Σαρωτικές αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη φέρνουν τα αποτελέσματα στις εκλογές 2023 καθώς η χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει δεκάδες προβεβλημένα στελέχη του εκτός κοινοβουλίου.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Οι αλλαγές στην Αττική – Εκτός Σκουρλέτης, Κουρουμπλής, Βίτσας

Στην Α’ Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει μόλις 3 βουλευτές με τον Νάσο Ηλιόπουλο να προηγείται, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να ακολουθεί και τον Νίκο Βούτση να έπεται ενώ με καταμετρημένο το 88% των ψηφοδελτίων μένουν εκτός κοινοβουλίου οι Νίκος Φίλης και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ανατροπή υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ καθώς την έδρα της Α Αθήνας που κρατούσε επι χρόνια ο Κώστας Σκανδαλίδης αναλαμβάνει πλέον ο Παύλος Γερουλάνος.

Στο Βόρειο τομέα Αθηνών η ΝΔ αυξάνει κατά 2 τις έδρες με τους Νίκο Παπαθανάση και Αρια Αγάτσα να γίνονται βουλευτές. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως χάνει 2 έδρες.

Προηγούνται στους «σταυρούς» οι Αθηνά Λινού, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενώ οι Κώστας Ζαχαριάδης και Πάνος Σκουρλέτης μένουν εκτός. Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος παρά το γεγονός ότι είχε αποσυρθεί καλώντας τους ψηφοφόρους να μην τον στηρίξουν έλαβε πάνω από 2.800 «σταυρούς».

Ανατροπή υπήρξε και στον ΠΑΣΟΚ με την μία έδρα να αλλάζει χέρια και από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μένει εκτός Βουλής, να πηγαίνει στην Μιλένα Αποστολάκη.

Εκτός Βουλής μένουν επίσης οι υποψήφιοι της Δυτικής Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη και Πάνος Κουρουμπλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 3 βουλευτές με το τοπικό ντέρμπι να το κερδίζει η Έφη Αχτσιόγλου έναντι της Ρένας Δούρου.

Στον Νότιο τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 4 βουλευτές έναντι 5 που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 82% της καταμέτρησης μένει εκτός ο Γιάννης Μουζάλας όπως και οι Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μαντζουράνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας και Μιθριδάτης.

Στον Πειραιά και με καταμετρημένο το 93% των ψηφοδελτίων οι βουλευτές Νίκος Μανωλάκος και Νόνη Δούνια μένουν εκτός και την θέση τους παίρνουν οι Δόμνα Μιχαηλίδου και Νίκος Βλαχάκος.

Μόλις μια έδρα παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν την κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει εκτός ο κ. Θοδωρής Δρίτσας.

Η ΝΔ αυξάνει σε 3 τις έδρες της στην Β’ Πειραιά αλλά μένει εκτός Βουλής ο παλαιότερος βουλευτής της Γιάννης Τραγάκης.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη σε σταυρούς αναδείχθηκε η κυρία Νίνα Κασιμάτη με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο Γιάννη Ραγκούση ενώ ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης που αναδείχθηκε τρίτος μένει εκτός βουλής.

Από την Ανατολική Αττική μένουν εκτός οι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου και Πάνος Σκουρολιάκος καθώς και ο υποψήφιος Βαγγέλης Αντώναρος.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Τι γίνεται σε Θεσσαλονίκη, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, Κρήτη

Πλήρης ανατροπή καταγράφεται και στην Αιτωλοακαρνανία καθώς με το 93% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραϊτης και Γιώργος Βαρεμένος μένουν εκτός παραχωρώντας την θέση τους στους νέους υποψηφίους Μίλτο Ζαμπάρα και Γρηγόρη Θεοδωράκη.

Αλλαγή σκυτάλης καταγράφεται στην Βοιωτία με τον Ανδρέα Κουτσούμπα της ΝΔ και της «καραμανλικής» πτέρυγας να παραδίδει την έδρα στον πρωτοεμφανιζόμενο Ελευθέριο Κτιστάκη.

Αλλαγή σκυτάλης παρατηρείται στον Εβρο με την Αναστασία Γκαρά του ΣΥΡΙΖΑ να παραδίδει στον κ. Μενέλαο Μαλτέζο, στην Εύβοια με τον κ. Μίλτο Χατζηγιαννάκη (ΣΥΡΙΖΑ) να χάνει από τον πασοκογενή Σίμο Κεδίκογλου.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης με το 86% των ψηφοδελτίων ενσωματωμένων μένουν εκτός βουλής ο νυν βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκλέγεται η κυρία Ράνια Θρασκιά με περίπου 900 σταυρούς πίσω από την Κατερίνα Νοτοπούλου που τερματίζει πρώτη.

Στην Λακωνία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σταύρος Αραχωβίτης χάνουν την έδρα η οποία πάει στο ΠΑΣΟΚ και στην κυρία Νάγια Γρηγοράκου κόρη του Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανδρέας Ξανθός χάνουν τη μια έδρα που είχαν στο Ρέθυμνο που πάει στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μανώλη Χνάρη.

Στα Χανιά οι 2 έδρες για την ΝΔ πάνε στην Ντόρα Μπακογιάννη και την Σέβη Βολουδάκη ενώ η μια έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στον Παύλο Πολάκη.

Διαβάστε ακόμη: