Τρίτη, 18 Ιαν 2022

Ετικέτα: Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.), είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα, ένα από τα δύο κυρίαρχα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας από την μεταπολίτευση και μετά.

Το κόμμα ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ σημερινός πρόεδρος του κόμματος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτησε ως κυβέρνηση της Ελλάδας από το 1974 μέχρι το 1980 με πρωθυπουργό τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή και έως τις εκλογές του 1981 με τον Γεώργιο Ράλλη, από το 1990 μέχρι το 1993 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από το 2004 μέχρι το 2009 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, από το 2012 μέχρι το 2015 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και από το 2019 με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων από 157 βουλευτές και βρίσκεται στην κυβέρνηση σήμερα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από οκτώ ευρωβουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, στην ιδρυτική διακήρυξη της οποίας αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Νέα Δημοκρατία, ήταν και είναι διαχρονικά ένα οικονομικά φιλελεύθερο, κοινωνικά συντηρητικό και χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, παρόλο που αυτοπροσδιορίζεται ως «κόμμα των ιδεών του κοινωνικού φιλελευθερισμού», μία ιδεολογία περισσότερο συνυφασμένη με τον κεντρώο πολιτικό χώρο. Ο διαχρονικός ισχυρισμός ορισμένων μελών ότι το κόμμα υιοθετεί της ιδεολογία αυτή, ότι δηλαδή ανήκει στον κεντρώο πολιτικό χώρο, έχει οδηγήσει σε κριτική εναντίον του κόμματος, αφού η ρητορική αυτή δεν συμβαδίζει με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει και εφαρμόσει ως κυβερνών κόμμα, ούτε και εκφράζει την πλειοψηφία της εκλογικής της βάσης.

Επί Κωνσταντίνου Καραμανλή (1974 – 1980), η Νέα Δημοκρατία αυτοπροσδιοριζόταν ως κόμμα του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με ρυθμιστική, ωστόσο, παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ (1981 – 1984) το κόμμα έκανε «στροφή» προς τα δεξιά για να αντιμετωπίσει την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την ανάδειξη στην ηγεσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1984 – 1993) όμως το κόμμα υιοθέτησε μια πιο οικονομικά φιλελεύθερη ατζέντα και έκανε «άνοιγμα» στο φιλελεύθερο κέντρο. Μετά την άνοδο του λαϊκού δεξιού Μιλτιάδη Έβερτ (1993 – 1997) στην ηγεσία της παράταξης, η Νέα Δημοκρατία έκανε στροφή προς τα δεξιά απορρίπτοντας τον οικονομικό φιλελευθερισμό.

Επί Κώστα Καραμανλή (1997 – 2009), το κόμμα έκανε στροφή στο κέντρο επιδιώκοντας να κυριαρχήσει στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο».

Την περίοδο 2010-2011 η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του δεξιού Αντώνη Σαμαρά, ακολούθησε αντιπολιτευτική και αντιμνημονιακή ρητορική, βασισμένη στο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και της υιοθέτησης νέου μίγματος πολιτικής, προς την κατεύθυνση της λήψης αναπτυξιακών μέτρων και τόνωσης της αγοράς. Αυτή όμως χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μερίδα πολιτικών αναλυτών και δημοσιογράφων ως αδύνατη και ουτοπική.

Επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει περισσότερη έμφαση στον οικονομικό φιλελευθερισμό και στην ανάγκη για μικρότερο κράτος.

Προσέξτε τις μετοχές που σας …πασάρουν – Οι Έλληνες πλήρωσαν χρυσάφι την Αττική οδό – Οι Σανέλ τσάντες, οι Λουμπουτέν γόβες, οι βίλες και τα εκατομμύρια – Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για εκλογές στις 9 Απριλίου 2023!

Είναι σύνηθες, χρονιάρες μέρες, πολλοί και διάφοροι δήθεν επαΐοντες, δημοσιογράφοι, αναλυτές, χρηματιστές, σπεκουλαδόροι, να βγαίνουν και να προτείνουν μετοχές, ωσάν ...

Page 1 of 40 1 2 40

EDITOR'S CHOICE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ