Ισχυρό μήνυμα για τη διάθεση όλου του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή για το 27%, κι όχι ενός, σημαντικού έστω, τμήματος στέλνουν τις τελευταίες ημέρες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρήστο Μεγάλου όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού.

Με ημερομηνία «κλειδί» την 23η Φεβρουαρίου όπου και θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για το 2023 και παράλληλα θα παρουσιαστούν οι στόχοι για την επόμενη 3ετία, ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ο CFO Θοδωρής Γναρδέλλης, η γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Χρυσάνθη Μπερμπάτη και ο επικεφαλής του IR Ξενοφών Δαμαλάς, είχαν στο Λονδίνο στις αρχές της εβδομάδας σειρά διαδοχικών παρουσιάσεων που διοργανώνουν οι σύμβουλοι, UBS και Goldman Sachs.

Το ίδιο θα πράξουν και την ερχόμενη εβδομάδα στο roadshow της τράπεζας στη Νέα Υόρκη (23 και 24 Ιανουαρίου) ενώ την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα δώσει το παρών στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας του πλανήτη Jamie Dimon.

Το μήνυμα των επενδυτών

Το μήνυμα των επενδυτών σαφές: «ρίξτε στην αγορά όλα τα χαρτιά». Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας επιθυμούν να αποκτήσουν θέσεις στην Πειραιώς, καθώς θεωρούν ότι η ελληνική τραπεζική αγορά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αλλά και λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, 10 μεγάλα funds του εξωτερικού (όπως τα Black Rock, Fidelity, Nordress, Eaton Vance, SEI Investments Management Corp, Pictet, Fiera Capital), που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά, ή έχουν συμμετοχή στην Πειραιώς, θα μπορούσαν να μπουν στο placement δίνοντας 50 εκατ. ευρώ το καθένα, δηλαδή με ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ να ενισχύσουν το ποσοστό τους στην τράπεζα.

Πηγή με γνώση των διαδικασιών τονίζει στο Radar ότι η διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς είναι εκ προοιμίου εξασφαλισμένη καθώς όλοι εκείνοι οι επενδυτές που στην πρόσφατη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας δεν κάλυψαν την ζήτησή τους λόγω της τεράστιας υπερκάλυψης, θα σπεύσουν τώρα να τοποθετηθούν για μετοχές της Πειραιώς θέλοντας ουσιαστικά να «αγοράσουν Ελλάδα».

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 577 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Πού στηρίζεται το ενδιαφέρον

Μάλιστα παραθέτουν και μια σειρά από λόγους που εξηγούν το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον και φυσικά την ισχυρή επιθυμία τους για περισσότερα… «χαρτιά».

  • Ο πρώτος αφορά στην πανθομολογούμενη ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς, η οποία εκτιμάται ότι έχει «μείνει πίσω» σε απόδοση συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και άλλες αγορές, χάρη και στα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία που εμφανίζει για τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία.
  • Αδιαμφισβήτητη είναι η θέση της Τράπεζας Πειραιώς στην εγχώρια αγορά. Η τράπεζα κατέχει ηγετική θέση στις καταθέσεις και στις χορηγήσεις, ενώ διαθέτει υψηλή ρευστότητα και πλήρως ανανεωμένη κεφαλαιακή δομή. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 η Τρ. Πειραιώς ήταν πρώτη σε χορηγήσεις (29,4 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια) και καταθέσεις (58,7 δισ. ευρώ), ενώ είχε την πρωτιά και στους τομείς τραπεζοασφαλειών (29%), χρηματιστηριακών συναλλαγών (22%) και διαχείρισης κεφαλαίων (21%).
  • Ιδιαίτερα ελκυστική είναι για τους υποψήφιους επενδυτές η έμφαση που δίνει η διοίκηση σε μια σειρά από δραστηριότητες και εργασίες όπως η ανάπτυξη του asset and wealth management και του real estate, ητην ψηφιοποίηση του μοντέλου λειτουργίας της, καθώς και στη η Snapiη ψηφιακή τράπεζα που δημιουργεί. Η Snappi θα ελαφρύνει το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς περισσότερο από 25%, θα φέρει επιπλέον έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ στην διετία και θα επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
  • Επιπλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνουν τόσο οι επιδόσεις του 2023, όπου, σύμφωνα με το guidance που έχει δώσει, αναμένεται να πετύχει εξομαλυμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoaTBV ίση ή πάνω από 14%, όσο και οι ισχυρές προοπτικές δημιουργίας κεφαλαίου. Η Πειραιώς αναμένεται να κλείσει το 2023 με RoTE της τάξης του 16%, πάνω από την αναθεωρημένη καθοδήγηση της διοίκησης, καθώς στο τρίτο τρίμηνο διατήρησε τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης καθαρών εσόδων από τόκους 9% και στο τέταρτο τρίμηνο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ήταν υψηλότερο ή τουλάχιστον αντίστοιχο του τρίτου.
  • Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός παράγοντας, η αποτελεσματικότητα του management και ειδικά του ίδιου του CEO Χρήστου Μεγάλου. Σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζει στον έμπειρο τραπεζίτη ότι έχει να επιδείξει ένα από τα πιο εντυπωσιακά τραπεζικά turn around stories στην Ευρώπη καθώς όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν έλειπαν τα σχόλια ακόμη και για «ταφόπλακα» στην μέχρι εκείνη την στιγμή καριέρα τους.

Τράπεζα Πειραιώς: «Κλείδωσε» για τις 8-9 Μαρτίου η διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ • Το μοντέλο διάθεσης 500 εκατ. – 500 εκατ. – 150 εκατ. που επιθυμεί ο Χρήστος Μεγάλου • Ποια στρατηγική θα υιοθετήσει ο μεγαλομέτοχος Τζον Πόλσον!

Το ισχυρό αφήγημα Μεγάλου

Στις επαφές της με τους ξένους επενδυτές η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάζει τις προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας της τράπεζας βάσει του επιχειρηματικού μοντέλου που εφαρμόζει.

Σύμφωνα με την ανανεωμένη παρουσίαση της Τρ. Πειραιώς προς τους επενδυτές με στοιχεία 15.1.24, η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται 0,65 φορά την ενσώματη λογιστική της αξία έναντι 0,87 φορά, κατά μέσο όρο, έναντι συγκρίσιμων ευρωπαϊκών τραπεζών, γεγονός που υπονοεί για την Πειραιώς δυνατότητα premium 34% από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής της.

Η Τράπεζα έχει υπερβεί τους στόχους της και αναμένει για το τέλος του 2023 εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,65 ευρώ, απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 14%, καθαρά επιτοκιακά έσοδα ως προς το ενεργητικό περίπου 2,5% και καθαρά έσοδα από προμήθειες περίπου 0,7%, καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1,6 δισ. ευρώ, οργανικό κόστος κινδύνου περίπου 1%, δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 38%, δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5%, δείκτη κάλυψης ΜΕΑ περίπου 60% και κεφαλαιακούς δείκτες (συνυπολογιζόμενης της διανομής μερίσματος) περίπου 13% (CET1) και 17,5% (CAD).

Τέλος Φεβρουαρίου αποφασίζει το ΤΧΣ

Στο μεταξύ μέσα στην εβδομάδα συνεδρίασε το Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έδωσε το «πράσινο» φως στον σύμβουλο διάθεσης, την BofA, να ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης.

Η Bank of America, ενημέρωσε πως οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές για τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ, ενώ ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών να αποκτήσουν θέσεις στην τράπεζα, προτείνοντας να ακολουθηθεί ανάλογο μοντέλο με αυτό της Εθνικής, δηλαδή μέσω βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό και με τοποθέτηση και στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, παρουσίασε στην διοίκηση του ΤΧΣ τα σενάρια για το ποσοστό μετοχών Πειραιώς που μπορεί να διαθέσει το Ταμείο, ενώ θα παρουσιάσει την τελική του εισήγηση στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τα αποτελέσματα της τράπεζας και την ολοκλήρωση του premarketing.

Ωστόσο, το Δ.Σ. του Ταμείου προέκρινε όπως είχε προεξοφληθεί, το μοντέλο της Εθνικής για την αποεπένδυσή του και από την Πειραιώς, δηλαδή με τη διαδικασία του book building το οποίο παραπέμπει σε γρήγορο κλείσιμο του βιβλίου εντός μιας ημέρας και ευνοεί το παράλληλο άνοιγμα προσφορών για το ελληνικό κοινό.

Διαβάστε ακόμη: