Διαδοχικά τετ α τετ με την επενδυτική ελίτ που διαχειρίζεται κεφάλαια πέριξ των 10 τρις δολαρίων θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη οι Έλληνες τραπεζίτες, συμμετέχοντας στο forum που διοργανώνει η JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Το πλήθος των ραντεβού που έχουν κλειστεί με τους CEOs των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, κ. κ. Χρήστο Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίωνα Καραβία (Eurobank), Βασίλη Ψάλτη (Alpha Bank), Παύλο Μυλωνά (Εθνική Τράπεζα), αλλά και τους επικεφαλής των Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού και Τράπεζας Κύπρου, κ. Πανίκο Νικολάου, μαρτυρά το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον εγχώριο κλάδο, ο οποίος έχει επιστρέψει στα «ραντάρ» τους, τόσο για τις επιδόσεις του σε μία σειρά από οικονομικά μεγέθη, όσο κυρίως για τις προοπτικές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από τη συμμετοχή τους στο τραπεζικό πάνελ και την παρουσία τους στο γεύμα, το οποίο θα παραθέσει ο ισχυρός άνδρας της JP, Tζέιμι Ντίμον, οι τραπεζίτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν με μερικά από τα πλέον ισχυρά επενδυτικά σπίτια. Πιο αναλυτικά:

Περί τις 20 συναντήσεις θα έχει στις 25 Γενάρη η διοικητική ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς. Δεδομένου ότι σε ένα μήνα η τράπεζα θα ανοίξει πρώτη τον «χορό» των αποτελεσμάτων για το 2023, θέτοντας, ταυτόχρονα, σε τροχιά υλοποίησης την αποεπένδυση του Δημοσίου από το μετοχικό της κεφάλαιο, είναι λογικό να έχει πάνω της τα «βλέμματα» των επενδυτών. Αν και, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ποσοστό διάθεσης στην Τράπεζα Πειραιώς, το ενδιαφέρον, τόσο εκτός, όσο και εντός των τειχών της ελληνικής επικράτειας, είναι μεγάλο, γεγονός που προεξοφλεί την επιτυχία του εγχειρήματος.

Συναντήσεις με περίπου 25 επενδυτές θα έχει από την πλευρά της και η διοίκηση της Eurobank, η οποία, έχοντας ολοκληρώσει πρώτη την έξοδο του ΤΧΣ από το μετοχικό της κεφάλαιο μπορεί να επικεντρωθεί στον επόμενο στόχο, ήτοι τη διανομή μερίσματος. Πέραν αυτού, η τράπεζα βρίσκεται εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων για την Ελληνική Τράπεζα, προκειμένου να αποκτήσει – κατόπιν δημόσιας προσφοράς – τον πλειοψηφικό έλεγχο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Eurobank, πάντως, αποδείχθηκε κατά την πρόσφατη έξοδό της στις αγορές, με την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2), ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αυτή υπερκαλύφθηκε σχεδόν έξι φορές, έχοντας συγκεντρώσει εντολές από 148 διαφορετικούς επενδυτές. H συμμετοχή από ξένους επενδυτές αντιπροσώπευε το 80% του βιβλίου, προερχόμενη κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (35%), τη Γαλλία (13%) και την Ιταλία (9%).

Περισσότερα από 27 ραντεβού με θεσμικούς επενδυτές (σ.σ. χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται οι όποιες κατ’ ιδίαν συναντήσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου), έχει προγραμματίσει με τη σειρά της, η διοίκηση της Alpha Bank. Μετά την ολοκλήρωση του deal με τη UniCredit, άλλωστε, την πρώτη επένδυση από στρατηγικό επενδυτή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα μετά από 17 χρόνια και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της είναι λογικό η τράπεζα να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Με βάση την πρόσφατη έκθεση της JP, άλλωστε, η Alpha Bank διαθέτει τη χαμηλότερη σχετική ευαισθησία στις μειώσεις επιτοκίων, αναμένεται να επωφεληθεί από τη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου.

Πλήθος συναντήσεων θα έχει από την πλευρά της και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία, μάλιστα, προσέρχεται στο conference με τον… αέρα που της δίνει η επιτυχής έξοδος της στις αγορές. Πιο αναλυτικά, μόλις χθες, Δευτέρα, η ΕΤΕ προχώρησε στην έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να συγκεντρώνει προσφορές πάνω από 2,4 δισ. ευρώ από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από τέσσερις φορές το ποσό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος δε, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5% έναντι αρχικής καθοδήγησης 5%, με το 85% του βιβλίου να έχει διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα αναμένει την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, με το δεύτερο μέρος της αποεπένδυσης (σ.σ. αφορά στη διάθεση του 18%) να λαμβάνει χώρα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Όσον αφορά στην Attica Bank, η οποία το 2023 «πέρασε» και επισήμως σε λειτουργική κερδοφορία, ενώ προσδοκά – από κοινού με την Παγκρήτια Τράπεζα – να αποτελέσει τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, η διοίκησή της θα έχει συναντήσεις με πέντε επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετήσεις στην Ελλάδα, ενώ οι Lazard και Millennium θα είναι μεταξύ των συνομιλητών με τη διοικητική ομάδα της Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία είχε βρεθεί στο «μικροσκόπιο» της Lonestar, χωρίς, ωστόσο, το deal να ευδοκιμήσει.

Διαβάστε ακόμη: