Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο στόχος της αγοράς επιτεύχθηκε!

Η πολιτική σταθερότητα μετά τον θρίαμβο Μητσοτάκη στις εκλογές είναι πλέον γεγονός, που αναμένεται να πιστοποιηθεί και τυπικά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όταν και θα υπάρξει μεγάλη αυτοδυναμία άνω των 170 εδρών, βάσει των σημερινών δεδομένων, που λογικά δεν δύναται να ανατραπούν!

Το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον πολιτικό ρίσκο απελευθερώνει τις δυνάμεις της αγοράς, Έλληνες και κυρίως ξένους, να σπεύσουν να τοποθετηθούν εκ νέου, όχι στενά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που σε συνδυασμό με την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας θα κινηθεί προς τις 1.300 μονάδες, όπως προανήγγειλε η Axianews του Σαββάτου, αλλά σε όλο το εύρος των εισηγμένων επιχειρήσεων και τραπεζών, που μοιραία μπαίνουν και πάλι στο κάδρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος!

Σε απλά λόγια η ιστορική νίκη Μητσοτάκη με διαφορά συγκλονιστική που δεν έχει προηγούμενο (από το 1974!!!), επιφέροντας τη ζητούμενη πολιτική ισορροπία και ομαλότητα, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των μεγάλων deals και των εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών και των διαγωνισμών του Δημοσίου!

Τα κορυφαία ξένα funds μετά από μια στάση αναμονής λόγω εκλογών, τυχόν πολιτικού ρίσκου και υψηλών επιτοκίων, έχοντας παράλληλα αποκομίσει μεγάλες αποδόσεις της τάξης του 20% κατά το πρώτο δίμηνο του 2023, φέρονται να επιστρέφουν πλέον δυναμικά στην ελληνική αγορά και να τοποθετούνται τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και με στρατηγική λογική σε βάθος χρόνου, σε Ενέργεια, Τράπεζες, Πετρέλαια, Real Estate, Ξενοδοχεία!

Υπό το πρίσμα αυτό, οι τράπεζες μπαίνουν και πάλι στο κάδρο, με πρώτες Εθνική και Πειραιώς, ενώ ενδιαφέρον έχει και το ποιος τελικά θα αποκτήσει το 10% της Alpha bank!

Την ίδια ώρα επίσης ενδιαφέρον θα έχει όλο το σκηνικό γύρω από τον Πέμπτο τραπεζικό πόλο, όπου Attica bank και Optima αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν!

Έγκυρες πηγές επίσης αναφέρουν ότι κλείνει πλέον οριστικά το deal της Τέρνα Ενεργειακής με την First, ένα deal που από την αρχή ως το τέλος αποκάλυψε το Radar!

Το χρηματοδοτικό έχει κλείσει κατά τα τρία τέταρτα παρά τα παιχνίδια της Εθνικής τράπεζας!

Και καθίσταται κατανοητό ότι οι τελικοί όροι καθώς και το ποιοι θα πουλήσουν, τι ποσοστό και σε ποια τιμή θα καθοριστεί από το εύρος του χρηματοδοτικού!

Από εκεί και πέρα στον χώρο της Ενέργειας όπου κυριαρχεί η ΔΕΗ θα υπάρξουν και πολλές άλλες επιθετικές κινήσεις!

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς του Δημοσίου, η Αττική οδός θα προχωρήσει κανονικά εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί!

Δεν θα υπάρξει επιπλέον παράταση, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο ότι λόγω των καθυστερήσεων ίσως δοθεί μια παράταση ενός χρόνου στον παραχωρησιούχο, που θα πρέπει να έχει παραδώσει τον Οκτώβριο του 2024!

Η «κυρία» της δημοσιογραφίας που είχε συνάψει «στενή σχέση» με τον διαβόητο Πολ Τόμσεν, τον αλαζόνα, αυθάδη και προκλητικό Δανό αποικιοκράτη του Δ.Ν.Τ που ήθελε να επιβάλει μισθούς 300 ευρώ!

Επειδή πολύς λόγος γίνεται εσχάτως, με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα, γύρω από την εποχή των μνημονίων και την σκληρή δεκαετία που σημάδεψε την Ελλάδα, με αφορμή σχετικές συζητήσεις και αναφορές στα πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, ανέσυρα στη μνήμη μου τον διαβόητο Πολ Τόμσεν!

Τον πιο σκληρό άνδρα της Τρόικας και ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα, με αλαζονεία, αυταρχισμό, με συμπεριφορές απρεπείς και ύφος χιλίων καρδιναλίων που παρίστανε τον Αντιβασιλέα της εποχής του Όθωνα!

Ο Δανός οικονομολόγος και αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Δ.Ν.Τ την εποχή εκείνη, συνιστούσε την πιο σκληρή εκδοχή της τρόικας, απαιτούσε βασικό μισθό 300 ευρώ όταν ο ίδιος αμοίβετο με 242.000 ευρώ ετησίως και επέβαλε στην Ελλάδα μια ιδιότυπη αποικιοκρατία έχοντας ως συνεργάτες – πληροφοριοδότες, πρόσωπα από την πολιτική και την δημοσιογραφία, που λειτουργούσαν ως Αντ’ αυτού, ως σύγχρονοι δοσίλογοι και χαφιέδες!

Ήταν η εποχή που κάποιοι ή κάποιες δεν κρατούσαν κανέναν ηθικό ενδοιασμό απέναντι στην «κατοχή» του Τόμσεν και της Τρόικας, σε βαθμό που δεν δίστασαν να συνάψουν ακόμη και πιο στενές σχέσεις, «τρίτου τύπου», προκειμένου να χρησιμοποιούν την δύναμη του Δανού του Δ.Ν.Τ για να έχουν ρόλο στο σύστημα και να εξασφαλίζουν δουλειά, την εποχή που τα ΜΜΕ έκλειναν το ένα μετά το άλλο και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποινικοποιήσει την δημοσιογραφία!

Αλήθεια, ποια «κυρία» της δημοσιογραφίας είχε τότε συνάψει πολύ «στενή σχέση» με τον διαβόητο Πολ Τόμσεν;

Η Εθνική Τράπεζα θα καταλήξει (ΜΟΝΟ) σε φιλοκυβερνητικά χέρια – Μεγαλοεφοπλιστές, επιχειρηματίες, ημέτερα ξένα funds και διερευνητικές επιστολές – Γιατί χάλασε δυο φορές ο σχεδιασμός, ποιους έκοψε ο Μητσοτάκης!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ασύλληπτη σε εύρος νίκη Μητσοτάκη τροφοδοτεί με νέα δυναμική το ήδη υπάρχον σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ειδικά της Εθνικής που αποτελεί και το μεγάλο εν δυνάμει success story, που ωστόσο δύο φορές έχει ναυαγήσει λόγω κακών χειρισμών!

Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής: η Εθνική Τράπεζα θα ιδιωτικοποιηθεί οριστικά μόνο εάν ο μετοχικός της έλεγχος περάσει σε φιλοκυβερνητικά χέρια!

Κακά τα ψέματα, κάθε κυβέρνηση καλώς ή κακώς θέλει να «ελέγχει» τουλάχιστον μια μεγάλη τράπεζα, για λόγους εύλογους!

Υπενθυμίζω ότι ο πρώτος σχεδιασμός τον οποίο είχε αναλάβει η Goldman Sachs προέβλεπε την είσοδο με τουλάχιστον 10% δύο ή και τριών εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών φιλικά διακείμενων στην κυβέρνηση!

Και σημειώνω ότι δύο φορές ο Μητσοτάκης «έκοψε» ζεστούς υποψήφιους επενδυτές: πρώτον έναν ξένο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και δεύτερον το PIF της Σαουδικής Αραβίας που ζητούσε το 30% της Εθνικής απευθείας χωρίς διαγωνιστική διαδικασία!

Την ώρα τούτη πάντως όπως αποκάλυψε το Radar δύο πανίσχυροι εφοπλιστές – και όχι μόνο- με επιστολές που απέστειλαν στο ΤΧΣ ζήτησαν στοιχεία για δύο τράπεζες, με τη φημολογία να επιμένει ότι πρόκειται για Πειραιώς και Alpha!

Οι σχετικές επιστολές έφτασαν από τα εφοπλιστικά γραφεία του εξωτερικού και όχι από την Ελλάδα και τούτο ίσως σημαίνει ότι οι 2 πανίσχυροι επιχειρηματίες δεν ήθελαν να διαφανεί άμεσα η ταυτότητα τους, κατά την προεκλογική φάση!

Την ίδια στιγμή καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον του Ολλανδού Χόλτερμαν για την Alpha bank όχι απλώς παραμένει αμείωτο αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω!

Ο ισχυρός άνδρας του Ελλάκτωρα αποτελεί την ώρα τούτη τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο με ποσοστό που πλέον αγγίζει το 7%, ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρώτος στόχος είναι το 10% και στη συνέχεια το 15%!

Υπό την έννοια αυτή, το 10% της Alpha που κατέχει το ΤΧΣ βρίσκεται στο ενδιαφέρον του Ολλανδού ή – και- των πάσης φύσης συνεταίρων του!

Θερμό επεισόδιο στο Beef bar του Αστέρα Βουλιαγμένης μεταξύ επιχειρηματία – ποδοσφαιρικού παράγοντα και πασίγνωστου εφοπλιστή που εσχάτως ασχολείται και με την εστίαση!

Ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ δυο πολύ γνωστών προσώπων της αθηναϊκής – και όχι μόνο- κοινωνίας, έλαβε χώρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στα εμβρόντητα μάτια παρκαδόρων, σερβιτόρων και πελατών του ξενοδοχείου αλλά και του πασίγνωστου εστιατορίου στο οποίο οι δύο άντρες γευμάτιζαν σε ξεχωριστές παρέες!

Το συμβάν κατά τις πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έλαβε χώρα στο περίφημο Beef Bar, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια διεθνώς για τους λάτρεις του κρέατος!

Ένας γνωστός επιχειρηματίας – ποδοσφαιρικός παράγοντας (του Big6), η ομάδα του οποίου εδρεύει εκτός Αθηνών, σε άλλη μεγάλη πόλη της Ελλάδας, ήρθε στα χέρια με πασίγνωστο εφοπλιστή, το όνομα του οποίου έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα κατά το παρελθόν λόγω ανοικτών ζητημάτων με την Δικαιοσύνη όσον αφορά «αρχαία αντικείμενα» σε νησί της άγονης γραμμής, όπου παρεμπιπτόντως εσχάτως ασχολείται και με την εστίαση!

Οι δύο άντρες αφού αντάλλαξαν πολλά «γαλλικά» κατά την έξοδο τους από το εστιατόριο, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και ενώ περίμεναν να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα που θα τους παραλάμβαναν, τελικά ήρθαν στα χέρια, με τον ποδοσφαιράνθρωπο να βιαιοπραγεί (δυο χαστούκια σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν από τους παρόντες) κατά του γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος επιβιβάστηκε σε ένα ταξί και αποχώρησε!

Είναι άγνωστο εάν υποβλήθηκαν μηνύσεις και εάν το θέμα έφθασε στην Δικαιοσύνη!

Ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι η υπόθεση θα έχει και συνέχεια…

Ο σεβάσμιος (άνω των 80) εφοπλιστής, το ακίνητο στα Ανάκτορα, η πλειοδοσία των 12 εκατ. ευρώ, η «σύγκρουση» με τον προνομιακό στοιχηματζή του ΣΥΡΙΖΑ και το δώρο στην προβεβλημένη σύντροφο!

Μετά από μεγάλη μάχη «μέχρις εσχάτων», σεβάσμιος εφοπλιστής που έχει υπερβεί εδώ και καιρό τα 80 χρόνια της ζωής του, φέρεται να πλειοδότησε απέναντι σε πασίγνωστο στοιχηματζή (κολλητό Τσίπρα – Παππά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ όταν και μπαινόβγαινε στο Μαξίμου επί καθημερινής βάσης) για την απόκτηση προβεβλημένου ακινήτου (διαμερίσματος) στην περιοχή των Ανακτόρων, το οποίο κατά πληροφορίες προορίζεται για δώρο στην πασίγνωστη και προβεβλημένη σύντροφο του!

Οι πληροφορίες λένε πως το εν λόγω ακίνητο αποκτήθηκε από τον σεβάσμιο εφοπλιστή (που διατηρεί εξοχικό σε ιερό νησί) αντί του ποσού των 12 εκατ. ευρώ και φέρεται να προέρχεται από ένα πακέτο προβεβλημένων (άνω των 50) – και άλλων – ακινήτων που αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ συστημικής τράπεζας και δυο εταιριών διαχείρισης ακινήτων (με πολλά ερωτηματικά ως προς το μάνατζμεντ και τα πρόσωπα που εμπλέκονται) που έχουν γίνει πολύ της μόδας εσχάτως!

Διαβάστε περισσότερα