Πέραν πάσης αμφιβολίας, το 2021 χαρακτηρίστηκε το έτος της επιστροφής στα χρηματιστηριακά success stories, τα οποία δικαίως πιστώνεται η κυβέρνηση, με μεγάλους πρωταγωνιστές να αναδεικνύονται με χρονική σειρά προτεραιότητας η Τρ. Πειραιώς, η Alpha Bank και η ΔΕΗ, που συνολικά άντλησαν κεφάλαια μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου-μαμούθ περίπου 3,25 δισ. ευρώ!

Τα τρία success stories της χρονιάς και ο ρόλος της Goldman Sachs!

Το γεγονός είναι πως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές μετά από χρόνια επέστρεψαν στην Ελλάδα. Και τούτο καταδεικνύεται αδιαμφισβήτητα μέσα από τη συμμετοχή των κορυφαίων funds στον κόσμο, τόσο στις τρεις αυξήσεις κεφαλαίου που προαναφέρθηκαν, αλλά και στις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, που έπιασε το ρεκόρ των 2,1 δισ. ευρώ από την αυστραλιανή Macquarie!

Και αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κομβικό ρόλο στην υλοποίηση των τριών αυτών τραπεζικών – επιχειρηματικών σχεδίων, που επί της ουσίας αποτελούν νέου τύπου εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, με την είσοδο ξένων και Ελλήνων επενδυτών, διαδραμάτισε ο διεθνής οίκος – σύμβουλος της κυβέρνησης, Goldman Sachs, η συμβολή της οποίας στην επιτυχή έκβαση των τριών projects υπήρξε καθοριστική!

Εργάζονται πυρετωδώς σε Ελλάδα και Λονδίνο

Υπό αυτό το πρίσμα, με βάση τις πληροφορίες αλλά και τα δεδομένα της αγοράς, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα θα αποτελέσει το νέο success story της κυβέρνησης και του Χρηματιστηρίου για το 2022! Και το γεγονός είναι πως ήδη όλοι οι… συντελεστές της νέας τραπεζικής ιδιωτικοποίησης εργάζονται πυρετωδώς σε Ελλάδα και Λονδίνο!

Placement του 20% από το ΤΧΣ την άνοιξη!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κυβέρνηση και Goldman Sachs έχουν καταλήξει στην κατ’ αρχήν αποκρατικοποίηση (πιθανόν την άνοιξη εάν δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες με την πανδημία ή τις πρόωρες εκλογές) του 20% των μετοχών της Εθνικής από το πακέτο του 41% που κατέχει το ΤΧΣ!

Γιατί κάνουν…νερά οι διοικήσεις Εθνικής και Ταμείου!

Η διοίκηση του Ταμείου είναι αλήθεια πως κάνει νερά, για λόγους παρέμβασης στην Εθνική, ελέγχου και επιρροής! Όπως αντιρρήσεις φέρει και η διοίκηση Μυλωνά στην Εθνική, που προδήλως δεν θέλει να χάσει ρόλους, οφίτσια, αλλά και υπέρογκες αμοιβές! Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται ενοχλημένη με τις τακτικές και το προσωπικό παιχνίδι των δήθεν τεχνοκρατών, που αντί για το κοινό καλό αντιμετωπίζουν το νέο εμβληματικό project με καχυποψία επί τη βάσει των δικών τους συμφερόντων και σκοπιμοτήτων!

Ο κύκλος των διερευνητικών επαφών με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, αλλά και κορυφαία funds του κόσμου!

Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη. Ήδη, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, η Goldman Sachs έχει ξεκινήσει κύκλο διερευνητικών επαφών με ισχυρούς επιχειρηματίες Έλληνες και ξένους, που δραστηριοποιούνται ενεργά στην χώρα μας και δείχνουν εμπιστοσύνη στην οικονομία. Και φέρεται να έχει αποσπάσει σε μεγάλο βαθμό την συγκατάθεσή τους για συμμετοχή στο placement του 20% των μετοχών της Εθνικής που θα διενεργήσει το ΤΧΣ! Σε βαθμό που ήδη η πρώτη, μερική αποκρατικοποίηση, της Εθνικής, μέσω του placement, να θεωρείται εξασφαλισμένη ενώ αμέσως μετά θα επακολουθήσει μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντίστοιχη εκείνων που διενήργησαν Πειραιώς και Alpha, κατά μέσο όρο γύρω στο 1 δισ. Στην οποία θα συμμετάσχουν κορυφαία funds του εξωτερικού καθώς επίσης και ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, μικροί και μεγάλοι!

Και στο βάθος…συστημική-εμβληματική συγχώνευση!

Το τρίτο μέρος του επενδυτικού-τραπεζικού σχεδίου θα επακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο και αφού προηγουμένως έχουν επιτύχει απολύτως placement και αύξηση κεφαλαίου!
Κατά πληροφορίες εκ των έσω, ο κεντρικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και εμβληματική συγχώνευση της Εθνικής με άλλη μεγάλη συστημική τράπεζα, στη λογική να δημιουργηθεί ένας «εθνικός πρωταθλητής» στο τραπεζικό σύστημα!

Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για αυτό το τρίτο μέρος του σχεδίου, το οποίο προφανώς και δεν θα κληθούν να υλοποιήσουν ο Μυλωνάς και η παρέα του, αλλά τεχνοκράτες με πίστη και όραμα…