Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πώληση του 20% + 2% της Εθνικής τράπεζας σε ξένους και Έλληνες επενδυτές αντί του ποσού του 1 δις. ευρώ αποτελεί μια επιτυχία μοναδική που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται στο ΤΧΣ, που με τις ενέργειες του στην κατάλληλη συγκυρία κατάφερε να επιτύχει μια υπερκάλυψη συγκλονιστική κατά 8,8 φορές!

Ο Ηλίας Ξηρουχάκης, αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, φέρεται κατά πληροφορίες να ζητούσε από τους συμβούλους, την JP Morgan αλλά και την Goldman Sachs που λειτουργούσε παραπλεύρως συμβουλευτικά, η τιμή να προσδιορισθεί υψηλότερα, στα 6 ευρώ αν’α μετοχή, καθώς η προσέγγιση αυτή απεικόνιζε πιο ακέραια την πραγματική αποτίμηση της Εθνικής τράπεζας και φυσικά το έσοδο του Δημοσίου σε απόλυτα νούμερα θα ήταν πολύ υψηλότερο!

Το 5,30 όπου τελικά κατέληξε η τιμή ανάμεσα στο εύρος που είχε δοθεί, ασφαλώς και απέφερε την εντυπωσιακή υπερκάλυψη κατά 8,8 φορές!

Ωστόσο το 5,30 υπήρξε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιλογή των ξένων συμβούλων – διεθνών οίκων, ούτως ώστε το τίμημα να είναι πιο δελεαστικό!

Κάτι που πράγματι συνέβη! Ωστόσο και στα 6 ευρώ θα υπήρχε υπερκάλυψη! Ίσως όχι 8 φορές, αλλά θα υπήρχε!

Το γεγονός ωστόσο στην περίπτωση αυτή είναι, οι πραγματικές προθέσεις και οι σκοπιμότητες των ξένων, αλλά και των «διαχειριστών» που πιθανότατα κάνουν προσωπικά παιχνίδια στις πλάτες των διεθνών οίκων!

Διότι στην αγορά θεωρείται βέβαιον ότι κάποιοι «ξένοι» διαχειριστές πούλαγαν Εθνική στα ψηλά γνωρίζοντας ότι με σκοπιμότητα θα οδηγούσαν την Εθνική στα χαμηλά των 5,30 ευρώ, όπου και θα αγόραζαν και πάλι προνομιακά για να καταγράψουν κέρδη και υπεραξίες από την νέα κούρσα στις τράπεζες!

Και όπως η πιάτσα βοά στο παρασκήνιο, κάποιοι γνωστοί – άγνωστοι κονόμησαν πάλι ένα σωρό λεφτά, που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν και μάλιστα για το γεγονός αυτό καυχώνται στους στενούς τους φίλους: «Δεν ξέρω πως να τα φάω» έλεγε «γνωστός – άγνωστος» της ιστορίας μας!

«Να πάρω κι άλλο σκάφος; Κι άλλο εξοχικό, αυτή τη φορά στις Κυκλάδες; Ή να πάρω αεροπλάνο;»!

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, που έλεγε κι ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην κλασική ασπρόμαυρη ελληνική ταινία «Ο ατσίδας» του 1961…

Διαβάστε ακόμη: