δεν υπάρχουν», τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εξαντληθεί και ο προϋπολογισμός «δεν σηκώνει» άλλα βάρη που θα ενταχθούν στο ΠΔΕ!

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ ο Χρ.Σταϊκούρας (που ονειρεύεται ότι θα καταστεί δελφίνος της ηγεσίας της ΝΔ στην μετά Μητσοτάκη εποχή) «κατηγόρησε» την ηγεσία Καραμανλή για «ψεύτικες υποσχέσεις» και «εξαγγελίες έργων» χωρίς αντίκρυσμα, που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν λόγω μη εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και της διενέργειας διαγωνισμών έργων που δεν μπορούσαν να γίνουν!

Ότι δηλαδή το Υπ. Υποδομών επί υπουργίας Καραμανλή προέβη σε μια πολιτική εντυπώσεων με διθυραμβικές εξαγγελίες πλήθους έργων, που πολλά εξ αυτών δεν μπορούσαν να γίνουν!

Αυτά είπε (κεκαλυμμένα και ωραιοποιημένα) εμμέσως πλην σαφώς ο Χρ. Σταϊκούρας, ρίχνοντας μομφή στον προκάτοχο του!

Η τοποθέτηση αυτή του πολιτικού από την Φθιώτιδα σηκώνει πολλή κουβέντα και αναμφίβολα δημιουργεί εντυπώσεις, καθώς ο Χρ. Σταϊκούρας σπεύδει να φορτώσει την αδυναμία υλοποίησης των έργων λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων στους προηγούμενους και δεν θέλει να σηκώσει ο ίδιος το βάρος των ευθυνών που του αναλογούν, εξαιτίας των κακών του χειρισμών και των επιπολαιοτήτων που του χρεώνουν τόσο οι εργολάβοι, όσο και η προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υποδομών!

Εκτός από τους Επιστολογράφους (προς Βουλευτές- Περιφέρεια), τους Σκληρούς (Λαυρίου) και τους Μετριοπαθείς (Μεσσηνίας - Φθιώτιδος) και το Μέγαρο Μαξίμου κινείται απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο!

Εκτός από τους Σκληρούς (Λαυρίου) και τους Μετριοπαθείς (Μεσσηνίας – Φθιώτιδος) και το Μέγαρο Μαξίμου κινείται απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο!

Μπορεί την ώρα τούτη πολλοί Ιεράρχες να έχουν ταχθεί κατά του Ιερώνυμου όσον αφορά τη θέση που έλαβε απέναντι στην κυβέρνηση και τον γάμο των ομοφύλων, διαρρέοντας μάλιστα το περιεχόμενο επιστολών που απέστειλαν προς βουλευτές και Περιφέρεια, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και το Μέγαρο Μαξίμου!

Υπό το πρίσμα αυτό η δυσαρέσκεια του Μαξίμου έρχεται να προστεθεί τόσο στους «σκληρούς» Ιεράρχες, (όπως ο Λαυρίου) και τους (διαρροείς) Επιστολογράφους, όσο και στους λεγόμενους Μετριοπαθείς, όπως ο Μεσσηνίας και ο Φθιώτιδος. που επίσης έχουν μπει για τα καλά στο Παιχνίδι της Διαδοχής για την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος!

Καθώς είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται παντοιοτρόπως η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παρά την προσπάθεια υπεκφυγής και μεταστροφής που εμφανίζει εκ των υστέρων, με την πρόταση περί δημοψηφίσματος!

Ο όρος που θέτουν οι ξένοι για να μπουν στο placement της Τράπεζας Πειραιώς

Ο όρος που θέτουν οι ξένοι για να μπουν στο placement της Τράπεζας Πειραιώς

Καθολικό αίτημα για ίση αντιμετώπιση έναντι του Δημοσίου υπέβαλαν τις τελευταίες ώρες οι εκπρόσωποι όλων των κορυφαίων, διεθνώς, επενδυτικών κεφαλαίων, προκειμένου να επενδύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών κατά την διαδικασία πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ.

Στις δεκάδες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας του ελληνικού επενδυτικού φόρουμ που διοργανώνει η JP Morgan στη Νέα Υόρκη, τόσο οι διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της διαδικασίας αποπένδυσης έγιναν αποδέκτες ενός ηχηρού μηνύματος: Ανεξάρτητα από το ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει τελικά στην αγορά το ΤΧΣ αλλά και τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων κινήσεων, η επενδυτική κοινότητα ζητάει μετ’ επιτάσεως να μην υπάρχουν μέτοχοι δύο ταχυτήτων.

«Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν οριστικά σελίδα», τονίζει στο «R» πηγή από τη Νέα Υόρκη. Έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, έχουν θωρακίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, έχουν ενισχύσει την ρευστότητα τους και ετοιμάζονται έπειτα από αρκετά χρόνια να διαθέσουν μέρισμα στους μετόχους τους.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τονίζει οι ίδια πηγή, τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού δεν μπορούν να δεχθούν να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των ιδιωτών, Ελλήνων και ξένων μετόχων, έναντι του Δημοσίου.

Η αλλαγή σελίδας πρέπει να σημάνει και το τέλος των VETO στα Διοικητικά Συμβούλια και την κατοχή πακέτων μετοχών που θα συνοδεύονται από πάσης φύσεων προνόμια.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν και ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Διαφορετικά όλο αυτό το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες θα τεθεί υπό αίρεση» καταλήγει η ίδια πηγή.

Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας στη Νέα Υόρκη, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) θα παρουσιάσουν σε κορυφαίους διεθνείς επενδυτές και funds με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 10 τρισ. δολ., τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα μετά την πρόοδο των τελευταίων ετών και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα την περασμένη χρονιά.

Την ίδια στιγμή σοβαρή δουλειά γίνεται και από την Διοίκηση του ΤΧΣ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ηλίας Ξηρουχάκη και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Νικόλαο Βαλαντάση να έχουν ολοκληρώσει περισσότερα από 20 κλεισμένα ραντεβού στη Νέα Υόρκη, έχοντας συναντηθεί μεταξύ άλλων με τις BoFa, BlackRock, Barclays και Morgan Stanley.

«Είναι αυτονόητο τονίζει έταιρη τραπεζική πηγή, ότι επενδυτικά κεφάλαια με τέτοια δύναμη «πυρός» θέλουν ένα ξεκάθαρο επενδυτικό story χωρίς θολά σημεία και γκρίζες ζώνες προκειμένου να κτίσουν θέσεις εμπιστοσύνης.

Θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης και διαχείρισης που θα έχει το Δημόσιο μέχρι την οριστική αποχώρηση του και πρακτικές του πρόσφατος «μνημονικού» παρελθόντος κατά την άσκηση διοίκησης θα αποτελέσουν παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη: