Πέραν πάσης αμφιβολίας, η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έχει αναδειχθεί σε κεντρική «πρωταγωνίστρια» της ανοδικής κίνησης του Χρηματιστηρίου κατά τον πρώτο μήνα του 2022 που την ώρα τούτη διανύουμε! Και μαζί με τις υπόλοιπες τράπεζες Alpha, Πειραιώς και Eurobank σέρνουν το χορό της ανόδου, συνεπικουρούμενες από τα «καλά βαριά χαρτιά» του 25άρη, όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ κ.α.

Το στοίχημα του Εθνικού Πρωταθλητή και η διάθεση του 30% της Εθνικής

Το Radar.gr αδιαμφισβήτητα έχει αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή, όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πρωταθλητή στο τραπεζικό σύστημα, ο οποίος θα προκύψει στο τέλος της ημέρας μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου για το success story, πρώτο βήμα θα αποτελέσει η διάθεση του 30% των μετοχών της Εθνικής, από το 40% που κατέχει το ΤΧΣ, σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές!

Προϋπόθεση ασφαλώς είναι η ψήφιση του νόμου της κυβέρνησης για το ΤΧΣ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου!

Και φυσικά να μην υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και διεξαγωγή εκλογών κατά το Α’ εξάμηνο του έτους.

Plan A’: Κρατικά funds της Σαουδικής Αραβίας και του Άμπου Ντάμπι

Για την διάθεση από το ΤΧΣ του 30% των μετοχών της Εθνικής υπάρχουν στο τραπέζι δύο επιχειρησιακά σχέδια:

Πρώτον, η διάθεση του συνόλου ή μέρους των μετοχών σε Άραβες επενδυτές και ειδικότερα στα Sovereign Wealth funds της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπου Ντάμπι, κρατικά επενδυτικά ταμεία από τα μεγαλύτερα στον κόσμο!

Το σχέδιο αυτό αναδείχθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου της Σουδ. Αραβίας Μπιν Σαλμάν, ο οποίος διαμήνυσε στον έλληνα ηγέτη ότι «έχουμε 5 δις. για σας, πέστε μας πού θέλετε να τα επενδύσουμε»!

Ο ρόλος των έμπιστων του πρωθυπουργού και η παρουσία Πατέλη

Τις επαφές με τα κρατικά αραβικά funds έχουν αναλάβει στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού με γνώση και εμπειρία στον τρόπο λειτουργίας του αραβικού κόσμου, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να έχει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Επιπροσθέτως, ενδιαφέρον αποκτά και η διείσδυση στα ελληνικά δρώμενα της JP Morgan, ιδίως μετά την εντυπωσιακή επένδυση της στην Viva Wallet, που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό – επιχειρηματικό σύστημα.

Μπαίνει οριστικά ο Χόλτερμαν στην Alpha!

Plan B’: Ολλανδός, εφοπλιστές και θεσμικοί

Δεύτερον, η απόκτηση του 30% των μετοχών που θα διαθέσει το ΤΧΣ, από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, εφοπλιστές και θεσμικούς επενδυτές!

Τις αναγνωριστικές επαφές με τους πιθανούς ενδιαφερόμενους πραγματοποίησε ο Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs, η οποία αποτέλεσε σύμβουλο της κυβέρνησης στις απόλυτα επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ, καθώς και της απόκτησης από την Macquarie του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 2,1 δις!!!

Βάσει των αρχικών επαφών και του τότε σχεδιασμού το αφεντικό του Ελλάκτωρα Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν θα αποκτούσε το 10% των μετοχών, οι εφοπλιστές Αθ. Λασκαρίδης και Γ. Προκοπίου άλλο ένα 10%, ενώ το τελευταίο κομμάτι της αποκρατικοποίησης θα το αποκτούσαν Έλληνες και ξένοι θεσμικοί!

Το σενάριο ωστόσο αυτό, την ώρα τούτη πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όχι μόνο λόγω Αράβων αλλά και γιατί οι σχέσεις Μαξίμου – Ολλανδού δεν είναι και οι καλύτερες, με αφορμή τη σύγκρουση κυβέρνησης – Ελλάκτωρα για τους εγκλωβισμούς στην Αττική οδό!

Η τελική φάση με ΑΜΚ Εθνικής και placement Πειραιώς

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σενάριο της δημιουργίας ενός Εθνικού Πρωταθλητή στις τράπεζες προβλέπει:

1. Την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, μετά το placement, ύψους περίπου 1 δις., στα πλαίσια δηλαδή που κινήθηκαν οι αυξήσεις της Πειραιώς και της Alpha.

2. Νέα αποκρατικοποίηση της Τρ. Πειραιώς, δεύτερη στη σειρά, μέσω placement μετοχικού πακέτου από το 27% του ΤΧΣ!

Το bras de fer Αλέξη Πατέλη – Χάρη Ηλιάδη!