Με νικητή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που επιθυμούσε την πώληση του 27% που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς σε δύο φάσεις, ολοκληρώθηκε το σκληρό μπρα ντε φερ που ήταν σε εξέλιξη με την διοίκηση της τράπεζας και τους συμβούλους της διαδικασίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “R” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αξιολόγησε όλα τα δεδομένα, αποφάσισε τελικά ότι την δεδομένη χρονική στιγμή είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου η μερική αποεπένδυση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα του 20%.

Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg από το Νταβός, όταν ρωτήθηκε για την Τρ. Πειραιώς απάντησε πως θα αποκρατικοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό της τράπεζας.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνουν την επιλογή του Πρωθυπουργού τονίζοντας ότι «προχωράμε» με την διάθεση σε αυτή τη φάση του 20% των μετοχών ενώ το ΤΧΣ θα διατηρήσει το υπόλοιπο ποσοστό (7%) προκειμένου να πουληθεί σε δεύτερη φάση.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου όσο και οι Σύμβουλοι της διαδικασίας επιθυμούσαν, με δεδομένο το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εισέπρατταν τις τελευταίες εβδομάδες την διάθεση του συνόλου του ποσοστού του ΤΧΣ (27%).

Ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, σε κατ’ ιδίαν επαφές με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, δεν έκρυβαν την επιθυμία τους να αποκτήσουν θέσεις στην Πειραιώς, καθώς θεωρούν ότι η ελληνική τραπεζική αγορά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αλλά και λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων της χώρας.

Και ενώ μέχρι και το τέλος του 2023 η σύσταση των συμβούλων φαινόταν να πείθει την Κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να επιχειρηθεί η διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς, του συνόλου των μετοχών (337.599.150 τεμάχια) Πειραιώς, τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πλέον ασφαλέστερη επιλογή τη διάθεση χαμηλότερου ποσοστού, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη αποτίμηση.

Έτσι και αλλιώς και οι ίδιοι κύκλοι συμφωνούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει ισχυρό, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν την δεδομένη χρονική στιγμή στις αγορές, τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις που θα ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Φεβρουαρίου και φυσικά τις γενικότερες προοπτικές του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Όπως έγραφε νωρίτερα το “R” ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ο CFO Θοδωρής Γναρδέλλης, η γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Χρυσάνθη Μπερμπάτη και ο επικεφαλής του IR Ξενοφών Δαμαλάς, είχαν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα σειρά διαδοχικών παρουσιάσεων που διοργανώνουν οι σύμβουλοι, UBS και Goldman Sachs.

Το ίδιο θα πράξουν και αυτή την εβδομάδα στο road show της τράπεζας στη Νέα Υόρκη (23 και 24 Ιανουαρίου) ενώ την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα δώσει το παρών στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (αν τελικά του επιτραπεί η προσέλευση καθώς επέστρεψε από το Νταβός με H1N1) που μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας του πλανήτη Jamie Dimon.

Στο Λονδίνο η διοίκηση συναντήθηκαν και έκαναν παρουσιάσεις σε εκπροσώπους των Blackrock, Segantii Asset Management, Fidelity, Fiera Capital, Toscafund, Wellington και τώρα έπεται συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Τέλος Φεβρουαρίου αποφασίζει το ΤΧΣ

Η διοίκηση του ΤΣΧ θα παρουσιάσει την τελική του εισήγηση στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τα αποτελέσματα της τράπεζας και την ολοκλήρωση του pre marketing.

Ωστόσο το ΔΣ του Ταμείου έχει ήδη προκρίνει το μοντέλο της Εθνικής για την αποεπένδυσή του και από την Πειραιώς, δηλαδή με τη διαδικασία του book building το οποίο παραπέμπει σε γρήγορο κλείσιμο του βιβλίου εντός μίας ημέρας και ευνοεί το παράλληλο άνοιγμα προσφορών για το ελληνικό κοινό.

Διαβάστε ακόμη: