Πέραν πάσης αμφιβολίας, η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και η εξυγίανσή της (πέρα από κόκκινα δάνεια και κεφαλαιακή επάρκεια), κυρίως από παθογένειες του παρελθόντος και δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη, συνιστούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση!

Ειδικά, μάλιστα, μετά την πρωτοφανή επιτυχία της ΔΕΗ, την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie και της ΔΕΠΑ Υποδομών σε Italgas – όμιλο Κοπελούζου, αλλά και την έκβαση των αυξήσεων κεφαλαίου-μαμούθ των τραπεζών Πειραιώς και Alpha, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, η «υπόθεση Εθνική Τράπεζα» αναδεικνύεται ΤΟ μεγάλο στοίχημα!

Η σύνθετη υπόθεση της δημιουργίας ενός μεγάλου και εύρωστου τραπεζικού σχήματος

Και για τους καλά γνωρίζοντες, η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της Εθνικής, μέσα από την πώληση (μέσω placement) αρχικά του 20% των μετοχών της τράπεζας (από το 43% που κατέχει το ΤΧΣ) σε ιδιώτες, Έλληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες-επενδυτές και στη συνέχεια διενέργεια μεγάλης αύξησης κεφαλαίου άνω του 1 δισ. ευρώ, είναι ακόμη πιο σύνθετη και περίπλοκη!

Και τούτο διότι στα μάτια της κυβέρνησης ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός «Εθνικού τραπεζικού πρωταθλητή»! Ενός σχήματος μεγάλου, εύρωστου πιστοληπτικά, μιας τράπεζας ανταγωνιστικής με τις πανίσχυρες ξένες, που θα αποτελεί κυρίαρχο πόλο στην Ελλάδα και όχι μόνο, με δυνατότητα χρηματοδότησης της υγιούς επιχειρηματικότητας και της διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Η Εθνική από μόνη της δεν αρκεί! Χρειάζεται συγχώνευση… Ο κεντρικός σχεδιασμός και ο συντονιστής!

Και όπως καθίσταται αντιληπτό, η Εθνική από μόνη της δεν αρκεί για τη δημιουργία του «Εθνικού πρωταθλητή»! Θα πρέπει αναπόφευκτα να συνενωθούν τραπεζικές δυνάμεις, είτε αυτό συμβεί μέσα από απορρόφηση-συγχώνευση, είτε διά μέσου επιθετικής κίνησης!

Οι πληροφορίες, πάντως, λένε πως υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, τον οποίο έχουν αναλάβει μέσω διαπραγματεύσεων και συντονισμού κινήσεων να φέρουν εις πέρας διεθνείς ξένοι οίκοι που ενεπλάκησαν στις υποθέσεις της Τρ. Πειραιώς, της Alpha και της ΔΕΗ!

Εθνική: Διεργασίες με επιχειρηματίες και funds για το 20%

Οι 5 παράμετροι για placement 20% και μετά αύξηση 1 δισ.

Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να καταστεί αντιληπτό είναι ότι η υπόθεση της Εθνικής τράπεζας είναι ένα θέμα σύνθετο, καθώς προϋποθέτει:

Πρώτον, την εξεύρεση και οριστικοποίηση ενός σχήματος ιδιωτών επενδυτών αξιόπιστων, έμπιστων ως προς τη σχέση τους με την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα και ταυτόχρονα ισχυρούς επιχειρηματικά και φερέγγυους πιστοληπτικά! Και τούτο δεν είναι καθόλου εύκολο. Υπό την έννοια ότι μπορεί πράγματι να υπάρχουν πολλοί ισχυροί επιχειρηματίες Έλληνες και ξένοι που δρουν στη χώρα μας, ωστόσο πολλοί εξ αυτών εμπλέκονται με ανοιχτά και εκκρεμή ζητήματα, ενώ άλλοι φέρονται ως… διαπλεκόμενοι, αναμεμειγμένοι με πολιτικά πρόσωπα που επιδιώκουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική σκηνή!

Δεύτερον, επιλογή του χρόνου! Και τούτο, πιστέψτε με, είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς αποτελεί συνάρτηση πολλών διαφορετικών πραγμάτων και εξωτερικών παραμέτρων! Η πανδημία, για παράδειγμα, είναι ένας από αυτούς! Αν εκδηλωθεί σφοδρό 5ο κύμα λόγω παράλλαξης Όμικρον, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Τρίτον, καθοριστική παράμετρος είναι ακόμη η τυχόν πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Εάν πάμε για εκλογές τον Μάιο του 2022, τότε η «υπόθεση Εθνική» πάει, αναπόφευκτα, πίσω…

Τέταρτον, σε κάθε περίπτωση κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας είναι το κλίμα στην οικονομία και το Χρηματιστήριο! Πώς θα πας σε τέτοιο κόλπο γκρόσο χωρίς την αγορά στα πάνω της;

Πέμπτον, η διαχείριση των παραγόντων που στέκονται και θα σταθούν απέναντι στο φιλόδοξο εγχείρημα για λόγους προσωπικούς, εξουσίας, θέσεων, παρέμβασης και επιρροής στο σύστημα. Με απλά λόγια, πώς η κυβέρνηση θα βάλει στη… θέση τους όλους τους καρεκλοκένταυρους που δεν θέλουν επ’ ουδενί να απολέσουν ή να εγκαταλείψουν δύναμη και οφίτσια!

Frontier εθνική τράπεζα H «μάχη» για την απόκτηση του Frontier της Εθνικής Τράπεζας

 

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η υπονόμευση από τις διοικήσεις της Εθνικής και του ΤΧΣ!

Για το ζήτημα της Εθνικής και το success story που προμηνύεται μέσα από την αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης και την κεφαλαιακή ενίσχυση έχουμε γράψει κατά καιρούς πολλά και αποκαλυπτικά!

Το γεγονός είναι ένα: η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα να καταστεί ιδιωτική, να μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο αρχικά μέσω placement από το ΤΧΣ Έλληνες παίκτες και στη συνέχεια μέσω μιας μεγάλης αύξησης κεφαλαίου, άνω του 1 δισ. να τοποθετηθούν κορυφαία ξένα funds και μικροί και μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές!

Η απόφαση αυτή θεωρείται ειλημμένη! Και σίγουρα δεν αρέσει καθόλου ούτε στην διοίκηση Μυλωνά, που φοβάται ότι θα χάσει ρόλους και οφίτσια, ούτε στο ΤΧΣ που θα απολέσει τον παρεμβατικό του ρόλο, καθώς, μετά την διάθεση του 20%, προβλέπεται η σταδιακή αλλά οριστική και ολοσχερής του αποχώρηση!

Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που και η διοίκηση της Εθνικής και η διοίκηση του ΤΧΣ, μέσω διαρροών, προσπαθούν για ίδιον όφελος να δημιουργήσουν κλίμα μετάθεσης της εμβληματικής αποκρατικοποίησης της Εθνικής και της εξυγίανσής της, τόσο από τον κρατισμό, τις φράξιες και τα «εσωτερικά συστήματα», όσο και από τα πιθανά μελλοντικά ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας!

Οι αναγνωριστικές επαφές της Goldman Sachs με πανίσχυρους επιχειρηματίες

Ασφαλώς το «project Εθνική» είναι μεγάλο και σύνθετο και απαιτεί χρόνο, ενώ το γεγονός είναι πως ήδη η Goldman Sachs έχει διενεργήσει αναγνωριστικές επαφές με μεγάλους ιδιώτες Έλληνες παίκτες, επιχειρηματίες υψηλού επιπέδου που θα επιθυμούσαν να τοποθετηθούν στο placement και να αποκτήσουν μέρος (ή όλο!) του 20% των μετοχών που θα διατεθεί από το ΤΧΣ!

Υπό αυτή την έννοια, το εγχείρημα θα επιδιωχθεί στον κατάλληλο χρόνο και στο καλύτερο δυνατό χρηματιστηριακό κλίμα.

Μείζον ζήτημα οι πρόωρες εκλογές

Ωστόσο, η έκβαση του «project Εθνική» είναι συνάρτηση των εκλογών!

Σε απλά ελληνικά, αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να διενεργήσει πρόωρες εκλογές τον Μάιο 2022, τότε το project πάει πίσω, από φθινόπωρο ’22 και βλέπουμε…

Αν, όμως, δεν γίνουν εκλογές μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, τότε το εγχείρημα θα προχωρήσει καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει στη φαρέτρα της ένα ακόμη success story, μετά από Alpha, Πειραιώς και ΔΕΗ, το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε μελλοντική εκκωφαντική συγχώνευση με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για το τραπεζικό σύστημα και την αγορά!