Για το ζήτημα της Εθνικής και το success story που προμηνύεται μέσα από την αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης και την κεφαλαιακή ενίσχυση έχουμε γράψει κατά καιρούς πολλά και αποκαλυπτικά!

Το γεγονός είναι ένα: η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει η εθνική τράπεζα να καταστεί ιδιωτική, να μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο αρχικά μέσω placement από το ΤΧΣ Έλληνες παίκτες και στη συνέχεια μέσω μιας μεγάλης αύξησης κεφαλαίου, άνω του 1 δις. να τοποθετηθούν κορυφαία ξένα funds και μικροί και μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές!

Η απόφαση αυτή θεωρείται ειλημμένη! Και σίγουρα δεν αρέσει καθόλου ούτε στην διοίκηση Μυλωνά που φοβάται ότι θα χάσει ρόλους και οφίτσια, ούτε στο ΤΧΣ που θα απωλέσει τον παρεμβατικό ρόλο, καθώς μπορεί σε πρώτη φάση να διαθέσει το 20%, όμως σταδιακά θα αποχωρήσει ολοσχερώς!

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που και η Διοίκηση της Εθνικής και η διοίκηση του ΤΧΣ, μέσω διαρροών προσπαθούν για ίδιον όφελος, να δημιουργήσουν κλίμα μετάθεσης της εμβληματικής αποκρατικοποίησης της Εθνικής και της εξυγίανσης της τόσο από τον κρατισμό, τις φράξιες και τα «εσωτερικά συστήματα», όσο και από τα πιθανά μελλοντικά ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας!

Ασφαλώς το «project Εθνική» είναι μεγάλο και σύνθετο και απαιτεί χρόνο, ενώ το γεγονός είναι πως ήδη η Goldman Sachs έχει διενεργήσει αναγνωριστικές επαφές με μεγάλους ιδιώτες Έλληνες παίκτες, επιχειρηματίες υψηλού επιπέδου που θα επιθυμούσαν να τοποθετηθούν στο placement και να αποκτήσουν μέρος (ή όλο!) του 20% των μετοχών που θα διατεθεί από το ΤΧΣ!

Υπό αυτή την έννοια, το εγχείρημα θα επιδιωχθεί στον κατάλληλο χρόνο και στο καλύτερο δυνατό χρηματιστηριακό κλίμα.

Ωστόσο, η έκβαση του «project Εθνική» είναι συνάρτηση των εκλογών!

Σε απλά ελληνικά, αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να διενεργήσει πρόωρες εκλογές τον Μάιο 2022, τότε το project πάει πίσω, από Φθινόπωρο 22 και βλέπουμε…

Αν όμως δεν γίνουν εκλογές μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, τότε το εγχείρημα θα προχωρήσει καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει στη φαρέτρα της ένα ακόμη success story, μετά από Alpha, Πειραιώς και ΔΕΗ, το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε μελλοντική εκκωφαντική συγχώνευση με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για το τραπεζικό σύστημα και την αγορά!