Τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας που είχε αποτυπώσει το exit poll, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώνει για τις σημερινές εκλογές η Singular Logic με ενσωματωμένο το 99,59% των εκλογικών τμημάτων.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό 40,79% , ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του οποίου καταρρέουν στο 20,07%.

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

στη δήλωσή του μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, τονίζοντας ότι με την ψήφο τους οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τρίτη εκλογική δύναμη αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 11,4%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,2% και η Ελληνική Λύση με 4,4%.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Singular Logic «η διαφορά παγιώνεται στο 20% που έχουμε δει στην επικράτεια.

Το ΜεΡΑ 25 δεν μπαίνει στη Βουλή ενώ το ίδιο συμβαίνει και για Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ με μια εκτίμηση σφάλματος στο +/- 0,5%».

Συγκεκριμένα η ΝΙΚΗ συγκεντρώνει 2,93%, Πλεύση Ελευθερίας 2,83%, ΜεΡΑ25 2,55%.

Όπως προκύπτει από την εκτίμηση των αποτελεσμάτων η ΝΔ συγκεντρώνει 145 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 72, το ΠΑΣΟΚ 42 το ΚΚΕ 25 και η Ελληνική Λύση με 16 έδρες.

Η ανθρωπογεωγραφία της Νέας Κυβέρνησης Μητσοτάκη -

Οι λόγοι που οδήγησαν στη σαρωτική νίκη της ΝΔ

Η πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος «δείχνει» πως η ιστορική νίκη της ΝΔ εδράζεται σε τρία βασικά σημεία, που είναι συνάρτηση τόσο της δικής της τακτικής, όσο και της αδυναμίας του αντιπάλου του:

1) Σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε κατά κύριο λόγο για το μέλλον, θέτοντας ως προτεραιότητα το θετικό αφήγημα σε σχέση με τον αντίπαλο του, που επένδυσε σε πιο γκρίζα καμπάνια. Αποτέλεσμα ήταν να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι σε όλη την προεκλογική περίοδο, εκπέμποντας ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.

2) Ο δεύτερος λόγος, που είναι σε άμεση συνάρτηση με τον πρώτο, είναι πως σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της ήταν απόλυτα πειθαρχημένα και εξέπεμψαν κοινό μήνυμα χωρίς να γίνει σοβαρό λάθος.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνέβη το ίδιο με κορυφαίο λάθος της τελευταίας στιγμής του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ουσιαστικά προεκλογικά παρατάχθηκε ένας «γαλάζιος στρατός» απόλυτα συντεταγμένος ακολουθώντας την ίδια γραμμή. κάτι που εξέλαβαν οι πολίτες, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που «θόλωσε» το μήνυμα του ακόμα και στο μείζον ζήτημα του τι κυβέρνηση θέλει.

3) Ο τρίτος λόγος που αναμφίβολα συνετέλεσε στην εκκωφαντική επικράτηση της ΝΔ ήταν πως το κυβερνών κόμμα συγκράτησε στο ακέραιο το εκλογικό σώμα που την ψήφισε το 2019, με «γαλάζιες» πηγές» να λένε πως «δεν απογοητεύτηκαν» από όσα έπραξε ο πρωθυπουργός. Συνεπώς, όπως σημειώνουν κομματικές πηγές «η συνέπεια λόγων και έργων, σε δυσμενείς μάλιστα συνθήκες, λόγω των παγκόσμιων κρίσεων» σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράσει πειστική πρόταση, έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Άσφαιρα τα πυρά Τσίπρα περί 700.000 άμεσων πλειστηριασμών

Γιατί κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές κάλπες έδειξε ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το τραύμα που προκάλεσαν οι ανερμάτιστες υποσχέσεις του 2015, οι νόμοι με ένα άρθρο που δεν ήρθαν ποτέ και στη συνέχεια η περιπέτεια του δημοψηφίσματος, το «όχι» που έγινε «ναι» και το αρνητικό αποτύπωμα από την «πρώτη φορά Αριστερά» διακυβέρνηση, είναι πληγές που, όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν επουλωθεί.

Η ήττα δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Τέσσερα χρόνια οι δημοσκοπικές επιδόσεις έδειχναν σταθερά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπολείπεται όχι μόνο του ποσοστού της κυβέρνησης, αλλά και του ποσοστού που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2019. Η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις και οι όποιες απώλειες κατέγραφε δημοσκοπικά δεν κατευθύνονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφάνισε όλη την τετραετία μικρές δημοσκοπικές αναλαμπές, τις οποίες ακολούθησαν γρήγορες διορθώσεις με απώλεια των έστω και μικρών κερδών.

Εμφατικά αυτό αποτυπώθηκε αμέσως μετά το δυστύχημα το Τεμπών, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός. Οι απώλειες της κυβέρνησης ούτε τότε πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυσαρεστημένοι πολίτες έδειξαν απέναντι στην τραγική συγκυρία ότι θεωρούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέρος του προβλήματος και όχι δυνητικό υποδοχέα της προσδοκίας για λύσεις.

Με δυο λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κόσμου έχει γίνει συστημικό κόμμα. Η ηγεσία του, όμως, εξακολούθησε σε σημαντικό βαθμό να επενδύει στον αντισυστημισμό.

Σε δεύτερο επίπεδο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ανάδειξή του ως δεύτερου πόλου του νέου διπολισμού. Δεν μπόρεσε να «συνομιλήσει» είτε με τις ηγεσίες είτε με τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων του ευρύτερου φάσματος της κεντροαριστεράς και να ενσωματώσει τις δυνάμεις τους ως ο κεντρικός εκφραστής του χώρου.

Κάτι που απαιτούσε συντονισμένη προσπάθεια σε βάθος τετραετίας. Είχε τον χρόνο, δεν ενεργοποίησε τις αναγκαίες διεργασίες. Αντίθετα, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές «θόλωσε» το μήνυμα όσον αφορά το σε ποιους απευθύνεται, ποιους θέλει να εκπροσωπήσει, με αμφιλεγόμενες επιλογές και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και στη δημόσια εκφορά λόγου.

Τελευταίο λιθαράκι σε μια πορεία σχεδόν αυτοκαταστροφική, τα διαδοχικά αυτογκόλ λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, πράγμα αδικαιολόγητο για ένα κόμμα που διακηρύσσει ότι τώρα πια «έχει μάθει, έχει εμπειρία, και ξέρει και μπορεί».

Η επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Ένας σκόπελος που μπορεί να ενεργοποιήσει διαδικασίες συνολικότερης αναδιάταξης του πολιτικού τοπίου.

Διαβάστε περισσότερα