Η αλλαγή όλων των δεδομένων που παρατηρείται στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς και η ραγδαία επιχειρηματική ανάπτυξη που έχει βάλει δυνατά και άλλους νέους παίκτες στο παιχνίδι, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις εισηγμένες – κελύφη, εταιρίες στην ουσία κουφάρια η χρησιμότητα των οποίων είναι μόνο η απόκτηση τους για την είσοδο στο ΧΑ διά της πλαγίας, τόσο για το θέμα της ταχύτητας εισαγωγής παρακάμπτοντας πλήθος διαδικασιών, όσο και για την αποκόμιση σημαντικών υπεραξιών!

Εδώ και 3 μήνες το Radar επιμένει για μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ πολύ σοβαρών επιχειρηματιών, με εισηγμένους, για την εξαγορά των κελύφων των εντός του Χρηματιστηρίου εταιριών τους.

Και οι πληροφορίες την ώρα τούτη λένε πως οι 2 περιπτώσεις είναι πολύ κοντά δε συμφωνία!

Μου λένε λοιπόν ότι σε 3 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εκ των κορυφαίων της χώρας, αλλά και σε έναν ακόμη ραγδαία αναπτυσσόμενο που στην κυριολεξία «πετάει», έχουν αρχίσει να ωριμάζουν οι σκέψεις για πολύ σοβαρές χρηματιστηριακές κινήσεις!

Στον έναν όμιλο μελετάται η αυτόνομη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο εταιρίας του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζας;) η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, παράγει τζίρους και κερδίζει μερίδια αγοράς σε έναν χώρο ο οποίος δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πλέον εξυγιαίνεται και ανακάμπτει!

Πρόκειται για ένα «πείραμα» που αποτελεί «επανάληψη» αντίστοιχης κίνησης που είχε γίνει στο παρελθόν και που πέραν των χρηματιστηριακών υπεραξιών που θα προσδώσει στον όμιλο, ενδεχομένως να αποτελέσει μελλοντικά ένα σημείο αναφοράς για εξαγορά ή ένταξη σε υπό διαμόρφωση μεγάλο σχήμα!

Στον άλλο όμιλο εσχάτως έχουν αρχίσει να επικρατούν ιδέες εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με 2 τρόπους: είτε με την αυτόνομη εισαγωγή ακολουθώντας την τυπική διαδικασία αύξησης κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών, είτε με την εξαγορά ήδη εισηγμένης που θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα!

Στον τρίτο όμιλο, την ώρα τούτη επεξεργάζονται εκδοχές αυτόνομης εισαγωγής της …ιπτάμενης εταιρίας, ενώ την ίδια στιγμή ακούγεται ότι το αφεντικό του ομίλου ψάχνει και «κουφάρι» εισηγμένης για να προχωρήσει σε ταχύτατη εισαγωγή διά της πλαγίας!

Η τέταρτη περίπτωση έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αφορά σε μεγάλο βαθμό τις νέες ισχυρές δυνάμεις της αγοράς, που έχουν λάβει θέση στο τραπέζι του επιχειρηματικού παιχνιδιού και αναπτύσσονται ραγδαία και πολύ επιθετικά! Αλλά μέχρι εδώ! Μην χαλάσουμε και τη δουλειά…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι χρηματιστηριακές κινήσεις των 3+1 επιχειρηματικών ομίλων σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατήσει στην χρηματιστηριακή αγορά!

Θα αναζητηθεί δηλαδή η κατάλληλη χρονική στιγμή ούτως ώστε τα εν δυνάμει χρηματιστηριακά εγχειρήματα να στεφθούν από επιτυχία…

Ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες συμφωνίες είναι ήδη κλεισμένες, γεγονός που θα βάλει φωτιά στη χρηματιστηριακή αγορά!

Στον εισαγγελέα για λαθρεμπορία πετρελαίου από την Λιβύη παραπέμπει η Αρχή για το ξέπλυμα γνωστό εφοπλιστή!

Μία πολύ σοβαρή υπόθεση λαθρεμπορίας και μεταφοράς παράνομου πετρελαίου από την Λιβύη διά μέσου των τάνκερ πολύ γνωστού εφοπλιστή έστειλε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω, προκειμένου να διερευνηθούν από την Δικαιοσύνη και τους ανακριτές πλήθος κακουργηματικών πράξεων, η Αρχή για το ξέπλυμα!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, μετά από διεξοδική έρευνα και την συσσώρευση πλήθους στοιχείων, καθώς και επωνύμων μαρτυριών, η Αρχή για το ξέπλυμα που λειτουργεί υποδειγματικά υπό την καθοδήγηση του άξιου δικαστικού κυρίου Βουρλιώτη, ξετυλίγει το κουβάρι της παράνομης διακίνησης πετρελαίου από την Λιβύη, μια υπόθεση εκτεταμένης λαθρεμπορίας, που ήδη η ανάδειξή της από τις Αρχές και την Δικαιοσύνη έχει προκαλέσει την ανησυχία στο «σύστημα» καθώς και σε άλλους προβεβλημένους εφοπλιστές!

Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, που σε αυτή τη φάση αφορά αποκλειστικά και μόνο τον επώνυμο εφοπλιστή που παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη, φέρεται να έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό γραφείο!

Παράλληλα η Αρχή για το ξέπλυμα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, αλλά και με το Υπ. Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του Λιμενικού Σώματος!

Καθώς από τις Αρχές και τις Υπηρεσίες της χώρας θεωρείται ότι η συγκεκριμένη περίπτωση του γνωστού εφοπλιστή αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου μιας δαιδαλώδους ιστορίας τεραστίων διαστάσεων…

Οι 2 τεχνοκράτες «κύριοι», επιλογές της κυβέρνησης, που στηρίζονται στις πλάτες των «κυριών» τους με τις ισχυρές «άκρες» στον πρωθυπουργό και το πολύ στενό του περιβάλλον!

Επειδή εσχάτως γίνεται λόγος πολύς για ιδιωτικοποιήσεις, εκδηλώσεις ενδιαφέροντος ξένων οίκων αλλά και για επιστροφές κεφαλαίου και διανομές μερισμάτων στους μετόχους, σας λέμε ότι 2 «τεχνοκράτες» της «συμφοράς» και του «γλυκού νερού», μολονότι επιλογές της κυβέρνησης (ο ένας και της προηγούμενης λόγω ιδιαίτερων σχέσεων με τον προκάτοχο του) θα είχαν πάρει πόδι προ πολλού, εδώ και πολύ καιρό!

Διότι κατά κοινή ομολογία τα έχουν κάνει μαντάρα σε όλα τα επίπεδα, αδυνατώντας να ασκήσουν ουσιαστική διοίκηση!

Ωστόσο παραδόξως παραμένουν στις θέσεις τους, εκ των κορυφαίων στο σύστημα, όχι λόγω των προσόντων που διαθέτουν ή του μάνατζμεντ που ασκούν, αλλά επειδή οι «κυρίες» τους έχουν απευθείας πρόσβαση και συνδέονται με προσωπική φιλία παλαιόθεν με τον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον!

Σε απλά λόγια οι 2 αποτυχημένοι τεχνοκράτες στηρίζονται από τις γυναίκες τους, εκ των οποίων η μία είναι πρώην συμμαθήτρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέας του από το Κολλέγιο, η δε άλλη είναι κολλητή φίλη στενού οικογενειακού προσώπου του πρωθυπουργού!

Οι «κύριοι» των ισχυρών και με παρέμβαση «κυριών» διασώζουν έτσι τις παχυλά αμοιβόμενες θεσούλες τους, αποδεικνύοντας στην πράξη για μια ακόμη φορά ότι στη δημόσια διοίκηση κυριαρχούν όχι οι άξιοι και ικανοί, αλλά οι ημέτεροι, οι κολλητοί, οι φίλοι από τα παλιά και οι σύζυγοι των φίλων!

Της αναξιοκρατίας το ανάγνωσμα…

Απέτυχε παταγωδώς το πολιτικό «παιχνίδι» Σταϊκούρα- Πατέλη για τις τράπεζες! Το φιάσκο με την Πειραιώς και το ΙΟΝ, οι σκόπιμες διαρροές για τους Άραβες και το κατάντημα του Χρηματιστηρίου των 5-10 μετοχών!

Γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος το θνησιγενές εκ των προτέρων αφήγημα του δίδυμου Σταϊκούρα- Πατέλη σχετικά με το ενδιαφέρον από την ION (όχι την σοκολατοποιΐα του μάνατζερ Σπύρου) για το 27% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, καθώς η πρόταση αυτή ήταν εξαρχής ανεφάρμοστη λόγω του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου, όπως αυτός διαμορφώθηκε νομοθετικά από το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου!

Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε ούτε το μέγεθος της ΙΟΝ, ούτε την πρόθεση της να αποκτήσει το συγκεκριμένο ποσοστό και μάλιστα με premium!

Όμως με βάση τον νόμο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, η πρόταση αυτή είναι άνευ σημασίας, εν πολλοίς προσχηματική, που αποσκοπεί από πλευράς Ιταλών να υποδηλώσουν πρόθεση και να λάβουν θέση ενόψει μελλοντικών εξελίξεων και από πλευράς κυβέρνησης να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι δήθεν υφίσταται εν μέσω κρίσης ένα σοβαρό και κατατεθειμένο επενδυτικό κλίμα!

Το γεγονός είναι ότι η πρόταση αυτή που διέρρευσε επιλεκτικά στερείται βάσης υλοποίησης, όπως ακριβώς συνέβη και με την πρόταση των Αράβων του PIF (Private Investment Fund of Saudi Arabia) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής ζητώντας exclusivity 6 εβδομάδων!

Καλώς ή κακώς αυτού του είδους τα ντηλ δεν γίνονται έτσι, από τη στιγμή που υφίσταται σχετικός πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης που καθορίζει πλαίσιο δράσης και διαδικασία!

Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο αρμόδιος υπουργός κ. Σταϊκούρας, όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης (με Λινάτσα ή χωρίς)!

Είναι επομένως προφανές πως η σκόπιμη αυτή διαρροή 2 προθέσεων που εκ των υστέρων της ψήφισης του νόμου για το ΤΧΣ εκδηλώθηκαν και ήταν εν τη γεννέσει τους θνησιγενείς, αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο να διαμορφώσει αίσθηση επενδυτικού κλίματος, προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την δήθεν έλευση ξένων επενδυτών που θα αγοράσουν τις τράπεζες!

Όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως η αλήθεια είναι ότι η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών για χίλιους λόγους πάει πίσω, στο β’ εξάμηνο του 2023, όπως και οι περίφημες αποκρατικοποιήσεις με κορυφαία την παραχώρηση της Αττικής οδού ο διαγωνισμός της οποίας έχει γίνει κάτι σαν σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας»!

Το «παιχνίδι» με τις τράπεζες από Σταϊκούρα – Πατέλη κατέρρευσε εν μία νυκτί καθώς η αγορά είναι σε θέση να διακρίνει τι είναι εφικτό και τι όχι, καθώς και σε τι αποσκοπούν οι φανφάρες για επικείμενα μεγάλα ντηλ πασπαλισμένα με πολιτική χρυσόσκονη για τους …ιθαγενείς!

Για την Τρ. Πειραιώς μόνο μία περίπτωση υπήρχε να αλλάξει ο έλεγχος και τα πακέτα των μετοχών: να αποκτηθούν από τους υφιστάμενους μετόχους!

Αυτό πήγε να γίνει, αλλά δεν προχώρησε γιατί οι συμφωνίες χάλασαν!

Τώρα μας εμφάνισαν την ΙΟΝ και το θέμα Τρ. Πειραιώς κατ’ επέκταση πάει στις καλένδες!

Και το δίδυμο των αστέρων του οικονομικού επιτελείου μας δουλεύει ψιλό γαζί για το δήθεν επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται!

Όταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει καταντήσει αγορά 5-10 μετοχών με το ζόρι!

Ο διαγωνισμός «φιάσκο» για την παραχώρηση της Αττικής οδού και οι «Αλχημιστές» του ΤΑΙΠΕΔ που πάνε να συνδέσουν το τίμημα σε μετρητά με ποσοστά επί του τζίρου!!!

Όταν αποκαλύψαμε πριν από περίπου 6-7 μήνες ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού πάει πίσω, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εντός του 2022 σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αλλά θα μετατεθεί για το Α’ εξάμηνο του 2023 λόγω της συγκυρίας, «έπεσαν να μας φάνε» κυρίως από το ΤΑΙΠΕΔ, συνεπικουρούμενοι από τους «γνωστούς – άγνωστους» δημοσιογράφους του Διαδικτύου, των payrolls που ακολουθούν και υπογράφουν μόνο την επίσημη γραμμή, ακόμη κι αν αυτή πρόκειται για τεράστια αρλούμπα!

Όλοι αυτοί που καθ’ υπαγόρευση του ΤΑΙΠΕΔ τότε, «διέψευδαν» το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αξίας και του Radar!

Έλα όμως που δεν …γεννήθηκε ακόμη αυτός που θα μας «διαψεύσει»!!!

Έπεσαν επομένως όλοι μαζί στον …λάκκο που έσκαψαν!

Γιατί σήμερα είναι διπλά εκτεθειμένοι: πρώτον γιατί αναγκάστηκαν να ομολογήσουν – παρά τις κορώνες για διαγωνισμό Ιούνιο – Ιούλιο, άντε Οκτώβριο- ότι η διαγωνιστική διαδικασία βάσει του … νέου σχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί κατά το Α’ Τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το καλό σενάριο.

Γιατί το «κακό» σενάριο θέλει τον διαγωνισμό να πηγαίνει πολύ πίσω. Χωρίς να υπεισέρχομαι στις φήμες που διακινούνται ότι μπορεί και να …χαλάσει!!!

Δεύτερον, γιατί ο πήχης του τιμήματος πέφτει πολύ από τις αρχικές προβλέψεις, λόγω συγκυρίας, όπως είχε επισημάνει με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα το Radar, στα οποία κώφευαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι!

Και από τα 3 δις. που ανέμεναν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις οι κυβερνώντες, πλέον συνειδητοποιούν ότι ακόμη και τα 2 δις. φαντάζουν την ώρα τούτη εξαιρετικά δύσκολα!

Βλέπετε, η αύξηση των επιτοκίων έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος του χρήματος με αποτέλεσμα η απόδοση των κεφαλαίων να περιορίζεται δραματικά και κατ’ επέκταση να μην μπορεί να υποστηριχθεί, λόγω και του αυξημένου ρίσκου, ένας ιλιγγιώδης δανεισμός που θα επέφερε τίμημα – ρεκόρ, όπως συνέβη με τον ΔΕΔΔΗΕ και την προσφορά των 2,1 δις. για το 49%!

Τα ξένα funds αναπόφευκτα χάνουν την κυριαρχία τους στις εξελίξεις!

Υπό το πρίσμα αυτό, η υπάρχουσα συγκυρία στον βαθμό που θα διατηρηθεί επί μακρόν, προκαλεί τεράστιο πλήγμα στις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς για το τίμημα του διαγωνισμού, όπου ο πήχης έχει κατέβει αισθητά και η απόκλιση των εσόδων διαφαίνεται απειλητική!

Έτσι, στο ΤΑΙΠΕΔ κάνουν αλχημείες! Πάνε να μπλέξουν – συνδέσουν το τίμημα σε μετρητά, με ποσοστά επί του τζίρου!!!

Ως σύγχρονοι αλχημιστές πάνε με «παρά φύση» μεθοδεύσεις, να μετατρέψουν τον χαλκό σε χρυσάφι!

Πολύ φοβάμαι ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με τους τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργούν ως μαθητευόμενοι μάγοι, το μέλλον της Αττικής οδού δεν προμηνύεται ευοίωνο!

Και στο τέλος της ημέρας θα εκτεθούν όλοι μαζί, γιατί ως γνωστόν στη ζωή τα πάντα εξυπηρετούν σκοπιμότητες!

Προσοχή λοιπόν, μην τυχόν ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού εξελιχθεί σε φιάσκο.

Κουίζ 1 – Δάνειο 1 εκατ. σε τραγουδιστή φεσαδόρο!

Σε ποιο γνωστό τραγουδιστή, διαχρονικό μεγαλομπαταχτσή του τραπεζικού συστήματος και φεσαδόρο του ελληνικού δημοσίου, συστημική τράπεζα του χορήγησε καταναλωτικό δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ;

Κουίζ 2 – Νταραβέρια, κόλπα, λαμογιές!

Τι σχέση έχουν προβεβλημένος υπουργός, πρώην προφυλακισμένος επιχειρηματίας, χρυσή βίζα, κατοικίες στη Νότια Κρήτη και καλλιέργεια κάνναβης;

Κουίζ 3 – Οι παλαιοκομματικοί μεσάζοντες και η δικαίωση του μεγαλομπαταξή!

Αληθεύει ότι πίσω από τη διθυραμβική δικαστική δικαίωση μεγαλομπαταξή του τραπεζικού συστήματος, που στο τέλος ενώ δεν πλήρωνε ποτέ βγήκε κι από πάνω, δήθεν λόγω αδράνειας του Κράτους, βρίσκονται παλαιοδεξιά πολιτικά και κομματικά συστήματα που ξέρουν να ελίσσονται στους κόλπους της Δικαιοσύνης, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, διατηρούν διαχρονικές σχέσεις και έχουν τη δυνατότητα επιρροής και παρέμβασης στις διαιτησίες;

Διαβάστε ακόμη: